De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Alweer de tweede aflevering zonder Monsterboard. Het voelt nog altijd alsof een goede bekende de geest heeft gegeven. Maar we moeten door, want dat is het leven, ook in online recruitment. Met deze week een positief signaal; want het vacaturevolume bij de vijf grootste vacaturesites is gegroeid ten opzichte van vorige keer.

De werkloosheid stijgt, het aantal faillissementen onder intermediairs neemt toe en we zitten officieel in een recessie (als we tenminste dit kwartaal wederom krimpen ten opzichte van het vorige kwartaal. Een ontwikkeling die weliswaar door het CPB is voorspeld, maar we weten allemaal wat de voorspellingen van het CPB waard zijn). Het volume aan vacatureplaatsingen blijft echter de zwaartekracht trotseren. Het is een volstrekt bizar gegeven. Laat ik net doen of dit het nieuwe normaal is…

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl (-200) laat een heel klein minnetje zien, Jobbird (-800) laat een fors grotere min zien terwijl de winnaar in de categorie krimp Jobselectie maar liefst 1.500 vacatures minder heeft in vergelijking met vorige week. Waarmee Nationale Vacaturebank (+100) en met name Banenmatch (+1.400) zichzelf tot winnaars mogen kronen. Hoewel Nationale Vacaturebank nog altijd als enige grote vacaturesite onder de 20.000 vacatures blijft hangen.

 

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Banenmatch maakt een forse sprong voorwaarts en staat nu 4% hoger dan verleden week. De winst komt van Jobbird, Werk.nl en Nationale Vacaturebank die allen iets van hun social buzz footprint moeten inleveren. Waarmee Nationale Vacaturebank nog maar iets hoger staat dan Jobselectie. Werk.nl en Jobbird genereren het meeste sentiment (zowel positief als negatief) waarbij Werk.nl, ondanks de reclamecampagne van Jobbird, toch nog het meeste negatieve sentiment scoort. Da’s best knap…

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Ik word een beetje misselijk als ik naar de rechterzijde van de grafiek kijk. Wat een onrust in de wekelijkse vacaturevolumes zeg. Overigens lijken Banenmatch en Jobbird in een robbertje synchroondansen te zijn verwikkeld. Verder is duidelijk dat alle vacaturesites een dalend vacaturevolume ten opzichte van vorige week laten zien. De aankondiging van de Kerstdip, of is het daar nog net te vroeg voor?

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

En Jobbird heeft kennis gemaakt met het natuurverschijnsel dat zwaartekracht heet. Niet verwonderlijk natuurlijk, maar het komt op een wat vroeger moment dan op basis van de ambitie van Jobbird mocht worden verwacht. Overigens is de site nog wel de enige groeier in een land van dalers. En in dat opzicht is er toch wel enige weerstand tegen diezelfde zwaartekracht aanwezig.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Dirk Goossens
  says:

  Dat betekent dat (waarschijnlijk veel meer dan) 1/3 van de vacatures  van Jobselectie ouder is dan 60 dagen.

  Ook betekent dit dat Jobbird  zichzelf enorm tekort doet door slechts 2/3 van haar openstaande vacatures te vermelden.

 • Dirk Goossens
  says:

  De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst. 

   De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat.