Vacaturesite top 10: nog een paar weekjes

Angstig We hebben voor de verandering een week achter de rug waar geen idiote aantallen vacatures bij een of andere fringe vacaturesite opdoken. Een opluchting dus. Maar we hebben nog wel een paar weken (zonder dit soort incidenten) te gaan voordat er weer een normaal vergelijk kan worden gemaakt met eerdere periodes. Feitelijk zal daarmee pas in het nieuwe jaar weer iets zinnigs gezegd kunnen worden over de stand in vacatureland. Hoop ik.

Ondertussen rommelt het behoorlijk bij de grootste vacaturesites van Nederland. Vooral de schommelingen bij de grootste ‘gratis’ vacaturesites zijn fors te noemen. Waarbij Banenmatch overigens de tweede positie weer van Jobbird heeft weggekaapt. Die twee gaan elkaar nog wel even in de haren/veren zitten, denk ik.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 47 – 49)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 47 – 49)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: -1,2%
  2. Banenmatch: +0,1%
  3. Jobbird: -0,9%
  4. GoudenGidsbanen: +0,3%
  5. Nationale Vacaturebank: +0,1%
  6. Joof: +0,7%
  7. Monsterboard: -0,5%
  8. DOVAjobs: +0,1%
  9. Jobselectie: -0,9%
  10. JobTrack: -0,1%

 

Wat een gerommel in de top 10! Grote veranderingen naar boven en naar beneden. Waarbij Banenmatch de tweede plaats weer overneemt van Jobbird en Jobselectie plotseling helemaal afzakt naar de negende plaats. Verder is Joof een opvallende stijger. Overigens is volgende week een forse duikeling van GoudenGidsBanen te verwachten, tenzij de site een kleine zevenduizend nieuwe vacatureplaatsingen weet te realiseren.

Het einde van JobTrack (in de top 10 natuurlijk) komt steeds dichterbij. Kandidaten om de JobTrack van die laatste plaats te verdijven zijn Careerbuilder en Gus.nl; geen onbekende namen natuurlijk. De verschillenen tussen deze drie sites zijn bijzonder klein te noemen.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen 

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Monsterboard blijft de ongekroonde koning van de social media buzz, ondanks haar gestaag afnemende footprint op het gebied van vacaturevolume. Banenmatch groeit licht ten opzichte van verleden week (van 22% naar 24%) terwijl Jobird onveranderd blijft staan op 21%. De overige sites moeten social media nog ontdekken.

Jobbird oogst een behoorlijk hoog negatief sentiment en dat gaat vrijwel uitsluitend over de reclames van de site. Zomaar een paar voorbeelden: van mij mogen ze die #jobbird vogel echt afschieten, jobbird kut vogeltje rot stem, luchtbuks aan het zoeken om dat irritant vogeltje van de jobbird reclame af te schieten… We zullen maar denken, het maakt niet uit hoe ze over je praten, als ze maar over je praten?

Geef een reactie

2 Comments