Vacaturesite top 10: vacature-explosie!

Vacaturemonitor, positiefWas er verleden keer sprake van een opvallende dip in het vacaturesvolume, deze keer is er een opvallende piek in het vacaturevolume te melden. Waarmee de vorige week gesuggereerde structureel lagere aantallen vacatures zeker niet zijn uitgekomen. Integendeel. Want ook ten opzichte van vorig jaar is het aantal vacatureplaatsingen hoger. Het gaat dus nog altijd lekker tegen een sombere achtergrond.

Tegelijkertijd zet koekoeksjong VacatureBase haar opmars voort. Er is al meerdere keren gesuggereerd dat Adver-Online (de eigenaar van VacatureBase) gebruik maakt van aggregatie om het vacaturevolume van de site op te pompen, maar ik heb tot op heden nog geen enkel bewijs daarvan gezien. Kan iemand aantonen dat de site gebruikt maakt van spidering?

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 3 – 5). Bron: Jobfeed.

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 3 – 5). Bron: Jobfeed.

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: -0,1%
  2. Banenmatch: -0,8%
  3. Jobbird: -0,3%
  4. Nationale Vacaturebank: 0,0%
  5. Monsterboard: 0,0%
  6. VacatureBase: +0,5%
  7. DOVAjobs: -0,2%
  8. GoudenGidsBanen: -0,1%
  9. Joof: -0,2%
  10. Jobselectie: 0,0%

 

Dalingen en stilstand met slechts één stijger; het koekoeksjong dat VacatureBase heet. Die maar liefst 0,5% stijgt in een verder voornamelijk rood gekleurd veld van dalingen. Waarbij Jobselectie almaar dichter naar de afgrond lijkt af te glijden. Mede door de verdere groei van Vacaturevijver, die nadrukkelijke pogingen doet om de top 10 binnen te komen. En CareerBuilder, die op basis van het vacaturevolume van vorige week zomaar op de weg terug lijkt. Maar dat kan natuurlijk ook een outlier zijn…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Dat is opvallend! Werk.nl groeit met maar liefst 5% naar 23%. Waardoor we drie vacaturesites met vrijwel gelijke hoeveelheden social buzz hebben: Banenmatch (-9%), Monsterboard (-1%) en Werk.nl (+5%). En ook Jobbird (+2%)doet blijkbaar haar best om de social buzz ladder te beklimmen. De overige sites spelen geen enkele rol op dit vlak.

Geef een antwoord

3 Comments