Whitetruffle: aaibare site zonder waarde

Logotype WhitetruffleIk kwam ergens in een van de vele promotiepostings van Bill Boorman de naam Whitetruffle tegen. Een intrigerende naam, vooral omdat het beeldmerk uit een brildragend varkentje bestond. Varkens, truffels, bril. Zoeken, vinden, lekker… Whitetruffle is een niche vacaturesite voor IT’ers. Maar het is een bijzonder merkwaardige vacaturesite. Want werkzoekende IT’ers moeten zich registreren maar kunnen niet reageren op vacatures. Verrek, is dit soms een Engelstalige variant van 2alljobs!

Het korte antwoord is: Ja. Hoewel er bij Whitetruffle geen Amerikaanse versie van Jobfeed achter zit. En de gruwelijke omslachtigheid van 2alljobs de gebruiker van Whitetruffel bespaard blijft. Aan de andere kant kan je met Whitetruffle waarschijnlijk wachten tot je een ons weegt voordat je ooit een alert voor een vacature gaat ontvangen. Want het aantal vacatures is bijzonder beperkt.

De homepage
Dit is de homepage van Whitetruffle:

Whitetruffle | homepage

Kijk, een bijzonder overzichtelijke homepage met de aantallen kandidaten en bedrijven (niet de aantallen vacatures) verwerkt in de boodschap dat je hier als kandidaat mogelijk werkgevers kan vinden. Hoewel de competitie zeer intens lijkt te zijn.  Verder is links een activity stream te zien die continu doorloopt; een suggestie van grote interactie op de site tot je ongeveer 20 seconden blijft kijken. Want dan blijkt het een eindig carousseletje te zijn… Verder verschijnen aan de rechterkant testimonials over hoe fantastisch Whitetruffle wel niet is. Nou, dat wil ik zelf graag ontdekken…

Als ik op de link How it works klik krijg ik een video van 30 seconden te zien. Daar word ik ook niet veel wijzer van dus klik ik maar op de knop Sign up:

Whitetruffle | Inlog, 1 

Kijk, een overbodig tussenscherm voor al die werkzoekende engineers als Whitetruffle tenminste een keuze had gemaakt op de homepage. Waar alle reden voor is gezien de onbalans tussen het aantal engineers (ruim 6.000) en het aantal bedrijven (bijna 300). Waarmee je 19 mensen een vermijdbare klik laat maken om 1 mens van dienst te zijn. Heel bijzonder, dit soort keuzes…

En ik mag natuurlijk met mijn LinkedIn profiel registreren:

Whitetruffle | Inlog, 2 

Na registratie moet ik een e-mail adres opgeven. Volgens Whitetruffle is dat omdat zij mij dan passende vacatures kunnen sturen:

Whitetruffle | E-mail address

Maar waarom kan ik die niet via een SMS ontvangen, of naar mijn Twitter account laten sturen? Een beetje vreemd dat een nieuwe site mij niet meer mogelijkheden biedt.

Na het ingeven van het e-mail adres moet ik enkele vragen beantwoorden, een proces waar ik heel snel doorheen kan lopen. Prettige, eenvoudige interactie:

Whitetruffle | What's your intention 

En dan ben ik klaar.

Helaas krijg dan weer een tussenscherm te zien, dit keer om mijn connecties kennis te laten maken met de zegeningen van Whitetruffle. Wederom veel te vroeg, want ik weet nog steeds niet of Whitetruffle mij uberhaupt iets te bieden heeft:

Whitetruffle | You're in

Verder is mijn LinkedIn profiel dus weer eens gekopieerd. Ik vraag me ondertussen wel af op hoeveel sites mijn profiel rondslingert. Dat moet ondertussen in de honderden lopen…

Als ik deze hinderlijke pop-up wegklik, kan ik mijn weg vervolgen. Ik kies op goed geluk de navigatie-optie Explore:

Whitetruffle | Explore companies

Ik moet blijkbaar bedrijven liken want anders kan ik niet gematched worden. Op zich wel een aardig idee, maar om nou individuele bedrijven een voor een te gaan liken is wel bijzonder omslachtig. Dit is verzonnen zonder de implicaties bij een groot aantal werkgevers goed door te denken. Aangezien dit de enige manier is om in aanmerking te komen voor vacatures die naar je toe worden gestuurd, is dit een wel zeer onhandige interactie.

Maar het toppunt van frustratie bereik ik als ik een bedrijf ga bekijken:

Whitetruffle | Company details

Onderaan de pagina staan een tweetal vacatures. Terwijl dat toch echt voor mij als werkzoeker zo’n beetje het belangrijkste van alles is. En die vacatures laten een aantal tags zien die ik zelf ook heb moeten invullen. Maar de vacatures kunnen niet worden aangeklikt. Vanuit Whitetruffle kan ik alleen maar zien dat Rapleaf vacatures heeft, ik kan er niet op klikken of reageren. Dat is wel bijzonder zuur. Dat is zoiets als een witte truffel te zien liggen maar er geen truffelrasp langs te mogen halen. Brrr…

En dat is Whitetruffle. Een meer dan aaibare site die helemaal niets toevoegt aan het online recruitment landschap. Of het moet de frustratie van de werkzoekende gebruiker zijn. Maar dat telt niet, want dat geldt helaas voor de meeste sites in dit domein.

Conclusie
Whitetruffle ziet er zeer aaibaar uit en heeft een bijzondere naam. En verder is er feitelijk niets over deze site te melden. De noodzaak om te registreren zonder enig bewijs van achterliggende waarde is een drempel die voor velen te hoog zal zijn. En daarmee maakt Whitetruffle het zichzelf bijzonder moeilijk. Daarnaast is het aantal participerende bedrijven wel zeer beperkt en kan een werkzoekende niet via Whitetruffle op een vacature reageren. Ongelofelijk knullig. Waarmee ook de overlevingskansen van Whitetruffle zijn vastgesteld. Bijzonder klein…

Geef een reactie

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  LinkedIn heeft de toegang tot de API via Whitetruffle afgesloten:

  Late last week, LinkedIn notified us that they were going to shut off our access to their API, indicating that we’re violating their terms of use. Even though we strongly disagree with their decision, we also understand it’s theirs and we respect it. They have been nothing but courteous, responsive, and friendly. We hope we can help each other in the future as we build the best matches between companies and people who want to work together.

  The disruption in our service is actually going to be really minimal. We were not using any LinkedIn data in our matching algorithm, and we were not using any LinkedIn data for companies. The only Linkedin data we were accessing was the employment history and education of candidates (so they don’t have to type it again), as well as friends they could invite via Linkedin.

  From now on, candidates can either import their work history and education from Facebook, or type it themselves.

 • Sahra Santosha
  says:

  Hi Marc! Thanks for writing about us. I’d love to give you a personal tour of Whitetruffle’s site, features, and how it works and gives values to companies and candidates. We’re more than just a site with a cute pig!

  • Marc Drees
   says:

   I did the job seeker tour, as would any other job seeker, resulting in the blog posting you commented on.
    
   As I mentioned in my posting, the fact that I need to register (and provide a lot of professional details) before even receiving any proof that Whitetruffle wil be relevant to me is counter-intuitive. This will most likely result in relatively low conversion rates. The fact that I can see a job and not apply to it is however an even bigger frustration that probably leads to job seekers contacting the companies through other channels and abandoning Whitetruffle altogether.
    
   So in my perspective, this results in a site with a cute pig. And not much more… But the pig is very cute indeed.