Vacaturevijver en VacatureBase, snel vergeten

Slechte vacaturesites Sinds enige tijd staan een tweetal vacaturesites behoorlijk hoog in Jobfeed. Het gaat om Vacaturevijver en VacatureBase. Twee misbaksels van vacaturesites, maar dat terzijde. Wat mij vooral frappeert is het feit dat deze twee sites wekelijks een relatief groot aantal vacatureplaatsingen laten zien. Met als belangrijkste vraag; zijn dit nou vertical search engines of echte vacaturesites?

Tijd voor een kort onderzoekje waarbij ik een aanslag op mijn netvliezen en mentale welzijn heb moeten doorstaan vanwege de ronduit slechte ervaring met beide sites. Een dubbele appendicitis lijkt me de beste oplossing. Maar helaas zal de werkzoeker dit geluk waarschijnlijk niet beschoren zijn.

Vacaturevijver
Dit is de homepage van Vacaturevijver:

Vacaturevijver | Homepage

Ja, dat ziet er inderdaad uit als de beste banensite van Nederland. Overigens lijkt de site een freemium vacaturesite waar je gratis vacatures kan plaatsen met een plaatsingsduur van 3 maanden…

Dit is wat Vacaturevijver over zichzelf zegt:

Vacaturevijver.nl werd in 1999 in Nederland opgericht met als doel tegemoet te komen aan de online wervingsbehoeften van werkgevers. Vacaturevijver stelt zich als doel om carrièsites in meer dan 10 Europese landen te krijgen. De organisatie staat bekend als één van de toonaangevende organisaties op het gebied van online recruitment.

Een gouwe ouwe. Althans volgens Vacaturevijver zelf. Volgens SIDN is de site op 18 juni 2002 geregistreerd; archive.org heeft geen vermelding van de site voor september 2002. Maar dat is nog altijd een respectabele leeftijd. En laten we eerlijk zijn; zo ziet de site er ook uit. De site is verder zo traag als dikke stront en lijkt vooral veel vacatures via Jobbrokers/Adsyner te voeren.

Vacaturevijver is een handelsnaam van European Backoffice Service BV. Een organisatie die overigens een fors aantal handelsnamen bij de KvK heeft geregistreerd met zeer uiteenlopende vormen van dienstverlening. Wat ook duidelijk wordt uit het aantal activiteitencode’s:

  • Detailhandel via postorder en internet
  • Advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering (geen public relations en organisatie- adviesbureaus
  • Markt- en opinieonderzoekbureaus
  • Verhuur van overige woonruimte

En dat alles met slechts 1 werkzame persoon. Enig aandeelhouder is overigens Builders Company BV, de enige bestuurder (bij beide BV’s) is Christiaan Martijn Verhulst. Die op zijn LinkedIn profiel het volgende weet te melden over Vacaturevijver:

Als werkgever kan je gratis vacatures plaatsen en gratis CV’s zoeken. Met een aanbod van 10.000 vacatures per maand is Vacaturevijver één van de grootste in Nederland.

Kijk aan; inderdaad een freemium vacaturesite. Die volgens Jobfeed overigens geen 10.000 vacatures voert, maar slechts 3.998 vacatures.

VacatureBase
Dit is de homepage van VacatureBase:

VacatureBase | Homepage

Tot voor kort zag VacatureBase er min of meer hetzelfde uit als Vacaturevijver. Maar dit is een geheel nieuwe een aanzienlijk verbeterde look; met stockfoto’s natuurlijk. En volgens de site zijn er 6.746 vacatures te vinden. Volgens Jobfeed zijn er 5.372 actieve vacatures op de site te vinden. Dat is tenminste een stuk dichter bij elkaar dan bij Vacaturevijver. Overigens beweert VacatureBase dat er in de afgelopen 24 uur maar liefst 667 vacatures zijn geplaatst en 389 werkzoekers zich hebben ingeschreven. Dat lijken mij nogal ongeloofwaardige cijfertjes.

En dit is de ronkende onzin die VacatureBase over zichzelf verkondigd:

VacatureBase is inmiddels een gevestigde naam binnen de online recruitment. Werkgevers krijgen hier alle ruimte om hun vacatures te plaatsen. Hierdoor komen werknemers snel met diverse vacatures in aanraking en komen werkgever en werknemer samen.

Een gevestigde naam binnen online recruitment? Bij wie dan? En het zou toch wel erg bijzonder zijn als een vacaturesite een werkgever niet alle ruimte zou geven om vacatures te plaatsen. Maar waarom die ruimte ervoor zorgt dat werknemers snel met diverse vacatures in aanraking komen is mij weer een godsraadsel. Je vraagt je toch af wat de schrijver heeft gesnoven om dit soort nonsens op te schrijven.

Overigens kon ik die gevestigde naam van Vacaturebase nergens terugvinden. Geen adres, geen KvK-registratie, helemaal niets. En vraag ik me oprecht af welk deel van de 6.000 of 5.000 vacatures daadwerkelijk een betaalde vacature is. Ik weet wel dat veel vacatures via Adver-Online zijn geplaatst en dat Vacaturebase daarmee nauwelijks een Euro binnenkrijgt.

Conclusies
Twee magere vacaturesites. Eentje met een freemium model die zwaar lijkt te leunen op Job-brokers/Adsyner en, eentje die zich voordoet als een pay-to-post vacaturesite en zwaar lijkt te leunen op Adver-Online. Maar geen van deze twee sites is een vertical search engine. Wat  ze wel zijn? Geen idee, maar in mijn optiek nauwelijks de moeite van het vermelden waard. Helaas is dat geen argument om deze vacaturesites links te laten liggen bij de bespreking van de 10 grootste vacaturesites van Nederland. Wat ik tot op heden wel heb gedaan omdat ik onder de onjuiste veronderstelling verkeerde dat het hier om een tweetal verticals ging. Het kan dus zomaar zijn dat Vacaturebase in de komende week haar (uitgestelde) opwachting maakt in de vacaturesite top 10. Zucht…

Geef een reactie

9 Comments