De grote vijf: aantallen vacatures

RM_grote5_negatief Enkele weken geleden heb ik Monsterboard uit de top vijf moeten verwijderen vanwege, althans op dat moment, gegronde redenen. Een pijnlijk maar onvermijdelijk moment gezien de onstuitbare opkomst van de freemium vacaturesites en de gestage erosie van Monsterboard. Maar vandaag keert Monsterboard (althans voorlopig) terug en verlaat Jobselectie (althans voorlopig) het selecte gezelschap van de vijf grootste vacaturesites. Dit heeft overigens niets te maken met een herstel van Monsterboard maar uitsluitend met een nogal fors afglijden van Jobselectie.

Feitelijk behoort Monsterboard tot het 2e echelon van de grotere vacaturesites. Een plek waar overigens ook Nationale Vacaturebank langzaam maar onverbiddelijk naar toe lijkt te bewegen. Geen schande natuurlijk, want als je concurrenten gratis vacatureplaatsingen weggeven, is het wel bijzonder moeilijk om de grote vacaturehouders binnenboord te houden. Waarmee deze twee voormalige reuzen (per ongeluk) aantrekkelijker worden voor werkgevers.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl (-1.400), Nationale Vacaturebank (-200) en Monsterboard (-500) laten alledrie krimp zien terwijl nieuwkomers Banenmatch (+800) en Jobbird (+300) groei laten zien. Met als collectief resultaat alsnog een krimp van de grote vijf. Wat gezien het arriveren van de Kerstdip bepaald geen opvallende situatie is.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Het extreem negatieve sentiment voor Nationale Vacaturebank zichtbaar; voor een zeer groot deel veroorzaakt door de uitspraak van Jan-Peter Cruiming (oprichter Jobbird) over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank. En dat is dus misplaatst negatief sentiment.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Het lijkt wel of de rechterzijde van de grafiek een naderende vulkaanuitbarsting weergeeft. Nationale Vacaturebank en Monsterboard zijn bakens van rust in vergelijking met de drie grootste vacaturesites en hun wekelijkse variatie aan nieuwe vacaturplaatsingen..

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Tja, Jobbird is daadwerkelijk een wirte raaf volgens deze grafiek. Want waar de rest van de vacaturesites een begrijpelijke daling laat zien, heeft het Croky vogeltje nog altijd een stijgende lijn. Alleen is deze lijn fictief gezien het door de site zelf opgegeven volume (rond de 21.000 vacatures). Een volume waar de site nu al meerdere weken op blijft hangen.

Geef een reactie