Facebook gaat eindelijk naar de beurs

Hier heeft het hele i-technische wereldje zolang op moeten wachten, maar gisteren was het zo ver. Facebook gaat officieel naar de beurs en heeft haar (overigens nog incomplete) prospectus bij de SEC gedeponeerd. Waaruit blijkt dat zo’n beetje alle TBTF banks (met uitzondering van Citi) lekker mee mogen graaien in de opbrengsten van deze ongetwijfeld zeer lucratieve beursgang. En ervoor gekozen is om dit als belangrijkste plaatje in het prospectus op te nemen:

Facebook IPO

Jawel, Facebook is the friendly company. Op een ongekende schaal. Dat moet in ieder geval het beeld worden.

Overigens is dit zijn dit de financiele resultaten van Facebook over de afgelopen drie jaar:

Faceboo | Revenue & net income

Indrukwekkende groeicijfers, zoveel is zeker.

En dat netto inkomen levert de huidige aandeelhouders een aangenaam inkomen op. Zo aangenaam zelfs dat Mark Zuckerberg per 1 januari 2013 een basissalaris van $ 1 zal verdienen. Moeten we medelijden hebben met Zuckerberg? Nou, niet echt. Want als we uitgaan van zijn huidige aandelenbezit (36,1% Class A en 57,1% van Class B aandelen) en de uitkering per aandeel dan zijn dit de inkomsten van Zuckerberg over de afgelopen drie jaar geweest:

Facebook | Aandeelinkomen Zuckerberg

Ja, Zuckerberg zal weinig last hebben van dat lage basissalaris…

Hoe dan ook, let de hype begin

O ja; het woord recruitment kwam niet voor in de prospectus. Dus als Facebook al plannen heeft in de richting van online recruitment dan heeft ze er in ieder geval nog niets over losgelaten.

Geef een antwoord

5 Comments