Als je niet meewerkt, krijg je meer geld…

Griekse vlag De krankzinnige wereld die Euroland heet heeft een geheel nieuw statium van idiotie bereikt met de recente uitspraken van de nieuwe premier van Griekenland, Lucas Papademos:

Mr. Papademos said that if Greece did not receive 100 percent participation in a program in which bondholders would voluntarily write down $130 billion from Greece’s unwieldy $450 billion debt, the country would consider passing a law to require holdouts to take losses.

Voor de oppervlakkige of ignorante lezer staat hier misschien niet veel bijzonders. Maar alleen als houders van Grieks waardepapier ‘vrijwillig’ 50% afboeken kan Griekenland een zogenaamd credit event voorkomen. Verder is de vrijwillige medewerking van houders van Grieks waardepapier een voorwaarde voor meer steun aan Griekenland.

Maar Papademos zegt hier feitelijk dat als er geen vrijwillige medewerking is hij de houders van het Grieks waardepapier zal belonen. Waarom? Omdat een credit event ervoor zorgt dat verzekeringen de houders van Grieks waardepapier moeten uitbetalen; althans voor diegenen die zo verstandig zijn geweest om een verzekering tegen waardedaling af te sluiten op dat waardepapier.

Met andere woorden, Papademos heeft met zijn uitspraak in een uiterst delicate onderhandeling een grote bom gesodemieterd. Want waarom zou je in godsnaam een afschrijving nemen op dat waardepapier als je de zekerheid hebt dat je dat niet hoeft te doen omdat de tegenpartij je dan (indirect) wel gaat compenseren? Stilzitten en afwachten is dan het devies geworden. En zeker geen medewerking verlenen aan een gegarandeerd verlies.

Maar dit is niet de enige uitspraak waardoor je gaat twijfelen aan de verstandelijke vermogens van Papademos. Hij slikt mogelijk teveel hopium pilletjes per dag. Want wat te denken van deze uitspraak:

He asked Greeks to put their sacrifices in perspective. If all goes well, he said, they could expect “an end to austerity” next year.

Volgend jaar? 2013?? Serieus??? Griekenland blijft de wereld verbazen. Of het nou met de oude of met de nieuwe premier is; er klopt echt helemaal niets van. Een trieste situatie die tot een onvermijdelijk einde moet komen. Helaas is dat einde niet alleen voor Griekenland een zeer onwenselijk vooruitzicht. Waardoor een economisch miniscuul land de de hele Eurozone kan gijzelen. Of liever gezegd, waardoor de hele Eurozone zich laat gijzelen. Leiderschap is een woord dat in het Eurozone woordenboek nog altijd niet voorkomt…

Geef een reactie