Emplido: Experteer’s Branchout/BeKnown kloon

Logo en logotype Emplido Na BranchOut, BeKnown en Talent.me hebben we een vierde poging om een professioneel netwerk binnen Facebook van de grond te krijgen: Emplido. Gestart binnen een Duitse universiteitsincubator en ondertussen onderdeel van Experteer, de welbekende en grof spammende Lintberg kloon.

Een professioneel netwerk binnen een sociaal netwerk dus. Maar wat zegt Emplido over zichzelf? Nou, dit:

Emplido is the place to go to empower your strengths, network and professional influence. We socialize your career so you can become a better professional. With Emplido you discover your strengths, see what others think about you, identify the movers and shakers in your network, and share your professional reputation on your social networks.

Toe maar! Mijn carriere wordt socialized, en daarmee word ik een better professional? Damn, had ik maar eerder geweten dat het zo eenvoudig was! Maar het is nog niet te laat. Ik ga me meteen aanmelden bij Emplido!

Hoewel in mijn achterhoofd zachtjes de volgende vraag blijft rondzingen: Wat heb ik er nou werkelijk aan? Wat is de meerwaarde van het delen van mijn professional reputation on your social networks? Nou, Emplido denkt dat ik daar heel veel aan ga hebben:

We use an innovative social 360 peer review system. With this technology new graduates and seasoned professionals alike discover areas where they can excel. You leverage your social networks, such as Facebook, by using your contacts to uncover new elements about your personality and network. With Emplido you will discover your strengths, find the strong points in your professional network, discover who in your network is the most connected and develop your Facebook profile to expand your career.

Ik kan mijn Facebook network ‘leveragen’. Tuurlijk. Maar ik zie nog iets veel belangrijkers. Want Emplido spreekt over social networks, such as Facebook. Zou dit een indicatie zijn dat Emplido gaat proberen om LinkedIn te koppelen? En zou Emplido in dat geval weten wat de ervaringen zijn van BranchOut en BeKnown met het krijgen van toegang tot de LinkedIn API?

Maar goed, ik ga dus waarde in mijn (overigens piepkleine) Facebook netwerk ontdekken. En dat gaat binnen Emplido blijkbaar op twee manieren:

The Career Influencer Index
The Career Influencer Index (CII) identifies the movers and shakers in your network. It lets you know how valuable your network is right now for your next career move. The CII considers your contact’s educational background, work experience and how well you are connected on Facebook.

The Badges
Emplido Badges indicate the sweet spots in your network. We analyze where most of your contacts currently live (City-Badge), work (Company Badge) and study (University- & City-Badge). With Emplido-Badges, your contacts know immediately if you have a strong network in a given city or company and you can easily find people with the right connections.

Jawel, we hebben er weer een Klout/Peerindex score bij. Dit keer onder de naam CII, oftewel Career Influencer Index. Volstrekt onduidelijk waar die CII uit is opgebouwd. Hoera…? En natuurlijk zijn er ook badges. Wat zouden we tegenwoordig zijn zonder badges. De misschien wel meest gebruikte en meest stupide uitingsvorm van gamification en natuurlijk volledig afgekeken van BranchOut en BeKnown. Dit zijn ze overigens; die Emplido badges:

Emplido | Badges 

De badges geven sweet spots in mijn netwerk aan? Hahaha!

De homepage
Dit is de homepage van Emplido:

Emplido | Homepage

Nou daar staat het nog een keer; empower your strengths network and professional influence. En als je geen last heb van je maag moet je de ongekend knullige video even bekijken. Die ook nog eens drie keer te lang duurt voor de boodschap die moet worden overgebracht. En centraal de knop om mij te registreren via mijn Facebook account.

Als ik eenmaal mijn toestemming heb gegeven voor de bekende, angstaanjagende hoeveelheid vrijheden die Emplido zich met mijn Facebook account denkt toe te mogen eigenen, krijg ik dit te zien:

Emplido | Facebook analyse

Opvallend, in tegenstelling tot BranchOut en BeKnown gebruikt Emplido de volledige contentzone; waardoor ik eigenlijk niet meer echt binnen mijn Facebook omgeving zit. Ik vraag me af waarom ze daarvoor hebben gekozen, ik ben nu de standaard Facebook menustructuur aan de linkerzijde volledig kwijt. Ik ben benieuwd hoe dit door gebruikers ervaren gaat worden, maar ik heb een donkerbruin vermoeden.

Overigens duurt de analyse van mijn 12 contacten binnen Facebook heel kort en krijgt ik vervolgens dit te zien:

Emplido | Dashboard

Ahh… hier wordt meteen de grote makke van Emplido schrijnend zichtbaar. Van mijn 12 contacten in Facebook heeft er 1 een werkrelatie gemeld, 1 een opleiding op WO/HBO niveau gemeld en eentje een middelbare school. Drie personen hebben hun woonplaats gemeld. Dus wat gaat hier dan van terecht komen?

With Emplido-Badges, your contacts know immediately if you have a strong network in a given city or company and you can easily find people with the right connections.

Inderdaad, niet veel…

Verder blijkt dat die CII score tot 999 kan oplopen en dat mijn score slechts 4 is! Dat is een vette bummer. Want op deze manier heb ik volgens Emplido vast niets te bieden. En dat is niet goed voor mijn zelfbeeld. Daar wordt ik spontaan een beetje depressief van. Ik heb daarom direct aan mijn jongste dochter gevraagd om mij te raten. En om de kans daarop te vergroten heb ik natuurlijk eerst even haar gerated. Via wat Emplido haar innovative social 360 peer review system noemt. En er dus zo uitziet:

Emplido | Rate a contact 

Hoe weet je dat je te oud wordt voor deze onzin? Inderdaad, als je dochter een hogere CCI heeft dan jijzelf. Wat voor mij dus eigenlijk het moment moet zijn om af te haken. Slechts mijn ongebreidelde nieuwsgierigheid laat mij koppig doorzetten.

Hoe dan ook, ik heb mijn dochter tien eigenschappen toegekend via Emplido’s innovative social 360 peer review system . Nou maar hopen dat ze er niet te lang over doet om ook mij met allerlei fraaie eigenschappen te overladen…

Wat overigens ook nog eens een bonus oplevert. Want als ik op de knop Save rating heb geklikt, krijg ik dit te zien:

Emplido | Emplido's

Serieus? Is dit de manier waarop Emplido gamification prostitueert? Ik krijg 10 Emplido’s omdat ik een rating heb voltooid? En ik kan die Emplido’s gebruiken to unlock your ratings? Wat bedoelen ze daar nou weer mee? Geen idee, en het wordt ook nergens uitgelegd.

De navigatie is evenmin vanzelfsprekend, maar als ik op mijn CII score in het dashboard krijg ik dit te zien:

Emplido | Top influential contacts

Oke, dus ik heb minder punten, dan de meeste van mijn contacten. Fijn… Maar wat moet ik hier verder mee? En ook heel vreemd, ik kan dus niet naar een van deze contacten binnen Facebook springen door bijvoorbeeld op de avatar te klikken. Uiterst onhandig…

In het kader van de niet-intuitieve nagivatie; als ik op een van die badges in mijn dashboard klik, krijg ik dit te zien:

Emplido | City badge

Waarom mijn persoonlijke contacten, die in dezelfde plaats wonen als ikzelf, enige waarde vertenwoordigen in mijn eventuele ontdekkingstocht naar een nieuwe baan is mij een godsraadsel. Maar Emplido denkt dat dit het geval is.Tuurlijk…

En om volstrekt onduidelijke redenen denkt Emplido dat ik er behoefte aan zou hebben om de City Badge op mijn prikbord te sodemieteren:

Emplido | City badge, wall

Geen idee waarom… Of zou dat zijn om meer mensen bekend te laten worden met Emplido…

En dat is het. Meer is er niet te doen. Dus waarom zou ik Emplido ook alweer moeten gebruiken?

We socialize your career so you can become a better professional.

En op welke manier is mijn career nu socialized?

Waarom heeft Experteer hierin geinvesteerd? Nou, ik denk dat het bedrijf naar Monster en BeKnown heeft gekeken. En bedacht dat ze natuurlijk een ‘professioneel’ netwerk heerlijk kan gaan spammen met gespiderde vacatures. Want daar is Experteer bijzonder goed in. Emplido heeft op dit moment geen bunsiness model. En Experteer is geen Sinterklaas. Dus het is slechts een kwestie van tijd voordat er wel een business model naar binnen wordt gefietst. En dat business model heet Experteer.

Conclusie
Emplido is een soort BranchOut/BeKnown kloon. Met een fraaie(re) interface; afgezien van het oprecht volstrekt onzinnige logo. En Emplido wordt geconfronteerd met exact dezelfde problemen als BranchOut/BeKnown. Want hoeveel badges, iconen of andere gamification elementen je ook tegen een zinloze applicatie aangooit, het blijft een zinloze applicatie. En dat is precies wat Emplido is. Mooi om te zien, zeker niet intuitief om te gebruiken en volstrekt zinloos.

Ik heb overigens zowel Emplido oprichter Rodrigo Rivera als Experteer een aantal vragen gestuurd. Als ik daar een zinvolle reactie op krijg zal ik hier in een separaat artikel op terug komen.

Geef een reactie

4 Comments