De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief Ook deze week is nog een week van krimp, hoewel traditioneel er alweer een groei zou moeten worden genoteerd. Maar als gevolg van het extreem inzakken van Jobbird is dat deze keer niet het geval. Jawel, de Groningse vacaturesite heeft blijkbaar een zeer zware jaarwisseling achter de rug en krimpt met maar liefst 3.900 vacatures! Dat is gelukkig geen wekelijkse kost, want een dergelijke krimp is wel zeer extreem.

Verder is het een rustige eerste week geweest van wat toch een bijzonder spannend jaar moet gaan worden voor de vacaturesites. Niet alleen de tweestrijd tussen de freemium en pay-to-post modellen maar ook het onheil van de recessie gaan ervoor zorgen dat 2012 ongetwijfeld een jaar vol verrassingen wordt. Ik ben benieuwd.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Een bijzonder gemixed beeld deze keer. Werk.nl schiet met maar liefst 1.300 vacatures omhoog terwijl aan de andere kant van het spectrum Jobbird met bijna 4.000 vacatures in elkaar dondert. Dat moet een heel pittige jaarwisseling zijn geweest, daar in Groningen! Verder is er vooral stilte te beluisteren, want de miniscule veranderingen bij andere drie vacaturesites steken schril af bij het geweld van de eerstgenoemden.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Banenmatch is nog altijd de grootste in social media buzzland. Maar het heeft een veertje gelaten terwijl Monsterboard er juist een veertje bij heeft gesprokkeld. Waarmee de afstand tussen de grootste twee nog iets kleiner is geworden. Bij de andere drie sites is geen verandering opgetreden.

Het extreem negatieve sentiment voor Nationale Vacaturebank zichtbaar; voor een zeer groot deel veroorzaakt door de uitspraak van Jan-Peter Cruiming (oprichter Jobbird) over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank. En dat is dus misplaatst negatief sentiment.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

De synschroondans van de vijf vacaturesites zet zich nog een weekje voort. Alle sites schieten omhoog in hun vacaturevolume over de afgelopen week. Waabij Banenmatch het wel heel erg bont maakt.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Dankzij de extreme groei in het aantal nieuwe vacatures laat Banenmatch een tegengestelde beweging zien. Waar alle vacaturesites inzakken, heeft Banenmatch alweer een stijgende lijn te pakken. Hoezo januari blues?

Geef een antwoord

1 Comment