De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Alle vacaturesites laten deze week een stijging zien, wat natuurlijk niet verbazingwekkend is gezien de explosie in het volume aan vacatureplaatsingen. En het is de eerste week dat we Jobbird in deze reeks de grens van de 30.000 vacatures zien doorbreken. Met een zelf-gerapporteerde score van 31.622 vacatures is de site veruit de grootste van het land.

Maar volgens oprichter Jan-Peter Cruiming is dit nog helemaal niets, want hij wil binnenkort de magische grens van 50.000 vacatures passeren. Een stevige ambitie, om het maar vriendelijk te zeggen. Waarbij Cruiming ook nog eens vindt dat op dat moment alle andere vacaturesites overbodig zijn geworden… Nou, dan zou het wel heel erg saai worden bij het opstellen van een ranglijstje van grootste vacaturesites. Maar ik troost me maar met de gedachte dat de andere vacaturesites een andere mening zijn toegedaan. Toch…?

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Alle vacaturesites laten deze week een stijging van het zelf-gerapporteerde vacaturevolume zien. En met uitzondering van Werk.nl is het in alle gevallen een redelijk forse stijging. Werk.nl gaat met 200 vacatures vooruit, Nationale Vacaturebank met 600, Monsterboard met 400, Banenmatch met 1.200 en Jobbird met maar liefst 1.800 vacatures.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Nou, de buit lijkt verdeeld te worden tussen vier van de vijf vacaturesites; Nationale Vacaturebank doet niet langer mee als het om social buzz gaat. Banenmatch levert ten opzichte van vorige week maar liefst 5% in en gaat naar 28%, Monsterboard daalt van 29% naar 26% en Werk.nl stijgt van 21% naar 25%. Jobbird volgt de grote drie op korte adstand en stijgt van 15% naar 18%.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Alle vacaturesites laten een stijging van het volume aan vacatureplaatsingen zien; met Banenmatch en Monsterboard als de twee grootste stijgers. Jobbird perst er nog maar net een klein plusje uit.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

De oudjes stijgen terwijl nieuwkomers Banenmatch en Jobbird allebei een daling laten zien. Vooral voor Jobbird is dit in opvallende tegenspraak met het stijgende aantal vacatures volgens de site en het aantal actieve vacatures volgens Jobfeed.

Geef een reactie