2alljobs: een spanlaken dat denkt een maatpak te zijn

Logotype 2alljobsWe hebben er weer een nieuwe ‘vacaturesite’ bij: 2alljobs. ‘Vacaturesite’? Ja, want 2alljobs claimt weliswaar de grootste vacaturesite te zijn (met 235.809 vacatures) maar die vacatures kan je niet zien. Dat klinkt nogal tegenstrijdig en dat is het natuurlijk ook. Want deze claim to fame is dus door niemand te controleren. Maar ik heb ontdekt dat deze claim naar alle waarschijnlijkheid terecht is. Want achter 2alljobs gloort Jobfeed…

Verder is het een site die weliswaar stelt het leven voor de werkzoeker makkelijker te maken maar in werkelijkheid de frictie van het proces van zoeken en solliciteren juist groter maakt. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat 2alljobs ten onrechte denkt dat de dwingende inzet van technologie het antwoord op alles is. En vooral door deze insteek faalt de site opzichtig.

Homepage
Dit is de homepage van 2alljobs

2alljobs | Homepage

Een verrassende en fraai vormgegeven homepage, zoveel is zeker. Maar ik ben nu wel even de draad kwijt. Want dit is helemaal geen vacaturesite! Sterker nog, ik kan geen enkele vacature zien! Dus waarom zegt de site dan:

Echt de allergrootste vacaturesite. een baan vinden was nog nooit zo eenvoudig! 2alljobs heeft bijna alle banen van Nederland. Iedere maand zijn er 100.000 tot 150.000 nieuwe vacatures.

Leuk hoor, maar ik kan die vacatures dus helemaal niet zien Volgens de homepage moet ik me eerst inschrijven om elke dag de beste vacatures te ontvangen… Wat is dit nou voor onzin? Hoe weet 2alljobs in godsnaam wat de beste vacatures voor mij zijn? Nou…, daar geeft 2alljobs ook een antwoord op:

Het is natuurlijk heel lastig om de beste vacatures te vinden, als de keus zo groot is. Daar hebben we bij 2alljobs gelukkig iets slims op bedacht. Vul eenmaal je werervaring, opleidingen en andere vaardigheden in. Geef aan wat jij belangrijk vindt: functie, reisafstand, part time of full time werk of salaris – maar dat laatste kan ook tijdens je sollicitatiegesprek. Wil je wel of niet een uitzendbureau werken? Laat het ons gewoon weten. En vanaf dat moment komen de beste vacatures automatisch naar je toe. Iedere dag. Of week. Wat jij wilt. Je kunt er zelfs voor kiezen om alleen dan bericht te ontvangen, als er een vacatures is die precies bij je past.

O jee… 2alljobs zegt hier dus dat ze het beter weet… 2alljobs gaat voor mij bepalen welke vacatures het beste bij mij passen. Ik vrees met grote vrezen.

Maar goed, laat ik me nou niet weerhouden door deze blunder en gewoon kijken wat er gebeurt. En de eerste levensgrote drempel nemen die 2alljobs voor me heeft opgeworpen; een registratie aan de voorkant van het proces, zonder enige garantie dat mijn inspanning iets gaat opleveren. Dom, dom, dom.

En helaas trekt 2alljobs bij die registratie de creatieve parallel met een sollicitatiebrief iets te ver door. Door mijn gegevens in een handgeschreven lettertje te tonen. Wat bijna niet te lezen is:

2alljobs | Homepage, 2

En de klassieke dubbele invoer (van zowel e-mail adres als wachtwoord) is eerder een grote kans op typefouten dan dat het die kans verlaagt. De best practice is echt een enkele invoer voor beide velden. Scheelt inspanning en fouten van de kant van de gebruiker. En wie wil dat nou niet…

Maar goed, korte tijd na mijn inschrijving ontvang ik een e-mail waarmee ik terugkom op de site:

2alljobs | CV upload

Kijk eens aan, ik krijg keurig drie manieren om mijn gegevens in te voeren. Ik kan het handmatig doen (dacht het niet), via LinkedIn (dacht het wel) of ik kan een cv laten extraheren via de extractiefunctie van Textkernel. Dat laatste is met mijn cv evenmin handig; want hoe rijker en complexer een cv, hoe slechter die extractiefunctie in het algemeen zijn werk doet.

En na enig autorisatiewerk krijg ik een succesmelding:

2alljobs | CV upload, 2

Nou, eens kijken naar de beste vacatures die 2alljobs denkt voor mij te hebben gevonden. Maar helaas, zo simpel is het niet. Althans, zo simpel is het niet door 2alljobs gemaakt. Want ik word verplicht om mijn profiel te controleren. Waarom dit moet worden gedaan is een voor mij een godsraadsel, tenslotte heb ik een zeer compleet LinkedIn profiel.

2alljobs | profiel, 1

En naar later zal blijken is dit een stompzinnige en onnodig tijdrovende klus, waarbij ook nog eens veel te veel informatie van mij wordt gevraagd die geen enkele relevantie hebben, anders dan het corrigeren van fouten van 2alljobs en 2alljobs verrijken met persoons- en contactinformatie die ze absoluut niet nodig hebben om mij de beste vacatures te bieden:

2alljobs | profiel, 2

Waarom is geboortedatum een verplicht veld? En zou 2alljobs nog nooit van een online adreschecker hebben gehoord, zodat op basis van mijn postcode en huisnummer de resterende gegevens kunnen worden bijgezocht? Overigens blijkt tijdens de invoer dat ook mijn postcode en mijn nationaliteit moeten worden ingevoerd. Heel slecht.

 

2alljobs | profiel, 3

Dat is vreemd, mijn studierichting (Biologie) staat wel in LinkedIn vermeld maar is niet overgenomen. En helaas is dat geen uitzondering, getuige deze pagina:

2alljobs | profiel, 4

Gloeiende, gloeiende godver! Dat staat gewoon allemaal ingevuld in LinkedIn. Wat is dit voor fluitjesverwerking van 2alljobs. Moet ik soms alles opnieuw gaan invullen? Prutswerk waar een normaal mens direct door zou afhaken, maar ik moet door. Had ik maar iets zinnigs met mijn studie moeten doen… Zoals aan de rechterkant kan worden gezien zijn er nog meer fouten geconstateerd, en die moet ik dus een voor een afgaan.

Overigens heb ik een vruchteloze poging gedaan om over die foute werkervaringen heen te springen en naar het volgende onderdeel te gaan (talen), maar dat is niet mogelijk. Ik zit in een keurslijf en moet in de juiste volgorde alle stapjes doorlopen… Rampzalig en volstrekt onnodig. Maar niet volgens 2alljobs:

2alljobs | profiel, 5

Ten einde raad heb ik die werkervaringen er (een voor een…) uitgesodemieterd.

Na ook nog eens talen, ict en overig verplicht te hebben doorlopen, kom ik op voorkeuren uit:

2alljobs | profiel, 6

En na hier EUR 10.000 per maand te hebben ingevuld en ook nog eens de tab instellingen te zijn gepasseerd krijg ik eindelijk, eindelijk vacatures te zien. Precies 10 vacatures…:

2alljobs | vacatures

Wat is dit voor godsgruwelijke onzin! Tien vacatures die overigens geen van allen ook maar bij benadering kloppen bij mijn profiel. Heb ik al die moeite voor niks gedaan? Het korte antwoord is: JA. Het lange antwoord is: JA. Verder is het ook heel prettig dat ik de functietitel noch de bedrijfsnaam volledig kan zien…

O ja, je kan ook nog een CV maken. Maar daar ben ik niet meer aan begonnnen na deze rampzalig slechte ervaring. Wel heb ik nog even de e-mail bekeken die ik vanochtend binnen kreeg:

2alljobs | e-mail

Fraai he, zo’n noreply e-mail adres. Ik word daar toch altijd zo vrolijk van… Maar de schampere lach over zoveel domheid gaat over in volstrekte verbijstering als ik de inhoud van de e-mail inneem. Ik moet terug naar de site om de vacatures te zien? Laat die vacatures gewoon in de e-mail zien zodat ik meteen kan bepalen of er iets tussenzit. Nu moet ik eers inloggen om vervolgens wederom 10 niet-passende vacatures getoond te krijgen:

2alljobs | vacatures, 2

De getoonde vacatures (Outsystems Consultant bij ABN AMRO) is overigens helemaal geen vacature. Waardoor mijn vermoeden dat Jobfeed achter het gigantische vacature-aanbod van 2alljobs zit, wordt bevestigd. Tenslotte is Jobfeed een scraper/parser van online vacatures die wel eens een webpagina ten onrechte voor een vacature aanziet. En dit is er zo eentje. Navraag bij Textkernel leverde mij het volgende antwoord op: hier kunnen wij geen mededelingen over doen. Maar ik durf hier wel een bijzonder goede fles magnum champagne onder te verwedden.

Naast Textkernel voor CV-extractie en vacaturelevering zit in 2alljobs ook nog eens de match-engine Actonomy. Dus met de technologie componenten hoort het wel goed te zitten. Maar wat heb je aan goede technologie componenten als je daarmee een onnodig complex proces aan een werkzoeker voorschoteld waarbij aan het einde van de rit ook nog eens slechts 10 niet passende vacatures worden getoond? Inderdaad: niets!

Achtergrond
2alljobs wordt volgens de site aangeboden door Sensa Nova BV, maar daar is de handelsnaam 2alljobs niet te vinden. Deze is wel te vinden bij de enig aandeelhouder van Sensa Nova; Ontraq ICT Solutions BV. Het laatstgenoemde bedrijf heeft een tweetal bestuurders: Yellowcap Holding BV (met als enig aandeelhouder Jacob Geelhoed) en R-Force One Holding BV (met als enig aandeelhouder Ronny (Hieronymus) van Dooren).

Conclusie
2alljobs is naar alle waarschijnlijkheid het produkt van een aantal technologisch optimisten die volstrekt vergeten zijn dat ze mensen van vlees en bloed moeten bedienen. Slechts in de teksten op de site geeft 2alljobs hier invulling aan; het gedrag van de site is hier echter volstrekt mee in tegenspraak. En daarmee is de site feitelijk volstrekt schizofreen. En nog erger, niet te gebruiken. De ‘beloning’ die tegenover een onevenredige inspanning staat, is 10 niet passende vacatures. Ik kan niet meer vacatures zien, ik kan niet spelen met het resultaat, ik kan helemaal niets. Ik lig onder een spanlaken terwijl 2alljobs zegt dat het een heerlijk maatpak is. Een gruwelijke ervaring dus.

O ja, de site is ook nog eens hemeltergend traag.

Geef een reactie

11 Comments
 • Nick Mills
  says:

  Hoi Marc,

  Ik moet zeggen dat ik op dit moment je mening deel. Een vermoeiend proces om je profiel aan te maken. Ik ben nog niet helemaal achter hoe je de beste resultaten eruit haalt qua vacatures. Op het woord recruiter, geen salaris indicatie en en een 150km reisafstand krijg nu maar zeven vacatures, terwijl ik via google of indeed bijv. een stuk meer opties krijg.

  Ik ga het nog even aanzien, maar eerste indruk is matig.

  groet,
  Nick

   

 • Gijs Bos
  says:

  Ik snap deze site ook niet helemaal. Waarom zoveel vacatures naast elkaar zetten als je ze niet door Google laat indexeren? Misschien was die optie te prijzig bij Textkernel? Of zegt iedereen dan zijn abonnement op bij Textkernel? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

  User Interface is belabberd, SEO dramatisch, en waarschijnlijk onvoldoende geld voor marketing. Dit gaat ‘m helaas waarschijnlijk niet worden. Ik zeg helaas, want het idee om een ‘volledig’ overzicht aan vacatures te publiceren en op LinkedIn te leunen voor kandidaten informatie is natuurlijk hartstikke prima.

  Riskante move overigens van Textkernel. Veel Jobboards zijn goede klant bij ze en als Textkernel nu een concurrent aan vacatures gaat helpen, dan kan ik me zo voorstellen dat een aantal grote klanten daar niet om kan lachen.

 • M van Grinsven
  says:

  Mijn vertrouwen hebben ze! makkelijk systeem en mijn cv ziet er nu 10 keer beter uit dan voorheen! Bedankt! 

  Krijg ik elke dag 10 nieuwe vacatures in mijn mail inbox?
  Ik heb vandaag 2 goede vacatures waar ik gelijk op gereageerd heb!

  En 100% privacy geld toch tot ik solliciteer? Dus alleen de twee werkgevers waar ik nu op gereageerd heb hebben mijn gegevens nu?

   

 • Ronny van Dooren
  says:

  Beste Marc,

  Bedankt voor je uitgebreide analyse van 2alljobs. Gratis advies is altijd welkom, zeker van een professional. 

  2alljobs richt zich met name op degenen die niet zelf willen zoeken naar vacatures, maar meer aandacht willen besteden aan het solliciteren. 

  De intitiele investering in tijd betaalt zich voor de meeste gebruikers terug. Zeker als je eenmaal de juiste voorkeuren en instellingen hebt gezet. Daar krijg je als gebruiker alle gelegenheid toe. 

  Geboortedatum en andere persoonlijke gegevens worden gevraagd om die te kunnen presenteren aan een werkgever. De gebruiker kan overigens zelf per sollicitatie bepalen, of hij die gegevens overlegt of niet. 

  Bij 2alljobs staat de kandidaat / werkzoekende voorop. Een bewuste keuze, die uiteindelijk ook in het voordeel van werkgevers en recruiters uit kan vallen: de meesten onder hen hebben immers meer baat bij het vinden van beschikbare, gemotiveerde en geschikte kandidaten dan bij “gegevens verzamelen”.    

  Met de ingevoerde gegevens maak een 2alljobs-gebruiker in een paar minuten een perfect cv. Misschien heeft niet iedereen dat nodig, maar bij 2alljobs weten we uit ervaring dat heel veel mensen daar wel behoefte aan hebben.    

  Er is geen enkel product dat het iedereen naar de zin kan maken. Jij bent daar een goed voorbeeld van. Gelukkig krijgen we ook zeer positieve reacties van mensen die op zoek zijn naar werk.      
  2alljobs neemt alle positieve kritiek ter harte.  

  Met vriendelijke groeten,

  Ronny van Dooren
  Sensa Nova BV

  PS: De contactgegevens van Sensa Nova staan gewoon op de website van 2alljobs, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden en de privacyverklaring. Ook de relatie met Ontraq ICT Solutions staat openlijk vermeld. 

   

  • Marc Drees
   says:

   Ik ga eens rustig achterover zitten om te zien hoe groot die groot die groep is die een site vertrouwd die teveel informatie vraagt en daarvoor slecht passende vacatures voor terug geeft. Het klinkt misschien heel gek, maar ik ken niemand die in deze doelgroep past. We gaan het vanzelf zien…

   • Jaap Geelhoed
    says:

    Nou, we zijn nu bijna een jaar verder. En de website gaat steeds beter draaien. Inmiddels hebben de eerste kandidaten zich aangemeld. We hebben nog steeds alle vacatures van Nederland. En iedereen die ik ken is heel tevreden over het aanmaken van CV’s.

 • Ruben @ Poolz
  says:

  Als jobfeed er achter zit dan is meteen duidelijk waarom je niet gewoon door de vacatures kunt bladeren en waarom de website in flash is gebouwd.
  Ze willen namelijk zelf niet gescraped worden 😉 

  Nadeel is wel dat de website niet goed geïndexeerd wordt door google.
  Textkernel kan dit type tools beter whitelabel verkopen aan partijen als UWV of ieder andere partij die mensen overheeft. 

  • Marc Drees
   says:

   Het is geen ‘als’. Jobfeed is de service binnen 2alljobs die de vacatures verzorgt, maar Textkernel mag er blijkbaar geen uitspraken over doen. Maar 2alljobs / Jacco Valkenburg zelf aangeeft dat er in de laatste 8 weken zo’n 235.000 nieuwe vacatures zijn gepubliceerd dan is een snelle check in Jobfeed voldoende. Waar om volstrekt willekeurige redenen exact dezelfde periode van 8 weken als default wordt aangehouden. Wat een toeval… En dan natuurlijk nog de vacature die geen vacatures is. Ooops…

   • Dirk Goossens
    says:

    Marc, wat levert die geheimzinnigheid op? Waarom mag een gebruiker niet weten waar hij in zoekt? Denken ze echt over voldoende sociale continentie te beschikken om deze informatie verborgen te houden? Why would they want to smell fishy?