Monsterboard laat werkzoekers aan hun lot over terwijl ze het tegendeel beweert te doen

grafzerk Monsterboard leeft van vacatureplaatsingen. Sterker nog, Monsterboard vraagt een fors bedrag om een vacature op haar site te (laten) plaatsen. Maar Monsterboard is ook lui. Want in plaats van aan haar bezoekers te garanderen dat alle geplaatste vacatures correct zijn, wentelt de vacaturesite dit af op haar bezoekers. Althans, dat blijkt uit een e-mail die ik vandaag ontving. Met daarin de volgende zin:

Zie je een verdachte vacatureaanbieding of een mogelijk misbruik van de Monsterboard.nl website of haar merknaam, neem dan contact met ons op om de mogelijke fraude te melden.

Heel erg fijn, maar het lijkt me een stuk logischer dat ik op Monsterboard geen enkele verdachte vacature of mogelijk misbruik tegenkom. Dat moet toch mogelijk zijn? Jawel, maar zoals zal blijken is Monsterboard eenvoudigweg te zuinig om dat ook daadwerkelijk te realiseren. Ze stuurt liever mailtjes waarin ze suggereert dat ze er alles aan doet om vervolgens vol op de handen te gaan zitten.

In de e-mail gaat Monsterboard uitgebreid in op wat ik allemaal moet weten om dit frauduleuze vacatures te herkennen:

Monsterboard | Detail van e-mail

De hierboven geschetste situaties zijn dus niet alleen voor bezoekers te herkennen, maar ook door Monsterboard zelf. En dat geldt al helemaal omdat Monsterboard over ‘foute’ vacatures ook nog eens het volgende zegt.

Als marktleider op het gebied van online werving geeft Monsterboard.nl het beschermen van werkzoekenden de hoogste prioriteit. Het netwerk en de database van Monsterboard.nl worden voortdurend bewaakt om frauduleuze toegang of vacatureplaatsingen te ontdekken en tegen te gaan.

Overigens weet ik niet op welke gronden Monsterboard zich nog altijd marktleider denkt te kunnen noemen, maar daar gaat het nu niet om. Monsterboard geeft aan dat ze voortdurend waakt om frauduleuze vacatureplaatsingen tegen te gaan. Maar als ze dat echt zou doen was er helemaal geen e-mail nodig geweest om mij te waarschuwen.

Goede controle kost een drol en drie knikkers…
En wat zou nou eigenlijk de inspanning zijn? Dat is natuurlijk te berekenen! Gemiddeld heeft Monsterboard de laatste tijd iets minder dan 17.000 vacatures op haar site staan. Dat zijn er eigenlijk veel minder, maar laat ik aardig zijn. Dat betekent bij een gemiddelde plaatsingstermijn van 60 dagen er per dag ruim 280 vacatures worden geplaatst. De overgrote meerderheid van deze vacatures zijn van vaste klanten (grote werkgevers en intermediairs). Deze vacatures hoeven dus niet gecontroleerd te worden. Laten we er vanuit gaan dat hiermee 75% van de vacatures zijn gemoeid. Blijven er ruim 99 vacatures per werkdag over om te controleren.

Laten we er tevens vanuit gaan dat een scan van een vacaturetekst maximaal 2 minuten in beslag neemt. Dat zijn dus een kleine 200 minuten, oftewel bijna 3,5 uur per dag. Tegen een riant uurtarief van EUR 25 is dat dus EUR 87,50 per dag. Het reguliere tarief van 1 vacatureplaatsing is EUR 449. Monsterboard is dus blijkbaar niet bereid om 19,5% van het bedrag van 1 vacatureplaatsing uit te geven om werkzoekers de garantie te bieden dat er geen frauduleuze vacatures op de site staan.

In plaats daarvan stuurt de site een hypocriet mailtje waarin zij suggereert dat ze er alles aan doet om het voorkomen van dit soort vacatures te voorkomen. Terwijl ze de verantwoordelijkheid volledig bij de werkzoekers legt. Wat een armoe!

Geef een antwoord

1 Comment