Hoeveel omzet maken vacaturesites eigenlijk?

Volle kluis Naar aanleiding van een reactie van Gijs Bos (vroeger landenmanager van StepStone Nederland, tegenwoordig wereldreiziger met een gebroken voet) wilde ik wel eens weten hoeveel omzet er nou eigenlijk wordt gemaakt door de pay-to-post vacaturesites in Nederland. Dat klinkt als een onmogelijke opgave, maar als je het niet probeert zal je dat ook nooit weten.

Het begint bij het vinden van een referentiepunt en dat is in deze situatie heel simpel: Monsterboard. Deze vacaturesite is de enige grote partij die financiele verantwoording dient af te leggen in Nederland. Bij de Kamer van Koophandel. En hoewel de financiele gegevens niet bepaald kakelvers zijn, biedt het een aanknopingpunt om een beeld van de afgelopen jaren te krijgen en daarmee een globaal beeld van de totale markt van pay-to-post vacaturesites.

De cijfers van Monsterboard zijn beschikbaar tot en met 2009. Laat ik beginnen met wat de site als netto-omzet rapporteert (overigens een merkwaardige term omdat van deze netto-omzet de kostprijs van de omzet nog wordt afgetrokken. Maar goed, ik ben geen accountant). Hierbij zijn 2005 en 2006 geschat aangezien over deze jaren de netto-omzet niet is gerapporteerd:

Netto-omzet Monsterboard.nl, 2004 – 2009. Bron: KvK

Netto-omzet Monsterboard.nl, 2004 – 2009. Bron: KvK

Dat zijn me nog eens indrukwekkende getallen! Om nog maar te zwijgen over een duizelingwekkende groei van de omzet tot en met 2008. Over dat laatste jaar rapporteert Monsterboard een netto-omzet van maar liefst EUR 55 miljoen, met een netto resultaat van een whopping EUR 21 miljoen. Daar kan je wel mee thuiskomen! En het is ook meteen duidelijk waarom Diana Krieger eind 2009 het veld moest ruimen; want financiële crisis of geen financiële crisis, een daling van de omzet met bijna EUR 21 miljoen is natuurlijk dramatisch.

Maar dit is het verleden. Toegegeven, een verdomd interssant verleden. Maar waar ik benieuwd naar ben, is de meer recente situatie en de totale markt. Dus moet ik gaan extrapoleren. Waarbij 2009 het jaar wordt waar ik die extrapolatie op baseer. Een extrapolatie waarbij ik een verdeling van omzet tussen vacatureplaatsingen en cv-database abonnementen negeer en volledig op basis van het vacaturevolume en omzet probeer een inschatting te maken van de volledige markt.

Monsterboard had over 2009 in totaal een kleine 145.000 vacatureplaatsingen. Op basis van de omzet betekent dit een bedrag van EUR 239,25 per vacature (zoals gezegd, ik reken alle omzet toe aan vacatureplaatsingen en negeer de omzetverdeling waarbij cv-database inkomsten natuurlijk een belangrijke rol spelen). En daarmee hebben we een mogelijkheid om de omzetten voor 2010 en 2011 te schatten. Wat ik natuurlijk met veel plezier heb gedaan:

Netto-omzet Monsterboard.nl, 2004 – 2009 en extrapolatie voor 2010 – 2011

Netto-omzet Monsterboard.nl, 2004 – 2009 en extrapolatie voor 2010 – 2011. Bron: KvK, Jobfeed

De rode kolommen stellen een extrapolatie voor op basis van een gelijkblijvend gemiddeld bedrag per vacatureplaatsing. De groene kolommen stellen een extrapolatie voor op basis van een jaarlijkse reductie van 5% van dat gemiddelde bedrag. Tenslotte zijn vacaturesites commodities geworden met een continu stijgende concurrentie en dus druk op de prijs.

Hiermee hebben we een indicatie van de netto-omzet van Monsterboard in de afgelopen twee jaar. Maar hoe komen we van deze situatie naar een inschatting van de totale markt. In een eerste poging heb ik gebruik gemaakt van de volgende aannames:

 1. Het vacaturevolume van een pay-to-post vacaturesite kan worden gebruikt als basis voor het berekenen van de omzet als een proxy voor de werkelijke omzet die bestaat uit zowel vacatureplaatsingen als toegang tot de cv-database.
 2. Het verschil tussen de lijstprijs (EUR 449, in 2012) en de berekende prijs (EUR 239, in 2009 (omzet gedeeld door het aantal vacatures)) bij Monsterboard is gebruikt om de prijs per vacature voor andere vacaturesites vast te stellen. Hierbij zijn net als bij Monsterboard de huidige lijstprijzen gebruikt om de omzetten voor 2009 en 2010 te berekenen. De korting op de lijstprijs is dus 46,7%. Hierbij dient te worden bedacht dat de werkelijke korting aanzienlijk groter is omdat in dit geval de omzet uit cv-database toegang volledig is toegerekend aan een prijs per vacature
 3. De top 5 vacaturesites zijn verantwoordelijk voor 90% van de totale omzet van pay-to-post vacaturesites. Voor de periode 2009 – 2011 zijn Monsterboard, Nationale Vacaturebank, JobTrack, Vacaturekrant en Careerbuilder de vijf grootste pay-to-post vacaturesites geweest. Hierbij is Megajobs (deels vacaturesite, deels aggregator) uit de top 5 verwijderd

.

Met deze aannames kan ik vervolgens, op basis van de vacaturevolumes van de 5 grootste pay-to-post vacaturesites voor de periode 2009 – 2011, een schatting maken van de totale omzet. Waarbij ik een tweetal varianten weergeef; één met een gelijkblijvende prijs per vacature, en één met een dalende prijs per vacature (5% daling per jaar):

 Omzet pay-to-post vacaturesites, 2009 - 2011

Omzet pay-to-post vacaturesites, 2009 – 2011

Dit is dus een eerste educated guess van de omzet voor de pay-to-post vacaturesites over de afgelopen drie jaar. Voor mijn gevoel behoorlijk aan de hoge kant omdat de omzetten voor JobTrack, Vacaturekrant en CareerBuilder op basis van bovenstaande aannames in mijn optiek (veel) te hoog uitvallen; namelijk tussen de 25% – 30% van het omzetvolume van de grote vijf. JobTrack en Vacaturekrant zijn onderdeel van uitgevers, en krijgen hierdoor een redelijk volume aan vacatures tegen afbraakprijzen. En gezien de positie van CareerBuilder in Nederland lijkt het me niet denkbeeldig dat ook deze site zeer forse kortingen moet weggeven om vacatures te kunnen krijgen. Om deze reden heb ik het omzetvolume van deze drie vacaturesites tot 10% van hetgeen Monsterboard en Nationale Vacaturebank gezamenlijk aan geschatte omzet maken.

Wat voor de twee bovenstaande scenario’s het volgende resultaat geeft:

Omzet pay-to-post vacaturesites, 2009 - 2011

Omzet pay-to-post vacaturesites, 2009 – 2011

Afijn, een bandbreedte verschil van ongeveer EUR 20 miljoen is natuurlijk heel veel, maar eerlijk gezegd neig ik meer naar de lagere omzetvolumes op basis van de correctie van het aandeel van de drie kleinere vacaturesites. Maar het gaat er niet om waar ik naar neig. En daarom kijk ik vooral uit naar een grondige discussie om zo een ministens zo grondige verbetering van deze vingeroefening te realiseren. Waarbij feedback van de pay-to-post vacaturesites natuurlijk zeer op prijs zou worden gesteld! Inclusief werkelijke omzetcijfers…

Geef een reactie

6 Comments
 • Gijs Bos
  says:

  Hi Marc,
  Een zeer interessant verhaal. Nu al een van de beste posts van 2012!
  Ik kan nauwelijks een speld tussen krijgen (dat is dan wel weer jammer). 

  Dat netto omzet verhaal is vreemd, iemand een idee wat ze daar mee bedoelen?

  Aanvullende redenen voor hoge kortingen bij de niet-Monsterboards is dat die partijen nauwelijks een CV database hebben waar klanten voor willen betalen. Daarnaast geeft de marktleider bijna altijd minder korting dan de concurrentie en in een crisis al helemaal (opdrachtgevers zetten bun vacatures bij minder jobboards uit).

  De CV database omzet is onder grotere druk druk komen te staan dan 5% krimp per jaar wegens de groei van LinkedIn. 

  Begrijp ik het goed dat je de totale omzet van JobTrack, Vacaturekrant en Careerbuilder op 10% van de totale omzet van NVB en Monster zet? Dat lijkt me nogal weinig om al die FTE van die drie partijen van te betalen. 

  Ik ben er van overtuigd dat Intermediair.nl (de online kant!) meer omzet draait dan Vacaturekrant en Careerbuilder bij elkaar (en dan past JobTrack er misschien nog net bij). Ik heb alleen de data niet om het te bewijzen.

  Zou je de data in een Google docs document kunnen zetten zodat we allemaal vrolijk kunnen meelezen?

  Als tegenprestatie kom ik binnenkort ook met een leuke post (het is nu toch bewolkt hier en op krukken kom ik niet veel verder dan een paar honderd meter).

  Post scriptum: mijn welgemeende dank voor het in tact laten van de verticale assen in al grafieken in de gehele post.

 • Recruiting Asshole
  says:

  Laten we nu eerst maar gaan kijken naar de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt de komende 3-6 jaar…er wordt een aanzienlijke krapte verwacht daar Nederland enorm vergrijst…er zal een gebrek zijn aan kwalitatief personeel en als je die wilt vinden zal je MOETEN adverteren….

  Deze omzet schatting is volgens mij ook kort door de bocht en NERGENS op gebaseerd….had gelijk aan de pay-to-post sites gevraagd wat de werkelijke omzet was, dan had je dit weer werk gescheeld en dan had je echt een verhaal dat op feiten gebaseerd zou zijn ipv dat eeuwige NATTE VINGER WERK van je….. 

  • Marc Drees
   says:

   Echokamer? De aanzienlijke krapte als gevolg van de vergrijzing is vooral een mantra die de intermediaire wereld met regelmaat verkondigd. Niet een werkelijkheid die door cijfers wordt ondersteund. En wat is toch altijd dat gereutel over kwalitatief personeel? Wat is kwalitatief personeel eigenlijk? Doe mij nog een onsje kwalitatief personeel? Iemand?

   Verder altijd leuk om een mening in hoofdletters te zien.

 • Menno
  says:

  Hoeveel omzet maken nu eigenlijk de gratis vacaturesites bv, Jobbird, Banenmatch etc etc ..? Dat is toch veel interessanter om te weten. Pay-to-post vacaturesites zijn ten dode opgeschreven.

  • Marc Drees
   says:

   Het doodverklaren van pay-to-post vacaturesites is lichtelijk overdreven indien de omzetten daadwerkelijk van het niveau zijn zoals in dit artikel is geschat. De omzetten van de freemium vacaturesites komt hier natuurlijk niet bij in de buurt. Daarnaast zullen freemium vacaturesites een vernietigend effect hebben op de prijsstelling van pay-to-post vacaturesites, maar dat gaat in het algemeen langzamer dan je zou denken (of willen).
    
   De totale omzetpotentie van deze markt (pya-to-post + freemium) zal daardoor in de komende jaren afnemen. De snelheid zal in grote mate afhangen van de ontwikkeling van de economie, het tempo waarin freemium sites populairder worden en wat pay-to-post vacaturesites hier aan additionele diensten tegenover kunnen stellen om hun prijsniveau te rechtvaardigen.