Brightbox Marktplaatsdesk opnieuw verkocht

van links naar rechts): Huub Waterval, directeur TheNextFelx, Rob de Laat, directeur Staffing Management Services en Robert Adema, directeur NetiveDe Brightbox Marktplaatsdesk komt opnieuw in andere handen. De uitbater van inhuurmarktplaatsen van vooral gemeenten wordt voor een onbekend bedrag eigendom van Staffing Management Services (SMS). SMS is het bedrijf van Rob de Laat. De Laat is van de twee mannen achter het vroegere detacheringsbedrijf Flex Group Nederland. De Laat aast al zo’n twee jaar op de marktplaatsexploitant.

De Laat wordt vanaf 1 januari eigenaar van dit onderdeel van Brightbox HR. Voor de goede orde: De Laat koopt slechts de beheerder van kleine vooral gemeentelijke inhuurmarktplaatsen. De rechten en de software van Brightbox HR blijven in handen van TheNextFlex, dat de software levert aan opdrachtgevers als de Nederlandse Spoorwegen, Havenbedrijf Rotterdam, Tata Steel en Stedin.

Opmerkelijk is de korte termijn waarop de verkoop volgt. Het nog altijd jonge startupje, dat ooit de roemruchte UWV-Marktplaats lanceerde, is in een kleine twee jaar al drie keer van eigenaar gewisseld. Afgelopen oktober nam TheNextFlex – een joint-venture van TheNextView en Nétive – BrightboxHR over van IT-detacheerder Wessel van Alphen. Van Alphen kocht de BV begin vorig jaar weer van ABN-Amro, dat onder Gerrit Zalm van deze extracurriculaire activiteit afwilde. En nu heeft Rob de Laat zijn slag geslagen.

Wij spraken hem erover.

 

Lees verder…

Q&A Rob de Laat, eigenaar Staffing Management Services

Hoelang aast u al op de Marktplaatsdesk?
‘BrightBox HR was ooit onderdeel van ABN-Amro. Mijn bedrijf SMS had in die tijd een samenwerking met BrightBox HR voor de marktplaatsdesk. ABN-Amro was verantwoordelijk voor de tooling en de software. SMS leverde de service-oplossing van Brightbox aan klanten. Wij beperkten ons tot onze rol als dienstverlener en als onafhankelijk marktmeester bij aanbestedingen die via de marktplaats werden uitgezet. Toen Van Alphen de marktplaats overnam, stonden wij op zijn zachtst gezegd niet te juichen.’

Waarom niet?
‘Marktplaatsen voor overheden zouden onafhankelijk moeten zijn. Als je het mij vraagt, heeft een detacheerder in deze markt niets te zoeken. De klant heeft behoefte aan een eerlijk aanbestedingsproces en niet aan de professionals die een detacheringsbureau naar binnen zou willen schuiven. Principieel moeten marktplaatsen onafhankelijk zijn van de leveranciers. Anders word je makelaar en dan voldoe je bovendien niet aan de aanbestedingsregels.’

Hoe hoorde u dat de Marktplaatsdesk te koop stond?
‘TheNextFlex vond het bij de aankoop drie maanden geleden een vreemde eend in de bijt. De marktplaatsdesk voldeed niet meer aan de strategie van BrightBox. Toen we dat hoorden, hebben we meteen contact gezocht met TheNextFlex.’

Wat kostte dat?
‘Wij hebben een afspraak om geen uitspraken te doen over de overnameprijs.’

Welke contracten neemt u over?
‘Het gaat om vijf afnemers: de gemeenten Hoogenveen, Meppel, Hoogezand-Sappemeer, De Wolden en Slochteren. Met onze eigen klanten Alphen aan den Rijn en twee ziekenhuizen zijn we marktleider in een markt die natuurlijk voor het merendeel door de klanten zelf wordt beheerd.’

 

De foto bij deze blog posting toont (van links naar rechts): Huub Waterval, directeur TheNextFelx, Rob de Laat, directeur Staffing Management Services en Robert Adema, directeur Nétive.

Geef een antwoord

1 Comment
  • Jan Siderius
    says:

    Ik lees” Het gaat om vijf afnemers: de gemeenten Hoogenveen, Meppel, Hoogezand-Sappemeer, De Wolden en Slochteren. Met onze eigen klanten Alphen aan den Rijn en twee ziekenhuizen zijn we marktleider??
    Ik neem aan de er wordt bedoeld marktleider in Hoogeveen, Meppel, Hoogezand-Sappemeer, De Wolden, Slochteren en Alphen aan den Rijn. Anderen zijn namelijk vele malen groter ….