De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Een week waarin Jobbird haar sterke groei (met ‘dank’ aan Atos Origin) kan laten zien. En verder een week met bijzonder weinig beweging, hoewel drie van de vier andere vacaturesites een (soms miniscule) groei laten zien. Banenmatch is de enige partypooper deze week met een daling van het vacaturevolume.

Als een gevolg van deze stijging is Jobbird dichtbij haar te vroeg rondgetoeterde positie van de grootste vacaturesite op het gebied van vacaturevolume. De enige resterende horde is Werk.nl die nog altijd een iets groter aantal vacatures vermeld. Het wordt interessant om te zien of Jobbird in de komende weken haar eerste claim to fame ook daadwerkelijk weet te realiseren.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Jobbird is de grote uitschieter met een stijgin van maar liefst 7.500 vacatures. Maar dit wordt veroorzaakt door een correctie van de software als gevolg van een onjuiste behandeling van vacatures die via multiposters werden geplaatst. Tot voor kort liet Jobbird daardoor juist een te laag vacaturevolume zien.

De overige vacaturesites doen het aanzienlijk rustiger aan. Werk.nl groeit met precies 1 vacature (!), Nationale Vacaturebank met maar liefst 13 vacatures en Monsterboard springt volledig uit de band met de ‘astronomische’ groei van 125 vacatures. Toe maar! Alleen Banenmatch doet niet mee in deze bonanza, de site daalt met een kleine 1.400 vacatures.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Banenmatch zakt van 43% naar 40% terwijl Monsterboard er 1% bij sprokkelt en naar 31% stijgt. Maar de grootste stijger is Werk.nl die maar liefst 5% stijgt. Een groei van 33%. En natuurlijk groeit daarbij vooral het negatieve sentiment…

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Banenmatch laat een fors kleiner vacaturevolume zien, als enige. Monsterboard laat een lichte daling zien terwijl Werk.nl, Nationale Vacaturebank en Jobbird een (zeer) lichte stijging laten zien. Verder lijkt deze grafiek op de tekening van een kleuter met ADHD.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nationale Vacaturebank is hier de witte raaf en laat als enige een heel llichte stijging zien. De overige vacaturesites moeten het doen met een daling van het vacaturevolume. Waarbij Werk.nl en Jobbird de laatste weken fraai synchroon opgaan.

Geef een antwoord