Vacaturesite top 10: zie ik daar LinkedIn aankomen?

Vacaturemonitor, positiefDe vorige week zo comfortabel lijkende voorsprong van Banenmatch op nummer 2 Werk.nl is voor een groot gedeelte als (nog altijd niet gevallen) sneeuw voor de (wel ruim aanwezige) zon verdwenen. Waarmee mijn eerder gedane voorspelling van een langdurige verblijf van Banenmatch op de nummer 1 positie een stuk minder zeker wordt. Hoewel ik de komende twee weken geen verandering van positie verwacht.

Verder is er niet veel bijzonders te vermelden, of het moet de gestage groei van LinkedIn op het gebied van vacatureplaatsingen zijn. Maar dat is eigenlijk geen vacaturesite top 10 nieuws; hiervoor moet je afdalen naar de top 20 om deze ontwikkeling van dichterbij mee te maken. Hoe dan ook, er borrelt iets…

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 52 – 2)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 52 – 2)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: -0,7%
  2. Werk.nl: +0,3%
  3. Jobbird: -0,6%
  4. Nationale Vacaturebank: -0,1%
  5. Monsterboard: +0,1%
  6. DOVAjobs: +0,2%
  7. Jobselectie: -0,7%
  8. GoudenGidsbanen: -0,1%
  9. Joof: +0,3%
  10. Megajobs: +0,1

 

De vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken laten toch weer ferme veranderingen zien ten opzichte van de marktaandelen van de vorige week. Zo heeft Banenmatch een behoorlijk deel van haar voorsprong op Werk.nl moeten inleveren terwijl Werk.nl zelf ook nog eens groeit. Dus de race om de nummer 1 positie blijft toch nog spannender dan ik verleden week verwachtte.

Ook de strijd om de derde plaats is ongemeen spannend. Nationale Vacaturebank lijkt bepaald niet van plan zich gewonnen te geven en doet haar uiterste best om Jobbird van deze plaats te verstoten. Ook hier is het verschil tussen beide sites klein genoeg om de volgende week zomaar een andere volgorde te hebben.

De overige sites zijn, met alle respect, ‘aanhangend vocht’. Groot genoeg om in de top 10 te staan maar meer als vulling dan als een bedreiging voor wat zich aan de bovenkant afspeelt. Maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen. Overigens is de eens zo trotste top 10 vacaturesite Vacaturekrant afgegleden tot plaats 20; twee plaatsen onder langzame groeier LinkedIn. Waarbij het me niets zou verbazen als in de loop van 2012 dit professionele netwerk haar opwachting gaat maken in de top 10. Wat een unicum zou zijn; de eerste der social media die zich een plaatsje in het heilige der heiligen zou weten te verwerven. Maar zover is het nog lang niet; en misschien komt het ook wel nooit zover…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Coosto: Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen

Goedemorgen! Banenmatch schiet van 34% naar 40%! Dat is een gigantische sprong. En dat terwijl Monsterboard terugvalt van 32% naar 28%. Dat is ineens een enorm gat geworden tussen de twee grootste vacaturesites op het gebied van social media buzz. Verder laat Jobbird een ferme daling zien; van 18% naar 13%. Werk.nl is weer een stukje roder geworden; geen wonder voor een site die zich haar uiterste best doet om zich van haar slechtste kant te laten zien.

Het relatief grote negatieve sentiment bij Nationale Vacaturebank is de onjuiste beoordeling van de uitspraak van Cruiming over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank als een negatief sentiment voor NVB door Coosto. En dat is toch echt iets te kort door de bocht.

Geef een antwoord

3 Comments