Cruiming: Nationale Vacaturebank en Monsterboard zijn ten dode opgeschreven

Logo en logotype Jobbird Volgens Jan-Peter Cruiming is de concurrentie ten dode opgeschreven. Jawel, de oprichter van Nationale Vacaturebank en nu Jobbird schuwt grote woorden niet. Want met deze uitspraak (te lezen in een artikel van Wilbert Geijtenbeek in Flexmarkt van december 2011) geeft Cruiming aan dat de huidige pay-to-post vacaturesites wat hem betreft hun langste tijd hebben gehad.

Met Jobbird wil Cruiming de “Funda van de online vacaturemarkt” worden. Met andere woorden, een volledig aanbod van alle online vacatures. En dan niet zoals een vacature-aggregator de boel een beetje bij elkaar spideren, maar op basis van echte plaatsingen door de vacaturehouders zelf. Toe maar…

Volgens Cruiming zijn er in Nederland in totaal zo’n 150.000 vacatures. Dat zijn er dus krankzinnig veel vergeleken met de huidige grote vacaturesites (op dit moment staat Werk.nl net boven de 30.000). En ook krankzinnig veel meer dan het aantal vacatures wat Jobbird op dit moment biedt; rond de 21.000. Een getal waar de nieuwe site ondertussen al enkele weken op is blijven steken; na een initieel zeer snelle groei tot dat niveau.

Maar ook de financiele ambitie is bijzonder groot. Want voor 2012 denkt Cruiming een omzet van EUR 2 miljoen te kunnen realiseren. Een fors bedrag, zeker als je bedenkt dat 2011 met EUR 0 omzet wordt afgesloten. Overigens denkt Cruiming dit omzetdoel te bereiken met een volume van 100.000 vacatures en 100.000 cv’s per eind 2012. Dat zijn mooie ronde getallen, maar ook concrete cijfers die we tussentijds kunnen toetsen. Ik ben zeer benieuwd…

Hoewel Cruiming ten aanzien van de toekomst van Jobbird een onverbetelijke optimist mag worden genoemd is hij over de toestand van de economie en, mutatis mutandis, de arbeidsmarkt ronduit negatief. Want Cruiming verwacht dat het aantal werklozen binnen twee jaar tot 1 miljoen zal zijn gestegen. Met een beroepsbevolking van 7,839 miljoen (werkend en werkloos) is dat dus een werkloosheidspercentage van maar liefst 12,8% in 2013. Zo, dat is andere koek dan de voorspellingen van ING of het nationale gokinstituut CPB. Maar daarmee niet noodzakelijkerwijs realistischer…

O ja, niet alleen gaat Cruiming het kunstje in Nederland na Nationale Vacaturebank met Jobbird dus nog een keer doen, uiteindelijk is het ook de bedoeling dat Jobbird binnen Europa gaat uitrollen. Maar het tempo waarin een uitrol naar andere landen gaat plaatsvinden lijkt volledig afhankelijk van het primaire doel: alle 150.000 vacatures in Nederland op Jobbird. Het zou me dus niets verbazen als Europa nog even moet wachten op Jobbird…

Geef een antwoord

20 Comments
 • Arno
  says:

  Bij een door hem geschatte werkloosheid van meer dan 12% ontstaat er weer een hele nieuwe markt om CV’s te advertisen. Wellicht dat daar de bulk van zn omzet dan vandaan moet komen?

 • Jos
  says:

  @Enrico…een paar ton?1,5 tot 2 miljoen komt eerst..
  7 tot 8 man op kantoor,en volgend jaar lopen deze kosten gewoon door en vast en zeker nog wat extra marketing kosten.

  Dus stel nou eens dat 2 mio omzet zou worden gedraaid(ik zeg stel)dat moet er ook in 2012 zwaar geld bij.

  Pff een hele  dure vogel zou ik zeggen,snap best dat zij op hun site vermelden dat 10% van de winst naar goede doelen gaat (o.a de vogelbescherming)

 • Roel Vissers
  says:

  @Enrico: Jobbird is gefocust op volume en brengt kosten in rekening voor de “extra diensten”.

  Jobbird wil graag zoveel mogelijk vacatures publiceren en dit is natuurlijk niet voor niks. Een toename van het aantal vacatures resulteert in meer traffic en een grotere cv-database. Vervolgens gaat Jobbird voor “extra diensten” zoals onder andere de cv-database, target mailings, bedrijfsprofielen, topbanen en banners kosten in rekening brengen.

  Algemeen:

  Ik ben het niet eens met de verwachting dat de pay-to-post vacaturesites hun langste tijd gehad hebben. Klanten zijn bereid geld uit te geven aan een vacatureplaatsing als dit voldoende kwalitatief goede reacties oplevert. Zelf zie ik echter meer toekomst in het pay-per-click (PPC) afrekenmodel. Een klant betaalt alleen voor daadwerkelijke exposure. Hoe vaak komt het niet voor dat er een vacature gepubliceerd wordt en deze na 2 dagen ingevuld wordt? Door middel van het PPC afrekenmodel kun je de aangekochte clicks alleen spenderen aan vacatures waar je ook daadwerkelijk kandidaten voor kunt gebruiken. De kwaliteit van de traffic bepaalt de prijs van een click. Tevens geeft het meer mogelijkheden om samen te werken met externe partijen.

  De toekomst van de vacaturesites ligt naar mijn inziens bij de niche vacaturesites in plaats van de generieke vacaturesites zoals Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Jobbird. Zelf ben ik bijvoorbeeld werkzaam voor http://www.telecomvacaturebank.nl en weet ik als geen ander hoeveel tijd het vergt  om een bepaalde doegroep aan te spreken en in te spelen op de behoeftes daarvan. Bezoekers van generieke vacaturesites kunnen enkel zoeken op brancheniveau, terwijl wij de mogelijkheid bieden om op specifiekere selectiecriteria te zoeken.

  Hoe denken jullie hier over PPC en niche vacaturesites?
   

  • Menno
   says:

   Beste Roel, het landschap is zo enorm divers en onduidelijk voor de gemiddelde persoon. Zelfs voor vakprofessionals is door de bomen het bos niet meer te zien. Een consolidatie is waarschijnlijk onvermijdelijk met zo veel concurrentie van vacaturebanken, die voor lagere kosten opereren, en andere multifunctionele online alternatieven. Groei is er zeker voor sterke niche vacaturebanken die met op maat gemaakte functionaliteit een propositie hebben die perfect aansluiten bij de behoeften van hun doelgroep. 

   Vacaturebanken gaan een langzame dood tegemoet als ze stoppen met innoveren en vast blijven houden aan (te) hoge prijzen en lage serviceniveau. Hun business modellen zijn onhoudbaar omdat klanten dit vandaag niet meer accepteren. Een goed voorbeeld hiervan is intermediair.nl……. Daar wordt ik niet vrolijk van.

   Ik zou heroverwegen om advertenties te plaatsen als betaalbare en effectieve alternatieven worden aangeboden ! Uiteraard staat kwaliteit voor op.

 • Dirk Goossens
  says:

  Funda? Interessante vergelijking. Funda is toch de plakpaal van NVM-makelaars? Cruiming zal het anders bedoelen, want de vergelijking impliceert dat slechts intermediairs mogen adverteren en dat, gezien de jurisprudentie rondom Funda, zijn vacatures oningekort overgenomen mogen worden door elke kopieersite.

  Nee, hij zal bedoelen dat bij een enquete 98% spontaan Jobbird zal noemen als de plek om een vacature te vinden. Als hem dat lukt – hij heeft nog even te gaan, maar orakels hebben het voorspeld – dan zijn omzetprognoses slechts voor de bühne.

  Menno, Herman, Enrico, Ernst-Jan jullie denken ouderwets. Als marktleider heb je je verdienmodel voor het uitkiezen, maar met een te opzichtig verdienmodel wordt je geen marktleider. Eerst veel geven, dan nemen. Voorbeelden hiervan zijn Twitter, LinkedIn, Facebook en Google.
   

 • Enrico ouwehand
  says:

  Goedemorgen Marc en/of een andere expert,
  De vraag die anderen stellen intrigeert mij ook; hoe ziet dit verdienmodel er uit? Ik zie wel meer initiatieven, ook in ons salessegment, waar je gratis vacatures kunt plaatsen. De aanbieder van die ruimte twittert/linkedint zich het schompes. Maar wat dan? Iemand enig idee wat b.v die marketingcampagne van jobbirds kost? Voor dit jaar is de omzet blijkbaar nul, ik kan me voorstellen dat er al een paar ton reclame ingepompt is. Die moet er ook nog even uit worden gehaald. Moet dit dan het model van de toekomst worden? Ik wil best meebewegen met trends maar ik zie snel even niet hoe ik mijn geld dan ga verdienen…..
  Prettig weekend, Enrico

 • Nicol de Voor
  says:

  Volgens mij startte Jan-Peter Cruiming ruim 10 jaar terug ook met soortgelijke ambities de Nationale Vacature Bank. Nu is de Nationale Vacature Bank inmiddels redelijk succesvol te noemen maar is er wel flink afgeweken van het oorspronkelijke concept. 

  De 2 miljoen omzetprognose wordt zover ik weet, gebaseerd op advertentie-inkomsten (extra exposure die je wel nodig hebt om op te vallen tussen 100.000 vacatures). Ook zou het me niet verbazen dat de CV database alleen inzichtelijk wordt nadat je daar een flinke factuur voor voldoet.

  Ondanks dat ik Cruiming steun in zijn voorspelling dat de huidige pay-to-post vacaturesites hun langste tijd hebben gehad, is mijn voorspelling dat Jobbird zo rond 2012 / 2013 al vleugellam zal zijn.  
  Met als oorzaken de zelfingenomenheid van Jobbird, de niet erg neutrale en populaire marketinguitingen en de  (non-)kwaliteiten van het accountmanagement dat zij in dienst heeft. 

 • Ernst-Jan
  says:

  Cruiming leeft nog wat in het verleden: hij adverteert met o.a. LBO vacatures. Sinds 1992 (!)  bestaat deze opleidingsvorm niet meer. Dat is tegenwoordig het VMBO.

 • Menno
  says:

  Allemaal leuk en aardig maar ze moeten ergens geld aan verdienen ? Banners, franjes aan de vacatures of bedrijfspresentaties ??? Ben benieuwd naar hun verdienmodel. 

  En die papegaai van Jobbird verdiend eigenlijk een nekschot. Irritante reclame