Monsterboard krimpt ruim 9% in zoekopdrachten

Monster Year Report 2011-2012 Monsterboard heeft een jaarrapport gepubliceerd; het Monster Year Report 2011 – 2012. Wil je meer weten over allerlei veranderingen in de aantallen vacatureplaatsingen op Monsterboard in 2011, dan kan je met dit rapport je hart ophalen. Als je net zoals ik je afvraagt wat daar in godsnaam de relevantie van is, dan kan je dit rapport gevoegelijk negeren.

Hoewel… dankzij dit rapport heb ik in ieder geval een beeld gekregen van het resultaat van Monsterboard in vergelijking met 2010. En dat is een merkwaardig beeld. Want hoewel het gemiddeld aantal vacatures met exact 7% is gegroeid, is dat ook meteen het enige positieve cijfer dat Monsterboar kan melden. Want het aantal bezoeken is met 5,3% afgenomen en het aantal zoekopdrachten met maar liefst 9,1%. En dat is toch wel een zeer ongezonde situatie. En meteen een verklaring waarom Monsterboard per januari van dit jaar is gestopt met het geven van maandelijkse cijfers over haar bezoekers.

Daarnaast geeft Monsterboard in dit rapport een onbedoeld komische verwachting over 2012:

Ondanks de huidige monetaire crisis zal de werkloosheid zich in Nederland handhaven op het huidige niveau waarbij wij de verwachtingen van 6,25% van het CPB onderschrijven.

Hoeveel stompzinnigheden kan je in één zin proppen? Monsterboard laat zien dat dat getal maar liefst 3 is; in een zin van slechts 26 woorden… Het huidige niveau van werkloosheid (volgens nationale definitie) is 5,8% (en geen 6,25%); de verwachting van het CPB voor 2012 is 6,5% (en geen 6,25%). En hoezo onderschrijft Monsterboard de verwachting van het CPB? Wat is dat voor misplaatste arrogantie? Heeft Monsterboard soms een eigen model waarmee zij de werkloosheid kan voorspellen? Natuurlijk niet. Haal die dikke duim uit je mond!

En omdat ik het niet kan laten, hier ook nog even een andere volstrekt onzinnige uitspraak uit het Monsterboard rapport:

Hoewel de werkloosheid in Nederland de afgelopen maanden gestegen is, blijft hij een van de laagste in Europa. Dit wordt ook veroorzaakt door de deeltijdwerkloosheid die voornamelijk bij Logistiek & Transport, Productie en de Bouw is doorgevoerd.

Het opvoeren van de deeltijdwerkloosheid als een reden voor de beperkte stijging van de werkloosheid in Nederland is volstrekt onjuist. Als er al een effect van de deeltijd WW is geweest dan is deze verwaarloosbaar, zoals het CPB in haar rapport over de achtergronden van de relatief beperkte stijging van de werkloosheid duidelijk heeft beschreven. Maar mogelijk is lezen teveel moeite?

Monsterboard heeft een (eerste?) poging gedaan om een rapport uit te brengen. Nar het zich laat aanzien is 34 pagina’s vullen met iets dat op relevante (en correcte) informatie lijkt blijkbaar een te grote opgave voor Hammond cum suis. Mogelijk dat volgend jaar een beter rapport kan worden uitgebracht. Oefening baart tenslotte kunst. Maar ik ga mijn adem er niet voor inhouden…

Geef een antwoord

1 Comment