Vacaturesite top 10: we hebben een nieuwe nummer 1!

Vacaturemonitor, positief Voor het eerst heeft Werk.nl de nummer 1 positie afgestaan en het is Banenmatch die deze positie heeft overgenomen. Een zeer bijzondere prestatie en een verdere indicatie dat de ‘gratis’ vacaturesites de pay-to-post vacaturesites (voorlopig) hebben verdrongen. De eerste drie posities nog altijd ingenomen door ‘gratis vacaturesites; Banenmatch, Werk.nl en Jobbird.

Tegelijkertijd lijken Nationale Vacaturebank en Monsterboard (op de plaatsen 4, resp. 5) de strijd nog altijd niet te hebben opgegeven en ziet het ernaar uit dat Jobselectie de strijd met de collega ‘gratis’ vacaturesites en de pay-to-post concurrenten aan het verliezen is. Joof bungelt een beetje tussen hoop en vrees.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 48– 50)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 48– 50)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Banenmatch: +0,9%
 2. Werk.nl: -0,3%
 3. Jobbird: -0,3%
 4. Nationale Vacaturebank: +0,1%
 5. Monsterboard: +0,2%
 6. Joof: -0,4%
 7. GoudenGidsbanen: -2,3%
 8. DOVAjobs: +0,1%
 9. Jobselectie: -0,2%

 

En daar staat het dus; met ferme afstand staat Banenmatch op de eerste plaats. In ruim een jaar van niemandalletje tot de grootste vacaturesite van Nederland. Daar kan je alleen maar je pet voor afnemen. Wat ik ook direct zou doen, ware het niet dat ik geen pet bezit…

Verder was het weer een week met bijzonder veel beweging. Waarbij GoudenGidsbanen, zoals verwacht, een enorme duikeling maakt maar desondanks een plaats in de top 10 weet te behouden. En dat is toch bijzonder knap voor de gratis site die graag een pay-to-post wil worden. God mag weten waarom, maar iedereen heeft het recht zijn eigen fouten te maken…

Verder is JobTrack uit de top 10 verdwenen. Een memorabel en droevig moment, hoewel het niet meer dan 1 vacature scheelt met Megajobs. Waardoor de situatie in de volgende week weer zomaar omgekeed kan zijn. Vacaturekrant zakt ondertussen wel steeds verder weg en lijkt steeds meer op een kandidaat voor TMG om af te stoten. De enige vraag is; aan wie?

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Het wil maar niet rustig worden in de top 10, waardoor ook deze week er moeilijk een vergelijking kan worden gemaakt met vorige week. Hoewel zowel Monster, BanenMatch als Jobbird als enige sites een groei laten zien in volume aan social media buzz. En Nationale Vacaturebank niet alleen krimpt maar ook een opvallend hoog negatief sentiment scoort. In dit geval echter ten onrechte; omdat Coosto de uitspraak van Cruiming over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank als een negatief sentiment voor NVB waardeert. En dat is toch echt iets te kort door de bocht.

Geef een antwoord

13 Comments
 • Cyril
  says:

  Ik krijg sinds de problemen bij deze site elke dag tientallen spam berichten. Tevens krijg ik nog steeds berichten van banenmatch, terwijl ik mijn email gewijzigd hebt op mijn banenmatch profiel.
  Iemand allicht een tip voor me?

 • Fred Arts
  says:

  @ Rogier
  Wij hebben hetzelfde probleem met onze vacaturesite; wij merkten echter inbraakpogingen vroegtijdig op omdat onze hoster Leaseweb dagelijks “logwatch”berichten stuurt. . Zo ziet het eruit:
      Authentication Failures:
         root (66.154.125.184): 408 Time(s)
         root (58.241.109.134): 1 Time(s)
   
         root (67.55.95.132): 1 Time(s)

  Failed logins from:
      58.241.109.134: 1 time
      66.154.125.184 (66.154.125.184.static.quadranet.com): 408 times
   
      67.55.95.132: 1 time

   
  **Unmatched Entries** 
  ONTELBAAR onmiddels…enkele honderden.

  Maar toen kregen wij opeens via ons contactformulier berichten waarvoor de afzender de emailadressen uit de database had gehaald. . In het contactformulier werden dus emailadressen gekopieerd die men in onze database gevonden had. En toen wisten we dat het helemaal mis was. Volgens mij zijn deze emails pas gehacked nadat Diginotar ffailliet ging; toen is nl. ook de SSL beveiliging stopgezet. Maar dat weet ik niet zeker.

  Achteraf denk ik dat hackers 3 of 4 keer de inloggegevens hebben gewijzigd; ik heb die nl. 3 of 4x opnieuw aan moeten vragen bij onze hoster.

  Wij hebben toen bewaking/monitoring aangevraagd bij Leaseweb, en wij zijn zelf bezig geweest met het dichten van lekken. Het lijkt nu onder controle. 

  Wellicht is het een tip om je hoster te vragen of er mogelijkheden voor beveiliging zijn, en kijk anders even bij LW of ga op zoek naar een hoster die je site kan bewaken. 

  • Rogier Visser
   says:

   @Fred,

   dank je wel voor je constructieve input. Daar hebben we wat aan.
   Wij hebben inmiddels het lek opgespoord. Dit was niet gemakkelijk en buitengewoon slim gedaan. De informatie wil ik graag delen met een ieder die hier interesse in heeft. Er zijn een aantal opvallende gaten gevonden in software en koppelingen waarvan ik verwacht dat wij niet de enige vacaturesite zijn die deze gebruiken….

 • Herman
  says:

  @Rogier: je kan er 99% zeker van uitgaan dat jullie hele database leeg is geroofd als je het hebt over mysql injection. Het lijkt me zeer verstandig om dit ook te melden naar jullie leden en klanten.
  En dit heeft natuurlijk niets te maken met vacature spam, dit is gewoon het werk van hackers die sites scannen op zwakheden en daarmee trojans gaan verspreiden.

 • Jos
  says:

  @rogier
  Zwaar K… natuurlijk dat je hiermee geconfronteerd wordt. Wellicht handig om e.e.a. ook te vermelden op jullie eigen website wat er gaande is?

 • Johnny Bravo
  says:

  Niet alleen hackers hebben het voorzien op GRATIS vacaturesites: ze maken er zelf ook een potje van!

  Wat te denken van nieuwkomer Jobbird?

  Via onderstaande link zie je een groot aantal (in mijn ogen) zeer vertrouwelijke sollicitaties gewoon in Google opduiken. Via de link niet meer te bereiken, maar Google heeft de sollicitaties gecached, zodat ze gewoon leesbaar zijn:

  http://www.google.com/search?q=site:jobbird.com+%22sollicitatie+anoniem%22

  Bij Jobbird ligt je ANONIEME sollicitatie dus gewoon op straat!

  Heb je niet gesolliciteerd, maar heb je wel je (al dan niet anonieme) CV geplaatst, dan ben je ook al niet veilig bij Jobbird:

  http://www.google.com/search?q=site:jobbird.com+/nl/sites/default/files/

  Ik mag toch niet hopen dat gratis voor werkgevers betekent dat de werkzoekende de prijs betaalt met zijn privacy.

 • Rogier Visser
  says:

  @johnny bravo en @marc.

  We zijn ons er van bewust. Hackers hebben het voorzien op vacaturesites is inmiddels duidelijk aan het worden. ( http://www.dutchcowboys.nl/cybercrime/23636 )
  We hebben het hele weekend met man en macht gewerkt op het probleem te verhelpen en verwijderen. Inmiddels is google alweer bezig met de volgende review. Het lijkt er aan onze kant op dat we het probleem getackeld hebben…..laten we duimen dat dit de naschokken zijn!

  • Michel Rijnders
   says:

   @Rogier vervelend dat jullie gehacked zijn, maar waar zit precies de relevantie en het verband tussen de toename van vacaturespam, dat jullie gehacked zijn en de rare aanname dat “hackers het voorzien hebben op vacaturesites”?

   • Rogier Visser
    says:

    @Michel,

    Vooralsnog puut ter info en waarschuwing. Verband hebben we nog niet fysiek kunnen leggen. Kan ook puur toeval zijn. Zal ook heel moeilijk ( lees …niet) aan te tonen zijn.  Maar better safe than sorry…..
    Hackers , en met name de zogeheten “mysql injecties”  worden vaak gebruikt om bestanden te verkrijgen vanuit databases. Dus ik weet niet of de aanname zo’n “rare” is. 

 • Johnny Bravo
  says:

  Top die gratis vacaturesites! Ook een gratis Trojan erbij voor werkzoekenden!

  Safe Browsing
  Diagnostische pagina voor banenmatch.nl

  Wat is de huidige vermeldingsstatus voor banenmatch.nl?
  Site is vermeld als verdacht – het bezoeken van deze website kan schade aan uw computer veroorzaken.

  Een gedeelte van deze site is in de afgelopen 90 dagen 3 keer vermeld op basis van verdachte activiteit.

  Wat gebeurde er toen Google deze site bezocht?
  Van de 257 pagina’s die we in de afgelopen 90 dagen op de site hebben getest, resulteerde(n) 21 pagina(‘s) in het downloaden en installeren van schadelijke software zonder toestemming van de gebruiker. Google heeft deze site het laatst bezocht op 2011-12-18 en het laatst verdachte inhoud op deze site aangetroffen op 2011-12-18.
  Schadelijke software omvat 23 trojan(s). Geslaagde infectie resulteerde in gemiddeld 5 nieuw(e) proces(sen) op het doelsysteem.

  Schadelijke software wordt gehost op 8 domein(en), waaronder thoseguyspodcast.net/, waynemarshall.com/, tiendaslot.com/.

  1 domein(en) lijkt/lijken te functioneren als tussenstadium voor het distribueren van malware naar bezoekers van deze site, waaronder liga4giurgiu.info/.

  Deze site is gehost op 1 netwerk(en), waaronder AS25151 (CYSO).