Vacaturesite top 10: de Kerstdip is begonnen

Vacaturemonitor: negatief De Kerstdip is aangebroken; het volume aan vacatureplaatsingen zakt als een gevolg daarvan fors in. En tegelijkertijd heeft Werk.nl de rug gerecht en haar plaats als nummer 1 ( op basis van het volume aan vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken) opgeeist. Banenmatch heeft dus 1 weekje aan het ultieme succes mogen ruiken; ongetwijfeld rook dat naar meer.

Het is ook een week waar zowel Nationale Vacaturebank en Monsterboard hun gratis concurrenten Banenmatch en Jobbird behoorlijk weten te naderen; en daarmee hun vierde en vijfde plaats in de top 10 verstevigen. Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Monsterboard wel echt in naar het tweede echelon is afgegleden. De site is eenvoudigweg te klein geworden…

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 49 – 51)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 49 – 51)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: +0,1
  2. Banenmatch: -1,1%
  3. Jobbird: -0,8%
  4. Nationale Vacaturebank: +0,4%
  5. Monsterboard: +0,2%
  6. DOVAjobs: +0,3%
  7. Jobselectie: +0,4%
  8. Joof: -0,3%
  9. GoudenGidsbanen: -0,3%
  10. Megajobs: +0,3%

 

De gratis niewkomers verliezen vrijwel allen terrein, alleen Jobselectie weet stand te houden. Tegelijkertijd laten de oudgedienden zien dat ze nog niet uitgespeeld zijn en laten zonder uitzondering groeicijfers zien. Waarmee het speelveld weer een beetje interessanter is geworden. Overigens is er sprake van een driedeling in de top 10 van grootste vacaturesites. Er is een groep grote sites (Werk.nl, Banenmatch, Jobbird en Nationale Vacaturebank), een tweede echelon (Monsterboard, DOVAjobs, Jobselectie, Joof en GoudenGidsBanen) en er is een groep (op dit moment slechts bestaand uit Megajobs) relatief kleine sites. In alle eerlijkheid valt Nationalke Vacaturebank een beetje tussen de grote sites en het tweede echelon in, maa de afstand naar Jobbird is aanzienlijk kleiner dan de afstand naar Monsterboard. En daarmee hoort Nationale Vacaturebank toch meer bij de grote sites.

Deze driedeling geeft in mijn optiek ook per direct kansen van de verschillende vacaturesites weer. De grote sites hebben verreweg de beste kansen, in het tweede echelon staan sites die binnen afzienbare tijd uit de top 10 verdwenen kunnen zijn en aan de onderkant (met een marktaandeel onder de 2%) zal het een komen en gaan zijn van sites die elkaar op de (overigens steeds kleiner wordende) hielen zit.

In die laatste categorie heeft Megajobs overigens stand gehouden en voor de tweede achtereenvolgende week JobTrack uit de top 10 verdrongen. Het verschil is zelfs behoorlijk toegenomen in vergelijking met vorige week, toen een tekort van slechts 1 vacature JobTrack van een ex-equo tiende plaats afhield. Maar de strijd is nog zeker niet gestreden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Banenmatch is maar liefst 5% in buzz gegroeid sinds vorige week terwijl Jobbird een veer van 4% heeft moeten laten. En dat is het wel zo’n beetje. Het relatief grote negatieve sentiment bij Nationale Vacaturebank is de onjuiste beoordeling van de uitspraak van Cruiming over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank als een negatief sentiment voor NVB door Coosto. En dat is toch echt iets te kort door de bocht.

Geef een antwoord

2 Comments