Manpower zakt in Nederland verder weg

 

imageOok in het vierde kwartaal van 2011 blijven de resultaten van Manpower Nederland achter bij die van de markt. Hiermee zet het bedrijf de trend voort die al eerder op RecruitmentMatters is gesignaleerd. Op basis van de ABU cijfers is de markt in het vierde kwartaal in uitzenduren met 0,1% gekrompen in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2010 terwijl Manpower voor Nederland een krimp van de omzet van 2% rapporteert. Ai…

Het wordt dus interessant om te zien hoe de overige uitzenders er het vanaf hebben gebracht. Maar de cijfers van Ranstad, USG People en Adecco komen traditioneel (een stuk) later dan die van Manpower. Dus we zullen nog even geduld moeten oefenen.

Margeherstel
Voor Manpower is het meest positieve nieuws ongetwijfeld dat ze in het vierde kwartaal in staat is gebleken de onrustbarende ontwikkeling van haar brutomarge te keren. Hiermee eindigt het jaar voor Manpower positief:

Manpower: Omzet en brutomarge, Q1 2010 – Q3 2011

Manpower: Omzet en brutomarge, Q1 2010 – Q4 2011

Voor de oplettende lezertjes is natuurlijk direct duidelijk dat de marge in het vierde kwartaal ook in 2010 relatief hoog was. Het is dus de vraag of deze ontwikkeling zich ook in 2012 herhaalt, want dan kan de vreugde weleens van korte duur blijken te zijn.

Verder is opvallend dat in Duitsland Manpower het relatief gezien nog veel slechter heeft gedaan dan Nederland. Daar krompt de omzet in het vierde kwartaal met maar liefst 6% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010. En Duitsland is op dit moment toch de banenmotor van Europa? Misschien, maar niet voor Manpower.

Magere vooruitzichten
De vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2012 laten zien dat Manpower niet bepaald een goed begin van het nieuwe jaar verwacht:

image

Dalende omzetten geven vrijwel altijd een neerwaartse druk op de prijs per gewerkt uur en daarmee op de marge. Ik heb dus een donkerbruin vermoeden wat er met die brutomarge gaat gebeuren… En met de omvang van het personeelsbestand van Manpower.

Geef een reactie

5 Comments