Jobbird’s vacature-aantallen, het vervolg

Logo en logotype JobbirdDe vacature-aantallen bij Jobbird laten nogal extreme schommelingen zien, zoals zowel hier als op HRlog is opgemerkt. En daarmee was het natuurlijk de hoogste tijd om eens navraag te doen bij Jobbird. Wat is er nou allemaal aan de hand?

Eerder was aangegeven dat het vacaturetellertje zich door een bug niet helemaal lekker voelde, maar er blijkt iets anders aan de hand te zien. En dat heeft te maken met de vacaturefeeds die via de vacature-multiposters op Jobbird worden geplaatst en onderhouden. Want zowel bij het plaatsen van nieuwe vacatures als bij het uitvoeren van updates op reeds geplaatste vacatures ging het dus niet helemaal goed. Met als gevolg vacatures die helemaal niet geplaatst werden en vacatures die te snel werden verwijderd. En dat gaf dus een relatief laag vacaturetellertje.

Volgens Jobbird zijn deze problemen nu door Atos Origin hersteld. Waarbij ook een groot aantal vacatures is heplaatst omdat de plaatsingstermijn nog niet verlopen was. En dat verklaard de enorme sprong in het aantal gerapporteerde vacatures; van ruim 21.000 naar ruim 28.000. Met blijkbaar ook nog een dip in de loop van vandaag.

Blijft nog altijd over het verschil tussen het gemelde aantal vacatures op de homepage en het aantal vacatures op de pagina met het zoekresultaat als er zonder criteria naar vacatures wordt gezocht.

Dit is het aantal wat op de homepage wordt getoond:

Jobbird | Homepage

En dit is het aantal wat op de pagina met het zoekresultaat wordt getoond als er zonder enig criterium is gezocht. Een onbegrijpelijk verschil van meer dan 300 vacatures:

Jobbird | Pagina met zoekresultaat

Dit doet sterk denken aan het gerommel van Werk.nl. Die al jaren niet in staat blijkt om het vacature-aantal op de homepage en het vacature-aantal op de zoekpagina gelijk te houden. Wat op zich natuurlijk ook een hele prestatie is… Nu maar hopen dat Atos Origin meer in haar mars heeft dan de fluitjespartij die bij Werk.nl het onderhoud verzorgt.

 

En dan is er natuurlijk ook nog het bijzonder verwarrende aantal vacatures per categorie wat nooit optelt tot het totaal aantal gemelde vacatures:

Jobbird | Homepage, detail

Waar zijn de resterende 11.000 vacatures? Is er soms een categorie vergeten of zo? Ik snap werkelijk geen snars van dit verschil. Bijzonder verwarrend, en dan druk ik me nog heel positief uit.

Geef een antwoord