De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatiefEen rustig weekje met weinig vermeldendswaardige ontwikkelingen, of het moet de daling van Nationale Vacaturebank onder de grens van 18.000 vacatures zijn. Waarmee de afstand tussen de twee pay-to-post vacaturesites (Nationale Vacaturebank en Monsterboard) en de resterende drie freemium vacaturesites (Werk.nl, Banenmatch en Jobbird) nog groter is geworden. Zo langzamerhand moeten we het over de grote drie gaan hebben…

Verder heeft Jobbird weliswaar de grens van 30.000 vacatures doorbroken, maar heeft dat deze week in de verkeerde richting gedaan; de site is onder die grens uitgekomen. Desondanks is de site met ruim 29.800 vacatures alsnog de grootste van Nederland, mede dankzij een ferme daling van Werk.nl sinds vorige week. En dat pas natuurlijk bij de ambitie van Jobbird om Werk.nl overbodig te maken.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Deze week is Jobbird de enige serieuze stijger (+900) in het gezelschap van de vijf grootste vacaturesites. Banenmatch laat een kleine groei zien (+100), Monsterboard blijft onveranderd terwijl Nationale Vacaturebank (-200) net onder de ‘magische’ grens van 18.000 vacatures zakt. Alleen Werk.nl (-1.900) laat dit keer een zeer forse daling zien.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Banenmatch ploft in elkaar en gaat van 40% naar 33%. Monsterboard kan hier echter niet van profiteren omdat de site zelf 2% verliest en naar 29% zakt. De grote winnaar is Werk.nl die van 15% naar 21% stijgt, zonder een relatieve stijging van het negatieve sentiment. Verwonderlijk. Of nee, verbijsterend! Is de werkzoeker het eenvoudigweg zat om over Werk.nl te klagen?

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vier keer daling en Banenmatch. Dat is de uitkomst van de afgelopen week. Waarbij met name de daling van Monsterboard opvalt, maar dat kan komen door een technisch probleem bij Monsterboard om haar vacatures bij Jobfeed op te leveren.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Een daling bij alle vacaturesites, waarbij de enige site harder daalt dan de rest. En Jobbird de sterkste daler is.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Willem Molle
  says:

  Jobbird mag dan hard schreeuwen en snel de grootste zijn, omdat het gratis is. Maar kwalitatief laat de site voor een recruiter veel te wensen over. Zeker omdat de kans dat de kandidaat je vacature vind erg klein is door vele fouten in de processen.

  Als je op zoek gaat naar je vacature is deze moeilijk vindbaar.
  Als je zoekresultaten filtert op percentage dan krijg je de minst aansluitende vacatures eerst te zien.
  Als je een vacature post wordt je gevraagd trefwoorden in te vullen. Deze worden echter alleen gebruikt bij betaalde posts. Dit staat nergens vermeld.
  De menus bij uitgebreid zoeken staan verkeerd geplaatst en ik heb nog wel meer enkele slordigheden gevonden.
  Vandaag ervaar ik een erg trage en/of slecht bereikbare website van jobbird. 

  Als het je het mij vraagt hadden ze een website die zo slecht functioneert (wat me niet verbaasd als je bedenkt dat de volledige techniek is uitbesteed aan Atos Origin) en waarin nog zoveel fouten zitten nooit live mogen laten gaan.

  De kans dat hierdoor potentiële klanten afhaken is groot.