Vacaturesite top 10: gebakken lucht, 2

Angstig Hoewel vorige week een extreem aantal vacatureplaatsingen leek te hebben is het deze keer nog erger. En deze keer wordt de uitschieter veroorzaakt door onlinevacaturebureau.nl die volgens Jobfeed in week 48 maar liefst 5.825 vacatureplaatsingen had. Met andere woorden, de vacature-plaatsingen schieten door elk denkbaar (imaginair) plafond.

Vergelijkingen met de voorgaande driewekelijkse periode of met dezelfde periode in 2010 zijn op dit moment volstrekt zinloos. Ik wacht ‘rustig’ af tot Jobfeed de zaak weer onder controle heeft of tot er een (nieuwe?) methodiek is om de ontwikkeling van het (unieke) vacaturevolume betrouwbaarder te volgen.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 46 – 48)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 46 – 48)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Werk.nl: +0,2%
 2. Jobbird: +1,3%
 3. Banenmatch: +0,7%
 4. GoudenGidsbanen: +0,5%
 5. Nationale Vacaturebank: -0,3%
 6. Jobselectie: -0,6%
 7. Monsterboard: -0,1%
 8. DOVAjobs: -0,4%
 9. Joof: +0,5%
 10. JobTrack: -0,2%

 

De top 4 stijgt ten opzichte van vorige week, alle andere vacaturesites (met uitzondering van Joof) krimpen. En een meer dan opvallende gegeven, alle sites die vorig jaar ook in de top 10 stonden laten een forse daling van marktaandeel zien, met uitzondering van Werk.nl. De slechtste site van Nederland laat een (verwaarloosbare) stijging van haar marktaandeel zien. Een gratis site… Hmmm…

Het lijkt verder geen vraag meer of, maar wanneer JobTrack afscheid neemt van de top 10. Oudgedienden Vacaturekrant en Megajobs hebben het pand alweer geruime tijd verlaten en dalen langzaam maar onverbiddelijk steeds verder. JobTrack is de volgende kandidaat die naar de marge van vacatureland lijkt te worden verbannen.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Monsterboard heeft wederom de grootste social media buzz; Banenmatch en Jobbird lijken te strijden om de tweede plaats. Eens zien wat de reclamecampagne van Jobbird in de komende weken gaat betekenen in termen van social media buzz.. De buzz rondom Werk.nl zakt in (van 9% naar 7%) en nog altijd weet de site haar negatieve sentiment binnen de perken te houden. Goede webcare of gedesillusioneerde gebruikers?Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

8 Comments
 • Gerard Mulder
  says:

  Hi Marc,
  De waarneming van Jobfeed over het aantal vacature uitingen op de verschillende sites klopt. Dus de vacaturesite top 10 geeft correct de actuele situatie weer. De actuele situatie is wel erg grillig (zoals uit Jobfeed blijkt) en dat heeft vooral te maken met het advertentie gedrag van de grote uitzenders. 
  De link die je legt naar unieke (ontstane) vacatures in Nederland heeft daar geen invloed op. Een aanpassing daar zal op deze statistiek geen invloed hebben. Overigens wordt er hard aan de ontdubbelingsmethodiek gewerkt en hopen we je binnenkort een update te kunnen geven. 
  Persoonlijk vind ik de huidige situatie interessant en spannend, omdat er duidelijk iets aan het veranderen is. Ik ben heel benieuwd waar de nieuwkomers volgend jaar zullen staan en of ze ook onder werkzoekenden bekend worden, want daar ligt natuurlijk een erg belangrijk deel van de taart voor zowel de adveerterder als potentiële verdienmodellen voor de jobsites zelf. 
  Groeten,
  Gerard
   
   
   
   

 • Maurice Hennevelt
  says:

  Waar ik benieuwd naar ben is welk jobboard nou zorgt voor de beste / meeste matches? Kwaliteit boven kwantiteit. Zijn daar cijfers van bekend?

  • Marc Drees
   says:

   De million dollar question. Ik heb ondertussen van alle grote ‘gratis’ vacaturesites de toezegging om dit soort informatie publiek te maken, maar de grote pay-to-post vacaturesites zijn hier aanzienlijk minder scheutig. Of liever gezegd, zij willen deze informatie absoluut niet delen. In mijn optiek een teken van zwakte. En alleen de cijfers van de ‘gratis’ vacatuesites publiceren vind ik geen optie.

    • Marc Drees
     says:

     Iedereen heeft gelijke kansen, maar als sommige partijen daarvan afzien ontstaat er zoiets als informatie-ongelijkheid. Het zou de partijen die geen informatie leveren oneigenlijk bevoordelen. Daar wens ik in ieder geval geen rol in te spelen.

 • Michel Rijnders
  says:

  Waar is de social media buzz van Coosto op gebaseerd? Zijn dit alle vermeldingen met en zonder url’s naar de betreffende sites gaan? Worden hier ook de accounts van de jobboards zelf uit gefilterd? Anders zegt dit net zo veel als de top 10 en zal Monsterboard wel elke keer het grootste aandeel hebben gezien de eigen ‘buzz’ die ze creeeren door de vele (twitter)accounts.