PwC onderzoek is bijzonder twijfelachtig

imageIk heb uiteindelijk het onderzoeksrapport van PwC (Millenials at work) te pakken weten te krijgen. Maar ik had me eerlijk gezegd de moeite kunnen besparen. Want niet voor de eerste keer is dit een rapport waarbij generieke conclusies worden getrokken op basis van een buitengewoon specifieke groep respondenten:

PwC commissioned Opinium Research to carry out an online survey of 4,364 graduates across 75 countries between 31 August and 7 October 2011. 1,706 of these respondents were PwC graduate recruits or responded through PwC’s website. Overall, 1,470 PwC employees and 2,894 other graduates responded to the survey.

Goeie hemel, dit is voor minstens 33% een onderzoek onder PwC medewerkers. Die bepaald geen doorsnee van de samenleving zijn. Hoe dat met die andere 67% zit is helaas niet duidelijk. Maar je kan het rapport als een gevolg hiervan op geen enkele manier als representatief voor de groep Millenials presenteren.

En alsof dit nog niet voldoende is geeft PwC in het rapport ook nog eens allerlei verbijzonderingen per land, hoewel in sommige gevallen het aantal respondenten per land lachwekkend laag is.

En dat blijkt uit onderstaande grafiek:

image

Je hoopt maar dat PwC meer verstand van accountancy heeft dan van onderzoek. Want dit is natuurlijk van een beschamend niveau voor een dergelijke partij. Hoewel de mainstream media dit ongetwijfeld zullen gebruiken om hun vierkante millimeters te vullen zonder na te hoeven denken.

Geef een antwoord

2 Comments
 • PwC Nederland
  says:

  Beste Marc,
  We verwelkomen alle kritische feedback op onze onderzoeken. Een belangrijke kanttekening: ons onderzoek is uitgevoerd onder 4000 hoger opgeleiden. Daarmee is het per definitie geen doorsnee van de samenleving. We begrijpen je opmerking over het aandeel hoog opgeleide PwC-respondenten. Uit onze analyse blijkt dat de PwC-cijfers niet afwijken van de andere 2500 respondenten.
  Met dit onderzoek focussen we op hoe internationale jonge professionals naar hun werk en hun werk-privé balans kijken. Op die manier willen we HR-professionals aan het denken zetten over wat hun nieuwe en toekomstige collega’s bezighoudt.

  • Marc Drees
   says:

   Graag gedaan dan.
   Maar ik ben bijzonder benieuwd naar de gedetailleerde onderbouwing van het argument dat de PwC-cijfers niet afwijken van de andere 2500 respondenten. En natuurlijk naar het niet-geadresseerde punt van de verbijzondering per land van bepaalde onderzoeksresultaten, terwijl het aantal respondenten in sommige landen wel bijzonder laag is.
    
   Gelukkig ben ik ook via e-mail benaderd door PwC, dus ik ga er vanuit dat er een wordt vervolgd komt.