Job Poacher: Craigslist revisited?

Logotype Job PoacherDat was mijn eerste indruk toen ik Job Poacher zag, en niet geheel verwonderlijk verwijst de site zelf ook naar deze illustere voorganger:

Job Poacher lets you make yourself available to recruiters, without exposing your identity or giving up your email address. We set you up with an anonymous email address that you control — just like on "Craigslist"

Job Poacher is een barebone site die zo te zien in een achternamiddag in elkaar is geprakt. Wat overigens niets zegt over de waarde die de site kan hebben. Hoewel het snel groeiend aantal plaatsingen al zeer snel een betere zoekfunctie noodzakelijk maakt

De homepage
Dit is de homepage voor een poachee, zoals de site de werkzoekers noemt die zichzelf via Job Poacher aanbieden:

Job Poacher | Homepage

Jawel, dit is alles. Ik zei toch dat het een barebone site was. Maar het laat onverlet dat Job Poacher gebruik maakt van de op dit moment meest praktische manier om een formulier in te vullen: door de invulvelden in een zin te plaatsen. Barebone maar praktisch dus.

Na het invullen van zeven velden heb ik dus een werk gezocht advertentie op Job Poacher geplaatst. Die er overigens zo uitzien:

Job Poacher | Zoekresultaten

Eerder vandaag was er nog niet eens een zoekfunctie aanwezig, dus de site groeit snel in functionaliteit… Maar gezien de sterk toegenomen populariteit na een artikel op TechCrunch is het slechts een kwestie van tijd of de huidige zoekfunctie is ook te beperkt.

Als ik als recruiter contact wil opnemen met een werkzoeker klik op op Reply to This Listing. En dan krijg ik dit te zien:

Job Poacher | Reactie

Een CAPTCHA… Bepaald irritant en al helemaal als je als recruiter meerdere interessante kandidaten op Job Poacher hebt gevonden. Als ik mijn weerzin heb overwonnen en deze CAPTCHA heb ingevuld, krijg ik een e-mail adres te zien wat door Job Poacher is gegenereerd en aan de Poachee is toegekend. Op deze manier kan ik als recruiter de Poachee benaderen zonder dat de identiteit van de Poachee bekend wordt gemaakt.

En dat is het. Basic maar praktisch, afgezien van die CAPTCHA natuurlijk, maar zo kan de gemiddelde recruiter eens ervaren wat de gemiddelde sollicitant moet doorstaan.

Conclusie
Job Poacher is bijzonder simpel, ongetwijfeld op een regenachtige zondagmiddag in elkaar gezet en naar alle waarschijnlijkheid zeer effectief. Althans in het begin. Want bij succes kan Job Poacher zomaar uit elkaar knappen. En succes is in ieder geval voor de korte termijn verzekerd als gevolg van het artikel op TechCrunch. Dat zorgt in het algemeen voor rokende servers…

Geef een antwoord