#EBS2012: Les Rosen

Les Rosen Les Rosen is blijkbaar de goeroe op het gebied van employment screening. Waarom? Omdat hij blijkbaar de eerste was die in de VS begon met employee screening. En volgens eigen opgave een professioneel spreker. O ja, hij is ook advocaat… En een spreker met de nodige zelfspot en een gezonde dosis humor, dus dat zorgde voor een zeer aangename sessie. Die ook nog eens meer dan informatief was.

Les Rosen startte in 1998 met employee background checking als business. Ongeveer 60% van de bedrijven in de VS doen ondertussen background checks. Er is zelfs een National Association of Professional Background Checks in de VS, en er is ook iets van een wereldwijde organisatie; maar er gebeurt nog verdomde weinig in Europa, met uitzondering van de UK.

Background checks begon in de VS met name als een controle voor beveiligingsbeambten en politie-agenten. Terwijl het nu veel meer een onderdeel van HR geworden. Bedrijven in de VS hebben een akelig probleem. Er is het risico van negligent hiring indien er geen goede controles op het in dienst nemen van medewerkers wordt gedaan; waaronder pre-employee screening. Maar als ze pre-employee screening uitvoeren is er een risico dat ze door de toekomstige werknemer worden aangeklaagd indien ze een vergissing in het screeningsproces uitvoeren. Jawel, de bekende problematiek die de VS zo gezellig maakt en waar advocaten hun goedbelegde boterham mee verdienen.

Overigens een leuke tidbit; volgens Les Rosen stikt het in LinkedIn van profielen waar nepopleidingen worden genoemd; door mensen in goedbetaalde banen. Hij noemde ook een site waar alle nepopleidingen worden genoemd, maar die moet ik nog even navragen. Bijzonder interessant overigens.

Nog een leuke tidbit, er is blijkbaar ook een website in de VS waar je een fictieve werkgever kan laten maken in de vorm van een website waar zelfs een telefoonnummer wordt geboden waarmee een boodschap wordt verkregen over dit bedrijf. Waarmee je eventueel gaten in je cv kan opvullen. Briljant, en helemaal fout natuurlijk…

Les Rosen probeert HR ervan te overtuigen om te voorkomen slechte werknemers in dienst te nemen. Het is een aanzienlijk goedkoper dan om van slechte werknemers af te komen. En het is voor hem natuurlijk een uitstekend argument om zijn diensten rondom pre-employment screening over het voetlicht te brengen.

O ja, social media kwamen ook in zijn praatje nog even langs. Maar dat zat er natuurlijk in. Dat is een klein beetje een herhaling van hetgeen John Weusthof net heeft behandeld. Maar ter verdediging van Les Rosen; hij verstaat geen woord Nederlands.

Les Rosen heeft ook een weblog op de site van zijn bedrijf. Die ongetwijfeld interessant is om te volgen indien employee screening een relevant interessant is.

Geef een antwoord

1 Comment
  • Jaap roorda
    says:

    Woehaa, maakte Les Rosen ons hier by Dauphine nog gekscherend bang met FBI CIA praktyken, nu luister ik naar een Dutch ex-copper die ons bang maakt voor hackers…. Wat is de link met CV screenen? Als mijn klant my om een scherpe IT-er vraagt en die blykt achteraf goed te kunnen hacken, heb ik dan ja/nee de goed kanidaat geleverd? Is dat het? ;))