Vacaturesite top 10: Banenmatch steviger op nummer 1

Vacaturemonitor, negatiefVoor de tweede achtereenvolgende week staat Banenmatch op de nummer 1 positie, en deze keer lijkt het erop dat de freemium vacaturesite hier wel een paar weken zal bivakkeren. Om daarmee  Werk.nl definitiever naar de tweede plaats te verwijzen. Tegelijkertijd lijkt de afstand tusen Banenmatch en Jobbird steeds groter te worden; een situatie die toch fors moet gaan veranderen als Jobbird haar ambitie van grootste vacaturesite van Nederland wil waarmaken.

Het lijkt verder de hoogste tijd te worden voor Nationale Vacaturebank (via het illustere project San Diego) en Monsterboard (via het zo mogelijk nog meer illustere 6Sense) om het tij te keren voordat het definitief te laat is. Laten we er voor het welzijn van deze twee pay-to-post vacaturesites er maar vanuit gaan dat de vernieuwingen zich in het eerste kwartaal van 2012 gaan tonen. Want anders zou het wel eens mosterd na de maaltijd kunnen betekenen…

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 51 – 1)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 51 – 1)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +1,3%
  2. Werk.nl: +0,1%
  3. Jobbird: +0,5%
  4. Nationale Vacaturebank: +0,4%
  5. Monsterboard: +0,3%
  6. Jobselectie: +0,4%
  7. DOVAjobs: 0,0%
  8. GoudenGidsbanen: -0,1%
  9. Joof: -0,2%

 

Banenmatch laat een bijzonder sterke groei zien; ook Jobbird, Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Jobselectie hebben fraaie groeicijfers. Verder is het een beetje aanmodderen, terwijl Joof de eerste freemium vacaturesite lijkt te zijn die de top 10 alweer dreigt te gaan verlaten. Dat zou wel erg snel zijn…

JobTrack is na een verblijf van slechts 1 week alweer uit de top 10 gedonderd. En daarvoor in de plaats verschijnt Megajobs weer ten tonele. Deze twee sites zijn dus ook verwikkeld in een spelletje stuivertje wisselen, hoewel Joof ondertussen op een gevaarlijke laatste plaats terecht is gekomen. En dus zomaar het kind van de rekening kan worden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Jawel, Banenmatch houdt stand, hoewel de site 1% verliest en nog maar 2% voorstaat op een onveranderde Monsterboard. Jobbird blijft met afstand nummer drie op 18%. Het relatief grote negatieve sentiment bij Nationale Vacaturebank is de onjuiste beoordeling van de uitspraak van Cruiming over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank als een negatief sentiment voor NVB door Coosto. En dat is toch echt iets te kort door de bocht.

Geef een antwoord