Faillissementen in januari 2012

grafzerk Het aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is in januari 2012 weer fors gestegen; van 18 in december 2011 naar 26 in de afgelopen maand. Waarmee het aantal faillissementen gelijk is aan het aantal in november vorig jaar.

Het 12-maands gemiddelde is ondertusen al meerdere maanden met een duidelijke stijging bezig. Waarmee de terughoudendheid van werkgevers bij het inzetten van intermediairs voor het vinden van (tijdelijk) personeel weer een feit lijkt te zijn. Onze zuiderburen zijn sinds gisteren officieel in een recessie, en het zal me niets verbazen als wij in dezelfde situatie zijn beland.

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand; gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – januari 2012

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2007 – januari 2012

Er lijkt na september 2011 een andere tijd te zijn aangebrokken voor intermediairs. Een plotselinge sprong in het aantal faillissementen van beneden de 15 per maand naar een aanzienlijk hoger aantal. Met als gevolg een duidelijke stijging van de trendlijn in de afgelopen maanden. En dat doet niet veel goeds vermoeden voor de komende tijd; zeker als je het aantal negatieve berichten over de ontwikkeling van de economie in ogenschouw neemt. Het kan nog wel eens een lange, koude winter gaan worden voor de intermediairs in ons land.

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie

1 Comment