Vacaturesite top 10: een nieuw jaar, nieuwe kansjes

Vacaturemonitor, negatief Banenmatch en Werk.nl spelen haasje over. Want deze week staat Banenmatch weer op nummer 1; net als twee weken geleden. In de tussenliggende week heeft Werk.nl op de eerste plaats gestaan. Wordt het volgende week dus weer Werk.nl? Hoe dan ook, de Kerstdip is in volle omvang losgebarsten, met als gevolg een volledig ineenstorting van het vacaturevolume.

Een toepasselijk begin van een jaar waar we ons volgens verwachting moeten gaan opmaken voor een zeer moeizame periode. Alle economische seinen staan op rood met als onvermijdelijk gevolg een rood gekleurde arbeidsmarkt. Geen prettig vooruitzicht. Maar dat biedt ook weer onvermoede kansen, dus wie bij de pakken gaat neerzitten is een loser!

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 50 – 52)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 50 – 52)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Banenmatch: 0,0%
 2. Werk.nl: -0,2%
 3. Jobbird: 0,0%
 4. Nationale Vacaturebank: -0,1%
 5. Monsterboard: +0,2%
 6. DOVAjobs: -0,4%
 7. Jobselectie: -0,2%
 8. GoudenGidsbanen: 0,0%
 9. Joof: -0,5%

 

Jawel, Banenmatch neemt de eerste plaats weer over. Of, gezien de resultaatontwikkeling, Werk.nl staat de eerste plaats af door in marktaandeel te krimpen terwijl Banenmatch gelijk blijft. En hoewel Jobbird zich met regelmaat tot grootste vacaturesite uitroept, is dit nog zeker niet het geval. Er moeten nog heel wat vacatures richting Groningen vloeien voordat het zover is…

Verder laat aan de onderkant van de top 10 JobTrack zich weer eens zien wat ten koste gaat van Megajobs. Een prestatie van formaat omdat verleden week de afstand tussen JobTrack en Megajobs juist fors was toegenomen in het voordeel van laatstgenoemde. En daar tussenin is de grootste verschuiving die van Joof; maar dat zegt helemaal niets. De schommelingen die met name de gratis vacaturesites laten zien, zijn met grote regelmaat gigantisch. En daarmee vergeleken is de krimp van 0,5% van Joof een zeer beperkte.

Het is tegelijkertijd wel duidelijk dat er in freemium vacaturesiteland een tweedeling is ontstaan. Banenmatch en Jobbird zijn de duidelijke winnaars op dit moment terwijl Jobselectie en Joof het met de kruimels moeten doen. Aangezien schaalgrootte het toverwoord is voor de overlevingskansen van freemium vacaturesites kan hiermee een vraagteken worden geplaatst bij diezelfde kansen van Jobselectie en Joof.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Kijk eens aan! Banenmatch is wederom met maar liefst 5% in buzz gegroeid en heeft daarmee de toppositie van Monsterboard overgenomen. Dus zowel in vacaturevolume als social media buzz is Banenmatch de nummer 1. Een prestatie van formaat als je bedenkt dat freemium vacaturesites op een totaal ander budget moeten opereren dan de pay-to-post vacaturesites. Jobbird en Werk.nl laten beiden een procentje varen; bij de overige sites veranderd er helemaal niets.

Het relatief grote negatieve sentiment bij Nationale Vacaturebank is de onjuiste beoordeling van de uitspraak van Cruiming over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank als een negatief sentiment voor NVB door Coosto. En dat is toch echt iets te kort door de bocht.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Remco van Buren
  says:

  Leuk artikel! En interessant om te zien dat de nieuwe freemium sites op zo’n korte termijn de “traditionele” spelers flink weten uit te dagen.
  Maar ik heb wel een vraag over het onderzoeok: de verhoudingen zijn nu op basis van marktaandelen. Betreft het dan unieke vacatures? Of is het op basis van het totaal aantal vacatures op een site en worden deze bij elkaar opgeteld (met een flink aantal dubbeltellingen kan ik me zo voorstellen)? En hoe groot is dan de totale marktomvang op zo’n moment?