Voorspellingen van een hoofdeconoom

grafzerk Altijd leuk om de voorspellingen van de hoofdeconoom van een van de meest failliete banken ter wereld te horen, vooral omdat het een voormalige Nederland betreft. Ik heb het over Willem Buiter, werkzaam bij de Amerikaanse bankgigant Citigroup (maar een onvervalste too big to fail bank en dus ontvanger van ongekende bedragen aan overheidssteun). Buiter doet een tweetal uitspraken die weliswaar niemand horen te verbazen maar desondanks velen zullen verbazen.

De eerste gaat over de volgens Jan Kees de Jager volstrekt veilige lening aan Griekenland:

De enige crediteur van Griekenland die nog een redelijk kans maakt om het grootste deel van het geld terug te krijgen, is het IMF. De andere crediteuren, de Europese Unie, met inbegrip van Nederland, zullen het ongetwijfeld nooit afschrijven. Maar we zullen ons gelukkig mogen prijzen als we op één euro 10 cent terugkrijgen als toekomstige waarde.’

De tweede uitspraak gaat over de Europese banken, de subsidie-industrie van overheden:

Buiter noemt het Europese bankenlandschap een rampgebied. De econoom […] verwacht dat het grootste deel van de Europese banken in overheidsbezit is tegen de tijd dat de crisis voorbij is. ‘Banken zullen door de belastingbetalers gered moeten worden’.

Altijd goed om zoiets uit de mond van een serieuze bankmedewerker te horen. Want wie gelooft er nou een weblog…?

Geef een antwoord

2 Comments
 • Peter
  says:

  > Want wie gelooft er nou een weblog…?

  Ligt er natuurlijk aan welke weblog en welke auteur. Maar op deze weblog kondigde Marc Drees – die overigens in werkelijkheid veel meer haar op z’n hoofd heeft dan veel boze tongen willen doen geloven – de problemen die Griekenland de euro zou gaan geven reeds lang van tevoren aan (http://recruitmentmatters.nl/2010/09/13/de-euro-een-garantie-op-groeiende-werkloosheid/). Toentertijd dacht ik dat het wel los zou lopen, maar nu weet ik beter. Voorspellingen op dit weblog zomaar afdoen als lariekoek durf ik dus al lang niet meer.

 • hmesters
  says:

  @Marc
  IK heb een hekel aan Citibank. Een van de voormalige CEOs Sandy Weill is ook zo’n fijne man http://huff.to/5K1s1e
  Hier wat voorpublicaties uit mijn boek: ‘Unfinished business’ 
  Onze eigen Onno Ruding heeft daar lange tijd in de directie gezeten en kon zich dankzij zijn achtergrond (artikel 140 lid 1 Sr.- probleem,  Lidmaatschap van een Criminele organisatie: deze keer het Rotterdams Studentencorps). Van City medewerkers die bij onze bank kwamen werken hoorde ik dat hij vaak als ‘executive involved’ met een medewerker van lagere rang naar een klant moest en vervolgens deze medewerker volledig negeerde  en ook niet bedankte. En dan dwepen met je Katholieke achtergrond. Mijn overleden schoonmoeder heeft nog wel eens op hem gepast toen het nog een klein mannetje was in Roermond. Ik zie uit naar het beoordelingsgesprek tussen Onno en de man met de grijze baard (in deze gevallen hoop je natuurlijk dat hij bestaat).
  Andere medewerkers die wij van Citibank New York binnen kregen waren verbaasd over onze ‘elevator policies’. Als in New York een vrouw alleen in de lift stond, mocht een mannelijke medewerker niet instappen. Uit angst voor sexual haressment. Deze banken zijn niet alleen gestoord maar bijna de verpersoonlijking van Het Kwaad. 
  Knap dat Buiter het daar vol houdt, of zou hij misschien ook lid zijn geweest van …..