Het ICT Recruiting Event – Do 1/12/’11 – Een verslag

Gisteren vond het ICT Recruiting Event van Recruiters United plaats. Plaats van handeling was het mooie nieuwe VNU gebouw aan het IJ in Amsterdam. Auto uit, even genieten van het uitzicht en dan naar binnen om zoals altijd heel enthousiast ontvangen te worden door degene met het leukste Recruitment baantje in Nederland, Marja Gobbo. Ja, ben nog steeds lid. Juist vanwege het bezoeken van zulke events. Kopstuk vandaag was Ron van Kemenade. CIO ING. De hoogste baas bij de grootste IT werkgever in Nederland. Ik had dus een volle bak verwacht. Bijna. Ongeveer 100 bezoekers waren aanwezig. Een vol programma. We gaan van start…..

Het Event werd geopend door Johannes van Bentum. Hoofdredacteur Computable. Interessante man. Hij loodste Computable van offline naar online. Een roerige tijd was dat, maar ook onwijs interessant. Er is een boek over geschreven. Een aanrader. Leuk hem in levende lijve te zien. Het woord ging al snel naar Hans Timmerman, CTO EMC. Goed verhaal. ICT nieuwe stijl. Alles in de Cloud. Hierdoor nieuwe rollen als Data Science Engineer. Recruiters slikten het als zoete koek. Nauwelijks een weerwoord in de zin van hoe dan om te gaan met Security en hoe het kan dat praktisch 70% van alle ICT investeringen nog besteed worden aan het onderhoud van IT van voor het internet tijdperk. Maar goed, die discussie gaat op Computable wel door.

Hierna dan Ron van Kemenade. Luisterend naar zulke personen, realiseer ik mij vooral waarom deze personen ooit CIO zijn geworden. Relaxed, to the point, duidelijk. Een adembenemend verhaal. Misschien bekeken door een roze bril vanwege huidige a.i. werkzaamheden, maar ook om mij heen aandachtige blikken. Een goede keuze van VNU om hem uit te nodigen. Zoals gezegd de hoogste baas bij de grootste IT werkgever in Nederland. Quote van de dag was dat IT-ers enkel aangetrokken worden door inhoud. Elke Marketeer, Recruiter of AMC zou de inhoud centraal moeten stellen. Helemaal mee eens. “Kom bij ons, want wij zijn leuk” slaat nauwelijks aan. Het Java programmeren in Scrum teams wel. “Wie is er op de hoogte van Agile Manifesto”, vroeg Ron aan de zaal. Het bleef akelig stil. “Vanavond wel even googlen, mensen”…..  ING heeft nu 27 teams. Via de IG ook nog een leuk nieuwtje. 8000 JAVA developers In Nederland, 750 zoeken er een baan, en er zijn 1700 vacatures. Dringen dus op deze markt. ING komt met een nieuwe campagne gericht op deze doelgroep. Hierover later meer. Deze laten aftrappen door een dergelijk kopstuk is wel wel een goed idee. Hier eerder al eens een blog over geschreven. Van grote waarde voor IT-ers. Goede voorbeelden.

Na de break het woord aan Sander Hulsman, Content & Community Manager Computable. Goed verhaal, prima betoog, goed onderzocht en…… ook aan het eind een typische onderzoekers valkuil. Grappig. Bijna altijd maak je dat mee in Recruitment. Men presenteert alles op feiten. Dan komen er vragen over de inhoud of naar verbindingen, dan gaat men praten uit eigen inzicht en gaat het mis vanwege gebrek aan pure hands-on Recruitment know how. Ook hier weer. Sander had het over trends in ICT voor de komende jaren. 50+ herscholen, meer mensen interesseren in ICT, Outsource etc. Allemaal waar!

Alleen niets over de engelse taal. Ik stak dus mijn hand op en stelde de vraag of het Nederlands in ICT wellicht niet achterhaald is, of dat wellicht niet de reden is van het falen van veel projecten, of er niet steeds meer organisaties over gaan in het engels en of dit daarom juist niet als een trend in ICT gezien moet gaan worden de komende jaren? Sander vond van niet. Met Nederlanders is alles op te lossen! Dit op de dag dat de lobby van de Gemeente Amsterdam is gelukt om de 30% in stand te houden en de regio moord en brand schreeuwt in verband met deze IT tekorten. Benieuwd hoe een Hyves hier over denkt. Ongeveer de helft van alle ICT-ers daar komt uit het buitenland. Denk dat Sander teveel zijn eigen blog Computable leest waar de discussie “buitenlander eruit vs 50+” erin continu de meeste kijkcijfers heeft. Goed, vraag beantwoord met aan het eind de opmerking van Sander dat hij dit niet had onderzocht. Tsja, had dit gelijk gezegd. Wellicht iets om dit alsnog te doen………

Hierna de panel discussie. Een aantal stellingen werden gedeponeerd aan Daniel Alfrink, Manager Recruitment Sogeti, Marina Jansen Schoonhoven Owner MJS Recruitment, Daniel Kegel Adjunct-uitgever, Tweakers.net, Vikram Kapoor, Manager Isense.

– Snappen IT Recruiters te weinig van IT. Natuurlijk zei Daniel Alfrink. “Dat is zo. Maar wij zijn niet perse IT-ers. Anders waren wij wel IT-er ipv IT Recruiter.” Het  juiste antwoord. Denk er precies zo over. Je moet wel wat weten, maar vooral waar je het kunt vinden en dan moet begrijpen wat het is. Het leuk vinden en op onderzoek gaan naar termen en begrippen. Vikram was ik hier al kwijt trouwens. “Daar kan ik geen wetenschappelijk antwoord op geven”. Eenvoudige antwoorden geven in grote woorden. Keep it short & simple. Zoals in IT!

– Hebben IT starters alle macht… Nee zei Daniel Kegel. Wij doen niet aan starters. Laat ze eerst een vak leren! Ben ik het ook mee eens. Leuk, die hele Gen Y, maar vers van de HBO  “iets met strategie” eisen.. Eerst maar eens met de voetjes in de modder…..

De dag werd afgesloten met een standup act van Jacob Spoelstra. De “Martijn Smit” van Computable. “In Egypte heeft een vrouw haar dochter Facebook genoemd”,….Wordt door papa later aan haar vriendje gevraagd: “Wat ga je doen vanavond.. “Ik ga vanavond op Facebook” Oh ja, zegt papa.. en je vrienden? Ja, die ook… want iedereen gaat op Facebook……

Bij de borrel nog even nagepraat met de diverse bezoekers. Leuk dat een dergelijk Event georganiseerd wordt. Volgende keer toch echt minimaal 250 bezoekers in de zaal. Dit Event verdient dat! Bij mij zeker weer in de agenda……

Geef een antwoord

9 Comments
 • Rob van Elburg
  says:

  …. Doordrenkt met Engels en dan toch om een Nederlandstalige ICT-er vragen? Dagelijkse kost bij praktisch alle Account Managers van System Integrators & Softwarehuizen.

  Alles engelstalig, de wereld als arbeidsmarkt. Zou dat heel veel ICT projecten niet ten goede komen? 

  Moeite van het onderzoeken waard lijkt mij… Computable? 

 • Rik Sanders
  says:

  Volgens mij is het ict-jargon al doorspekt met Engels.
  Los daarvan, Nederland is niet uniek met falende ict-projecten. Sterker nog, de grootste zeperds vind je in de VS en Groot-Brittannië. Daar spreken ze toch echt Engels!

 • Henk V
  says:

  Nog een punt wil ik toevoegen! Het is nu eenmaal global economy waar wij met z’n alle in zitten dus CEO,COO,CIO & CHR moet nu ’t initiatief nemen om de juist talent met juiste houding in huis te halen al komen ze uit Verweggistan!

  RM kunnen jullie een onderzoek doen naar techniek want sinds de lts niet meer bestaat hebben met alle z’n gewoon te kort aan technische talent. Ik las onlangs op ’t AD dat er veel gevraagd wordt naar technisch kwaliteit maar we hebben geen genoeg (vandaar import van oost european) kwaliteit in huis meer. En schijnbaar zijn de VMBO’er van nu niet eens klaar voor het MBO. Ik zeg niet iedereen is gezegend met academische talent, op het oude lts leerden ze tenminste een vak.

  Nogmaals Nederlandse is belangrijk maar wat levert dat op???

 • Rob van Elburg
  says:

  .. ´T Verbaasde mij donderdag vooral dat de Content & Community Manager van Computable zo stellig afstand nam van de Engelse taal als mogelijk trend.

  Dit terwijl de IT tekorten en de falende IT projecten dagelijks uitgebreid in de media staan. Organisaties die met Engelstaligen werken zijn in de regel allemaal tevreden, incidenten uitgezonderd.

  Wat mij betreft dus tijd voor de grote doorbraak. Alles Engelstalig! De IT van de overheid voorop.

 • Henk V
  says:

  Ja daar ben ik helemaal mee eens.
  We need to think out of the box, Nederlandsetaal is belangrijk maar moet een ict’ers per se onze taal spreken? Ik heb liever iemand die Engelstalig is die tenminste zijn werk goed leverde dat wil niet zeggen dat Nederlandse ict’ers slecht werk leveren. Maar ik krijg altijd het gevoel dat ze “entitlement attitude” hebben. Of je ze nou in India en of oost Europa haalt die ict’ers werken simpelweg harder. Wat is jullie ervaring eigenlijk met Nederlandse ict’ers?

 • Rob van Elburg
  says:

  ..India kan… Maar dichter bij huis in Oost- Europe en in de EU is er ook veel IT talent. Deze spreken helaas geen Nederlands. Wel Engels.

  Nu zijn de meeste IT omgevingen vooral nog Nederlandstalig. Politie, Gemeenten, UVW etc etc. Allen falen! Tot en met een Parlementair Onderzoek aan toe. Lost men de IT problemen op door alles Engelstalig te gaan starten? De grote System Integrators zouden het toejuichen….

  De moeite van het onderzoeken waard lijkt mij….

 • Henk V
  says:

  We moeten eens naar India kijken!
  Ik vind dat die ict’ers daar beter zijn opgeleid, gemotiveerd en 5x goedkoper dan de Europese versie van hun.
  Of heb ik dat verkeerd?