#EBS2012: Ton Wagemans en Bas Eikelenboom

congress De volgende presentatie is van Ton Wagemans en Bas Eikelenboom. De titel van de presentatie is Managing Trust en Safety.

Nieuwe technologieen brengen veel mogelijkheden maar ook risico’s met zich mee. Want technologie maakt het mogelijk om enorme hoeveelheden data op te slaan en te ontsluiten. Maar het maakt het ook mogelijk om data aan elkaar te koppelen en data te gebruiken voor minder fatsoenlijke doeleinden. Waarbij ik automatisch denk aan de social ads van Facebook en LinkedIn.

De EU heeft nieuwe en strengere regels voor pricacy en dataprotectie opgesteld. De vraag is natuurlijk in hoeverre deze wetgeving de ontwikkeling van technologieen kan bijhouden. Maar het lijkt er wel op dat er ten aanzien van de bescherming van persoonsgegevens de zaken aanzienlijk strakker worden getrokken. Met onder meer een verplichte privacy impact assessment voor bedrijven, het aanstellen van een Data Protection Officer en de plicht om datalekken binnen 24 uur te melden. Klinkt goed; maar hoe gaan deze eisen gecontroleerd worden? Want anders is dit alsnog een papieren tijger.

Een bedrijf heeft volgens Eikelenboom een digitale versie van de Bedrijfs Hulp Verlening (BVH). Om ervoor te zorgen dat zowel vanuit binnen al van buitenaf eventuele aanvallen worden herkend, gesignaleerd en (indien mogelijk) direct geneutraliseerd (via een incident response team). Ja, ja dit is serieuze shit. De vraag is echter hoeveel bedrijven hiertoe in staat zullen zijn. En of de kosten die hiervoor moeten worden gemaakt door diezelfde bedrijven gemaakt kunnen worden. Natuurlijk is de uiteindelijke imagoschade en feitelijke schade mogelijk groter, maar het gaat tevens op de kans dat die schade ook daadwerkelijk zal optreden.

Dit was een soort how-to en een promopraatje voor de diensten van de twee bedrijven die door beide heren worden vertegenwoordigd. Angst is een sterke motivator. Maar ik had liever een concrete case gehoord dan deze vorm van zelfbevlekking onder het mom van een inhoudelijke presentatie. Jammer.

Geef een antwoord

1 Comment
  • Jaap roorda
    says:

    Ja Marc, wAt ik al blogde onder de post van Les Rosen, deze ex-coppers willen ons bang maken voor hackers. Wy recruiters zien het uiteraard gespiegeld: als een klant een hacker zoekt, dan leveren wy die! ;))