RateYourCompany: FNV meningen over werkgevers?

 

FNV Bondgenoten, RateYourCompanyHet is bijna onvoorstelbaar, maar na de reeds begraven initiatieven Jobber (van Tempo-Team), Jobinsider en Werkbeoordeling en de zombiesites CompanyRating (VNU Media) en 360inc (TMG) is er toch weer een partij die denkt dat het lanceren van een vergelijkingssite voor werkgevers een goed idee is. En het is niet zomaar een partij; nee, het is FNV Bondgenoten. Inderdaad, een vakbond.

Nou loopt een vakbond meestal enkele jaren achter de werkelijkheid aan, dus misschien moet ik me er niet eens over verbazen dat FNV Bondgenoten nu (lees: medio januari 2012) met een vergelijkingssite op de proppen komt. Maar waar ik me wel enorm over heb verbaasd is de naam: RateYourCompany. Is dit een play op CompanyRating? En waarom zou een oerhollands instituut een engelse titel voor een nederlandstalige site bedenken? Bizar.

Wat zegt FNV Bondgenoten overigens zelf over deze site? Het volgende:

Hoeveel sterren krijgt jouw werkgever? Rate Your Company is onze nieuwe ratingtool vóór en dóór werknemers. Je kunt door middel van een sterrensyteem verschillende onderdelen van je (ex) werkgever beoordelen, maar daarnaast ook zien hoe je collega’s erover denken. Of even kijken hoe het bij een ander bedrijf is, als je daar interesse in hebt.

Nou, maar eens kijken wat die nieuwe ratingtool behelst…

De homepage
Dit is de homepage van RateYourCompany:

RateYourCompany | Homepage

Ik dacht  eerst even dat ik op een site voor leerkrachten terecht was gekomen, maar het is toch echt een vergelijkingssite voor werkgevers. Waar ondertussen maar liefst 459 beoordelingen van 373 bedrijven zijn gegeven. Het kan niet op!

Maar verder is er vrijwel niets te doen op de site. Je kan zelf een beoordeling over een bedrijf geven, je kan de top 5 hoogste scores zien (vier van de vijf bedrijven met slechts 1 beoordeling per bedrijf…), je kan de vijf meest recente ratings zien en je kan zoeken. En met dat zoeken is er geen enkele hulp, ook al blijkt er een vaste structuur te zitten in de wijze waarop je een beoordeling kan geven. Door deze structuur niet binnen de zoekfunctionaliteit aan te bieden weet je in ieder geval dat de beoordelingen niet optimaal worden ingezet om anderen te laten zoeken naar potentieel interessante werkgevers. Dom, dom, dom. En natuurlijk waren er nog wel wat meer mogelijkheden geweest om het leven wat eenvoudiger te maken voor de bezoeker. Maar blijkbaar is de site daar niet voor bedoeld.  Wat bijna de vraag oproept om een vergelijkinssite voor vergelijkingssites…

Maar hoe ziet zo’n beoordeling er eigenlijk uit? Nou, zo:

RateYourCompany | Rating

Voila, onze schooljuf houdt een bord omhoog met de rating (vijf sterren en dat is dus een 10…) en het aantal beoordelingen (jawel… 1). Verder kan er meteen door de bezoeker een beoordeling worden gemaakt, waarbij in totaal 6 aspecten moeten worden beoordeeld: Werkplek, Sfeer en cultuur, Groei en ontwikkeling, Waardering, Salaris en extra’s en Werk en prive. En voor elk van die aspecten moet een beperkt aantal statements statements worden voorzien van een waardering in sterren. O ja, je moet de aspecten van boven naar onderen in volgorde doorlopen en je kan niet naar het volgende aspect alvorens het huidige aspect volledig te hebben ingevuld. Ik begin dat beeldmerk van die schooljuf een beetje te snappen…

Sterker nog, als ik op de knop volgende klik voordat ik voor alle statements een waardering in sterretjes heb ingevuld krijg ik dit te zien:

RateYourCompany | (geen) foutmelding

Geen uitleg; maar onze schooljuf heeft blijkbaar wel de beschikking over haar rode potlood. Waardoor bij mij de vraag opkomt: hoe moeten mensen met bepaalde vormen van kleurenblindheid hier uit zien te komen? Dat gaat inderdaad niet lukken…

Overigens is dit ook wel een leuke:

RateYourCompany | bug 

Nog geen rating, maar wel een rapportcijfer 0 op basis van 13 beoordelingen. Altijd al geweten dat een vakbond niet goed is in rekenen… Maar laat ik het er maar op houden dat het testen van een website tegenwoordig aan bezoekers wordt overgelaten. Want dit is gewoon een keiharde bug. Waarbij de tweede bug ook duidelijk zichtbaar is op de pagina. Maar laat de FNV ook maar eens zelf enige moeite doen om die te vinden.

En dat is het wel. Een rating geven is relatief eenvoudig (tenzij je per ongeluk vergeet om alle verplichte gegevens in te vullen bij Je gegevens, want dan gooit RateYourCompany lekker jouw beoordeling weg zonder iets te melden…) , lekker zoeken in RateYourCompany is volstrekt onmogelijk. Waardoor het als ontdekkingstool een vette onvoldoende krijgt. En daarmee de waarde per direct tot nul is gereduceerd. 

En dat was het wel.

O ja, ik heb ook nog een e-mail met vragen naar RateYourCompany gestuurd. Volgens de website zou ik binnen 24 uur een reactie krijgen:

Heb je een vraag over of aan Rate Your Company? Mail dan naar info@rateyourcompany.nl dan sturen we je binnen 24 uur een reactie terug.

Maar 24 uur later zit ik nog altijd op een reactie te wachten…

Conclusie
RateYourCompany is in de afgelopen paar jaar de zesde lancering van een online werkgeversvergelijker. Waarom FNV Bondgenoten geen samenwerking heeft gezocht met bestaande partijen om nog enige kans op succes te realiseren, is mij een godsraadsel. En waarom het bedrijf voor een Engelse naam heeft gekozen die ook nog eens heel dichtbij die van het reeds lang bestaande VNU initiatief CompanyRating ligt, is zo mogelijk nog idioter. Maar we kunnen er niet omheen, we hebben er (voorlopig) weer een werkgeversvergelijker bij. Die net als haar vijf voorgangers vanzelf in een zombie zal veranderen. Of gewoon helemaal verdwijnt. Wat misschien nog wel het beste is.

Wie brengt Glassdoor naar Nederland? Iemand??

Geef een reactie

1 Comment