De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatiefNatuurlijk is deze week een week van krimp. De vacaturesites hebben collectief te maken met de Kerstdip die zich traditioneel in de laatste week van het oude jaar en de eerste week van het nieuwe jaar in volle omvang manifesteert. En dit jaar is geen uitzondering op deze traditie.

Verder is Jobbird voor het eerst gekrompen in vacaturevolume. Geen verwonderlijke situatie natuurlijk, maar hiermee heeft de site de eerste van de haar gestelde doelen (25.000 vacatures per eind 2011) niet weten te halen. Haar einddoel, 150.000 vacatures in Nederland lijkt daarmee lichtjaren ver weg.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Jawel, het is collectieve krimp deze keer. Overigens zijn de krimpcijfers zeer wisselend: Werk.nl (-2.400), Nationale Vacaturebank (-1.000), Banenmatch (-900), Monsterboard (-600) en als laatste Jobbird (-300). Met name de krimp van Werk.nl is opvallend, evenals de zeer beperkte (maar tevens eerste krimp) van Jobbird. Laatstgenoemde site lijkt aan een (voorlopig) plafond te zijn gekomen en dat terwijl de site toch aanzienlijk hogere ambities heeft. Waarbij de ambitie om met 25.000 vacatures het jaar uit te luiden in ieder geval niet is geslaagd. De (veel) grotere ambitie van 150.000 vacatures moet voorlopig maar niet meer worden genoemd…

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

En ook hier is het duidelijk; Banenmatch is wat betreft social media buzz over Monsterboard heen gesprongen. En het is niets minder dan een reuzesprong; Banenmatch gaat met maar liefst 8% vooruit terijwl Monsterboard er met 4% op achteruit gaat. Ook de andere drie leveren elk een procentje in ten faveure van Banenmatch.

Het extreem negatieve sentiment voor Nationale Vacaturebank zichtbaar; voor een zeer groot deel veroorzaakt door de uitspraak van Jan-Peter Cruiming (oprichter Jobbird) over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank. En dat is dus misplaatst negatief sentiment.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nou, nou. De vijf grootste vacaturesites zijn ineens heel close geworden. Niet alleen daalt het vacaturevolume bij allevijf, maar ze doen ook nog hun best om zo dicht mogelijk bij elkaar uit te komen. Of is het gure winterweer de oorzaak dat ze lekker dicht bij elkaar kruipen. Om van elkaars warmte te profiteren?

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

En ook Jobbird heeft kennisgemaakt met de zwaartekracht. Voor het eerst gaat de site omlaag, en daarmee bevindt zij zich overigens in goed gezelschap. Want al haar collega’s doen exact hetzelfde waardoor een prachtige synchroondans ontstaat.

Geef een reactie

1 Comment