Faillissementen in november 2011

grafzerk Het aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is in november voor de tweede achtereenvolgende maand omhoog geschoten. Steeg het aantal faillissementen vorige maand naar 17, deze maand stijgt het aantal tot maar liefst 26. Waarbij direct dient te worden vermeld dat het maandelijkse aantal faillissementen extreem kan varieren.

Maar vervelender is dat de het 12-maands gemiddelde ook weer stijgt en boven de 15 is uitgekomen. Dat is een onprettige situatie, hoewel niet helemaal onverwacht natuurlijk. Tenslotte zijn de economische indicatoren al een tijd aan het dalen en is de werkloosheid de laatste maanden scherp gestegen.

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand; gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – oktober 2011

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – november 2011

Soms is een plaatje bijzonder duidelijk. Dit is zo’n plaatje… Want de stijging ziet er schokkend uit. Maar volgende maand kan het natuurlijk zomaar weer ver inzakken, dus laten we nog niet in paniek raken. Dat kan altijd nog in het nieuwe jaar gebeuren. Tenslotte is december een feestmaand, dus die ga ik niet laten verpesten.

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie

2 Comments