De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief Dit is een wat triestige aflevering. Want het is de eerste aflevering sinds het begin van deze serie waarin Monsterboard afwezig is. Zoals verleden week al aangekondigd is Monsterboard niet langer een grote vacaturesite. Nou ja, het is wereldwijd natuurlijk de grootste, maar dat is Monster. Monsterboard, als Nederlandse vertegenwoordiger is als gevolg van de opkomst van het ‘gratis’ fenomeen, uit de selecte club van vijf verdwenen. Het ga je goed…

Dat gezegd hebbende, de eerste week zonder Monsterboard is ook een week waar dalingen genoteerd worden. Forse dalingen zo hier en daar zelfs. Alsof de resterende vijf vacaturesites ook in mineur zijn. Met uitzondering van nieuwkomer Jobbird, want die groeit vrolijk door.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl (-1.500), Nationale Vacaturebank (-100), Banenmatch (-2.500) en Jobselectie (-11.100) laten allemaal (zeer forse) dalingen zien. Alleen Jobbird (+1.400) zet hier een ferme plus tegenover; lang niet voldoende om de combinatie tot een plusje te maken. Het lijkt, vooral door de enorme swing bij Jobselectie, op een slagaderlijke bloeding. Maar dat is vooral gebaseerd op de eigen opgave van de site, Jobfeed laat relatief geringe veranderingen bij Jobselectie zien.

Verder is opvallend dat Nationale Vacaturebank op basis van deze cijfers dus de enige is met een vacaturevolume onder de 20.000.

 Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vier vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Met het vertrek van Monsterboard (met de grootste social media buzz footprint) is er een geheel nieuwe verhouding ontstaan. Met in dit geval twee dominante sites; Banenmatch en Jobbird. De derde ‘gratis’ vacaturesite blijft hier ver bij achter.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Zooo… ik kan er nauweljks wijs uit. Wat ik wel zie is dat Banenmatch en Jobbird in een ‘wie is de grootste’ wedstrijd verwikkeld zijn. Beiden laten een vacature-aantal zien dat aanzienlijk hoger ligt dan Werk.nl. Indrukwekkend; want dat komt echt zelden voor. En vooral in deze mate. 

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

We hebben twee duidelijke stijgers (Banenmatch en Jobbird) en verder is het vooral heel stil. Werk.nl, Nationale Vacaturebank en Jobselectie lijken met de gedachten al bij Kerstmis en Nieuwjaar te zijn aanbeland. Niets mee mis natuurlijk, want het is tenslotte de mooiste tijd van het jaar…

Geef een antwoord