Is Glassdoor het spoor ineens bijster?

Logo en logotype Glassdoor Glassdoor. Begonnen als vergelijkingssite voor werkgevers (‘see what employees are saying’) is de site ondertussen uitgegroeid tot een unieke mix van officiele informatie van bedrijven en user generated content over bedrijven (‘an inside look at jobs & companies’). Waarbij niet alleen informatie over bedrijven maar ook over salarissen en zelfs over vragen (en antwoorden) in sollicitatiegesprekken worden geplaatst. Wat tot een bijzonder rijke en behoorlijk gebalanceerde informatiebron voor werkzoekenden heeft geleid.

Daarmee is in mijn optiek Glassdoor volstrekt uniek binnen het domein van online recruitment. In de VS heeft Glassdoor vroege concurrenten Criticat en Vanno uit de markt weten te drukken; bij mijn weten is er geen andere vergelijkingssite voor werkgevers die ook maar in de buurt van Glassdoor komt. Binnen of buiten de VS. Bij een dergelijke site geldt daadwerkelijk: the winner takes all.

Maar is Glassdoor niet veel meer dan een vergelijkingssite? Natuurlijk! En in mijn optiek was Glassdoor zelfs de ‘ideale’ vacaturesite van de nabije toekomst. Inderdaad, was. Want het lijkt er op dat Glassdoor plotseling van het pad af is geraakt…

Achtergrond
Glassdoor combineert informatie over bedrijven met vacatures van diezelfde bedrijven. Op één plek kan je als werkzoeker alles vinden wat je in staat stelt om een geinformeerde keuze te maken uit passende vacatures om daar vervolgens op te solliciteren. Vergelijk dat eens met de bijzonder magere bedrijfspagina’s die op klassieke vacaturesites te vinden zijn. Als er uberhaupt al een bedrijfspagina te vinden is.Glassdoor is hiermee een aanzienlijk aantrekkelijker alternatief voor werkzoekers dan de gemiddelde vacaturesite.

Bedrijven kunnen vacatures op Glassdoor plaatsen, daarnaast maakt Glassdoor gebruik van de diensten van Indeed. De site ziet er overigens niet uit als een vacaturesite, maar je kan naar vacatures zoeken op de homepage en er is een Jobs tab:

Glassdoor | Homepage 

Maar vormt Glassdoor alleen een risico voor vacaturesites? Nou, ik denk dat er meer partijen nerveus mogen worden. Want Glassdoor kan op termijn ook een bedreiging vormen voor professionele netwerken zoals LinkedIn, XING en Viadeo en al helemaal voor de LinkedIn kloontjes (BranchOut, BeKnown, Talent.me, Emplido) op Facebook. En dat geldt vooral als gevolg van de meest recente uitbreiding bij Glassdoor:

The new tool, Inside Connections™, leverages your Facebook network to help you find an ‘in’ at specific companies where you’d like to work. You may be surprised on who has that ‘in’ you’re looking for – it could be a friend you grew up with, a fraternity brother or sorority sister, a co-worker, someone from your basketball fantasy league or perhaps even your own mom

Tja, Inside Connections loopt natuurlijk tegen exact dezelfde problemen aan als alle andere pogingen om Facebook voor professionele doeleinden te ‘gebruiken’: een volstrekt gemis aan professionele informatie binnen Facebook. De vraag is echter hoe lang dit nog gaat duren als er steeds meer initiatieven ontstaan die voor steeds grotere groepen Facebook gebruikers mogelijk een incentive gaan vormen om toch iets van professionele informatie aan het eigen profiel toe te voegen. Geen idee, maar er zou wel een een organische groei kunnen volgen van dit type informatie op Facebook. Waarmee Facebook uiteindelijk de ultieme winnaar zal blijken te zijn, maar dat ligt in een verdere toekomst opgesloten.

Inside Connections?
Maar goed, hoe ziet Inside Connections er eigenlijk in het echt uit? Ondanks mijn bijzonder kleine aantal connecties bij Facebook heb ik er eentje met een behoorlijk zakelijk profiel; mijn jongste dochter. Die ook nog eens bij een lekker groot bedrijf werkt: Deloitte. Wat ik dan ook te zien krijg als ik eenmaal mijzelf via Facebook bij Glassdoor heb aangemeld (en een review heb geschreven):

Glassdoor | Ingelogd

 

Voila, daar staat het; ik heb een company met een connectie; Deloitte. Maar wat me verder opvalt is dat Glassdoor mij vraagt om een profiel te completeren… Wat is dit nu? Waarom zou ik een profiel op Glassdoor willen aanmaken als ik al een profiel op Facebook (en wat te denken van LinkedIn?) heb. Bizar! Heeft Glassdoor soms plannen om een cv database op te bouwen? Het zou me niets verbazen; maar dit is wel een hele domme manier om dat te proberen. Heeft Glassdoor nog nooit van de LinkedIn API gehoord?

Maar het wordt nog een paar graden erger/enger. Want als ik op mijn enige Inside Connection bij Deloitte klik, zie ik dit:

Glassdoor | Eng

WTF? Dit profiel komt rechtstreeks uit Facebook, maar betekent het dat Glassdoor dit profiel heeft overgezogen of mij slechts een window op het Facebook profiel van mijn dochter toont? Ik krijg hier toch behoorlijk rode vlekken van voor mijn ogen. Dit wordt nog eens verder versterkt door het feit dat Glassdoor over zichzelf spreekt als een jobs and career community. Inderdaad; een community. Wat een directe interactie tussen leden van die community verondersteld; een situatie die tot op dit moment nog altijd niet bestaat. Maar die mogelijk op de ontwikkelingskalender van Glassdoor zijn geplaatst gezien bovenstaande ervaringen.

Ik begin me ineens bijzonder ongerust te maken over de route die Glassdoor lijkt te zijn ingeslagen…

Geef een antwoord

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Je zou inderdaad denken dat men niet op nóg een profielensite zit te wachten en dat glassdoor beter af zou zijn met zich op andere zaken te richten. FB en LI bij elkaar brengen, samen met informatie over bedrijven en vacatures, prima. Maar goed, ik vraag me vooral af wat facebook denkt van (en ziet in) deze functionaliteit.