Eurostat: werkloosheid oktober naar 10,3%

Logotype Eurostat De werkloosheid in Euroland is naar een ongekend hoog niveau gestegen. Na augustus (10,1%) en september (10,2%) is het werkloosheidspercentage in oktober 2011 uitgekomen op maar liefst 10,3%. Zo hoog is de werkloosheid in Euroland nog nooit geweest.

En er zijn nauwelijks pluspuntjes te noteren, hoewel zowel Duitsland en Belgie een dalende werkloosheid laten zien. De andere geselecteerde landen laten hetzij stabiliteit danwel (in meerderheid) een stijging zien. Waarbij het ook altijd weer afwachten is of de cijfers de volgende maand worden gecorrigeerd; wat helaas voor een groot aantal landen eerder regel dan uitzondering is. Spanje is koploper met een whopping 22,8% werkloosheid. Gezien de voortdurende en steile groei van de werkloosheid in dit land lijkt het bereiken van een vrijwel ondenkbare 25% niet langer uit te sluiten. Een kwart van de beroepsbevolking zonder werk?

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en vrijwel alle cijfers uit dit land zijn volstrekt onbetrouwbaar:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – oktober 2011). Bron: Eurostat.

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – oktober 2011). Bron: Eurostat.

Dit ziet er echt bijzonder slecht uit voor de Spaanse beroepsbevolking. En daarmee voor de Spaanse economie. Wat de kans op een bailout weer verder laat stijgen. Wat weer bijzonder slechts is voor de economie van elk ander Euroland… Overigens hebben Spaanse jongeren (jonger dan 25 jaar) wel iets anders aan hun hoofd. Want een ongekende 48,9% van hen zit zonder werk. Spanje krijgt qua werkgelegenheid steeds meer trekjes van een uitgestrekte woestijn. Het moet daar verschrikkelijk zijn.

De Duitse werkloosheid lijkt overigens vast van plan om binnenkort onder die van Nederland te duiken. De consequente daling van de Duitse werkloosheid gekoppeld aan de recente en behoorlijk snelle stijging van de Nederlandse werkloosheid lijkt binnen enkele maanden tot een kruising van de lijnen te gaan leiden. Waarmee Nederland niet meer het beste jongetje van de klas zou zijn.

Verder is het opvallend dat ook Belgie nog altijd een dalende werkloosheid laat zien.

Geef een reactie

2 Comments
  • Henk V
    says:

    Van de week in Madrid geweest en ja het is echte verschrikkelijk daar. Jongeren verliezen gewoon de moed daar in Madrid/Spanje, het is gewoon dood en doodzonde! Vergeet niet er zijn momenteel veel academische talent op non actief in Spanje. Trouwens we moeten heel goed onze jeugd in de gaten houden. Mooie artikel RM

  • Henk V
    says:

    Van de week in Madrid geweest en ja het is echte verschrikkelijk daar. Jongeren verliezen gewoon de moed daar in Madrid/Spanje, het is gewoon dood en doodzonde! Vergeet niet er zijn momenteel veel academische talent op non actief in Spanje. Trouwens we heel goed onze jeugd in de gaten houden. Mooie artikel RM