De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatiefDe krimpmodus staat nadrukkelijk aan en dat heeft niets te maken met de naderende Kerstdip. Daarvan gaan we pas in de aflevering van volgende week de eerste resultaten zien. Nee, het lijkt er op dat de irrational exuberance (om met de woorden van de fameus foute Alan Greenspan te spreken) eindelijk voorbij is. We staan weer met beide benen op de aarde, en dat is mogelijk een voorbode van aanzienlijk slechtere tijden.

Hoe dan ook, alle vacaturesites laten een (soms zeer forse) krimp zien. Inderdaad, ook Jobbird wiens steile groei nu voor het eerst is omgeslagen in een overigens nog zeer beperkte krimp. En Nationale Vacaturebank is niet langer de enige grote vacaturesite met een vacaturevolume van onder de 20.000. Een beetje gezelschap dus voor de eens zo trotse site onder deze magische (maar ook geheel willekeurige) grens.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl (-1.800) krimpt weliswaar zeer fors, maar de ‘winnaar’ is deze keer Jobselectie die maar liefst 5.900 vacatures minder heeft dan vorige week. En dat is een wel zeer aanzienlijke daling. Maar ook Nationale Vacaturebank (-700), Banenmatch (-2.300) en nu zelfs Jobbird (-100) laten krimp zien. Collectieve krimp dus.Voor de extreem nieuwsgierige aagjes, Monsterboard is ondertussen ruim onder de 18.000 vacatures gezakt en staat nu op 17.682 vacatureplaatsingen.

Wat verder opvalt is dat het volume aan actieve vacatures (volgens Jobfeed) bij Jobselectie en Jobbird ver uitstijgt boven het volume aan volgens de sites beschikbare aantal vacatures. Mogelijk dat hier eens met elkaar contact kan zijn over de oorzaken van deze enorme mismatch.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vier grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Banenmatch blijft staan op 40% terwijl Jobbird een sprong van maar liefst 5% maakt. Ongetwijfeld volledig veroorzaakt door de reclamecampagne van de site. Ook hier is het het extreem negatieve sentiment voor Nationale Vacaturebank zichtbaar; voor een zeer groot deel veroorzaakt door de uitspraak van Jan-Peter Cruiming (oprichter Jobbird) over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank. En dat is natuurlijk misplaatst negatief sentiment.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Jobselectie en Banenmatch laten een groei van het vacaturevolume zien ten opzichte van vorige week. De overige drie vacaturesites laten een daling zien.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Tja, alles daalt en dat zou feitelijk ook met het vacaturevolume van Jobbird moeten gebeuren. Maar het aantal actieve vacatureplaatsingen volgens Jobfeed groeit nog altijd door waardoor de illusie van groei wordt aangehoden. Het is inderdaad een illusie. Overigens is dit gezien de cijfers van Jobselectie nog aanzienlijk krachtiger het geval voor deze site.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Amalia
  says:

  Hallo Marc,

  Allereerst dank voor jouw schrijven en onderwerpen.
  Eerlijk gezegt word ik er soms somber van maar ben je wel dankbaar want je bent helder, eerlijk en integer in jouw bevindingen.
  Ik lees liever de keiharde waarheid, dan een roze geur mane schijn verhaal. Ik pas mijn visie en aanpak daardoor aan en probeer ‘out of de box’ te denken om mijn kleine onderneming gezond te laten blijven draaien.
  Mag ik zo brutaal zijn om te vragen of je ajb jouw mening over de uitzendenmarkt/flexwerk in 2012 te delen?
  Ik zou er zelf veel aan hebben.
  Alvast bedankt voor de moeite, en ga ajb vooral door met jouw waardevolle advies en richtlijnen.

  Met vriendelijke groet,
  Amalia