Mijn glazen bol

Inmiddels zijn wij allemaal gewend dat Marc Drees aan het eind van het jaar voorspellingen doet en vervolgens zijn voorspellingen van een jaar eerder probeert recht te praten. Dit van de man die zei dat Twitter niks zou worden. Marc belde mij van de week op om te vragen of ik ook een gokje wilde wagen.

Ten eerste durf ik te voorspellen dat Marc Drees in 2012 weer wat dikker en weer wat kaler gaat worden. Dit is niet zo zeer een voorspelling dan wel een feit. Echter een makkelijke opwarmer.

De Corporates :

Corporate recruiters komen steeds meer onder druk om te presteren. De tijd dat een corporate recruiter klakkeloos een werving en selectie buro belt, is definitief voorbij. Steeds meer organisaties zullen reorganiseren, rationaliseren en saneren. Ook veel corporate recruiters zullen afscheid moeten nemen van hun vertrouwde honk. Door de opmars van social media, binnen de corporate landschappen zullen steeds meer corporates realiseren dat referal recruitment  the way to go is. Ik voorspel hierin dat organisaties die referal recruitment software of oplossingen leveren goede tijden gaan beleven.

De bureaus :

Ik denk dat hardste klappen gaan vallen bij bureaus. Vooral de generieke spelers gaan moeilijke tijden tegemoet. Ik verwacht dat er bij de grote spelers redelijk wat mensen op directie niveau gaan verdwijnen en dat er een heuse stoelen dans gaat plaats vinden. Ik hoop dus alsnog gebeld te worden door USG. Tevens een aantal grote namen binnen de industrie, zullen omvallen. Dit is redelijk makkelijk om te zeggen omdat er elk jaar wel een groot bureau omvalt.

Vacaturebanken :

Dit jaar was een groot jaar voor vacaturebanken, vooral de vacaturenbanken met een fremium model. De traditionele vacaturebanken zullen moeten innoveren of omvallen. Een andere keus is om je boodschap te gaan vertroebelen en jezelf plotseling een career partner te noemen. De grootste groeier is in mijn voorspelling LinkedIn. De combinaties tussen social, advertising en netwerken beginnen steeds meer organisaties te begrijpen. Ik voorspel dat Lena Olivier binnenkort op zoek moet naar nieuwe huisvesting.

De kandidaten :

Kandidaten worden schaars, maar werkzoekende zullen toenemen. In die zin, goed gekwalificeerde kandidaten worden steeds schaarser, maar er komt een overschot aan over the hill, uitgerangeerde medewerkers. Beetje mannen “type Marc Drees”.

Verder zijn er nog vele voorspellingen te doen. Zoals twitter, zal zijn populariteit gaan kwijt raken, o nee dat is meer een voorspelling  die Marc zou doen. De Beknown hype zal niet geheel aanslaan. Ik zal in 2012 herinneren wat mijn wachtwoord is van Google+ en onder welk e-mail adres ik het heb aangevraagd. Tweetups zijn uit en VAUDIO wordt de grootste rage op recruitment gebied sinds de digitale kaartenbak !

Nou ik tuur nog even verder……

@martijnrecruit

Geef een reactie

2 Comments