De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positiefEen week met sterk herstel, vooral van Jobbird. Hoewel dat herstel van de freemium vacaturesite haar feitelijk op hetzelfde vacaturevolume brengt als twee weken geleden… Hoe dan ook; de vacaturesites laten de Kerstdip achter zich en kijken naar voren. De lente komt er aan en hopelijk levert dit extra blaadjes aan de grote vacatureboom op. 

Banenmatch laat zich op ondertussen op vrijwel alle terreinen als de nummer 1 kronen. Niet alleen in zelf opgegeven vacaturevolume, maar ook op het gebied van social media buzz en volgens de extrapolatie van het geregistreerde aantal nieuwe plaatsingen naar een plaatsingstermijn van 60 dagen. Hoe een initatief op basis van een shoestring budget tot grote hoogtes kan stijgen.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Na enkele weken van vooral krimpende vacature-aantallen is het deze week een collectief stijgend beeld. Waarbij vooral Jobbird opvalt met een sprong van bijna 4.000 vacatures, waar datzelfde aantal vorige week nog als krimp kon worden genoteerd. Waarbij we dus netto op nul uitkomen… Werk.nl stijgt met maar liefst 1.900 vacatures, Nationale Vacaturebank met 400, Monsterboard met 100 en Banenmatch met 800 vacatures. Een allround feestje dus.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto 

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Banenmatch schiet van 37% naar 43% terwijl Monsterboard van 34% naar 30% terugvalt. Daarmee is het gat tussen de twee ‘groten’ op het gebied van social media buzz nog nooit zo groot geweest. Werk.nl groeit zowel in aandeel (van 7% naar 10%) als in negatief sentiment…

Het extreem negatieve sentiment voor Nationale Vacaturebank zichtbaar; voor een zeer groot deel veroorzaakt door de uitspraak van Jan-Peter Cruiming (oprichter Jobbird) over het gebrek aan toekomst voor onder meer Nationale Vacaturebank. En dat is dus misplaatst negatief sentiment.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed 

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

De synschroondans is abrupt gestopt. Want waar Werk.nl en Jobbird scherp stijgen is het beeld van de andere drie totaal verschillend. Monsterboard stijgt ligt, Nationale Vacaturebank blijft gelijk en Banenmatch daalt zelfs. En dat in een tijd waarin de vacaturevolumes opveren. Maar ja, de site had dan ook wel een extreem hoog vacaturevolume vorige week.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Banenmatch is nu ook volgens dit beeld de grootste vacaturesite. Met als enige een duidelijke groei waar de anderen dalen (Werk.nl, Monsterboard en Jobbird) of heel licht stijgen (Nationale Vacaturebank).

Geef een reactie