Het lijkt eindelijk voorbij. Maar wat nu?

Griekse vlagOngeveer twee jaar nadat duidelijk was dat Griekenland het niet zou redden, en honderden miljarden Euro-gegoochel van EU, ECB en IMF later, is het bijna zover dat de powers that be het al twee jaar lang ontbindende lijk dood gaan verklaren. Ondanks al het bizarre theater wat op dit moment nog wordt gespeeld over de steeds groter wordende en daarmee steeds onwaarschijnlijker haircut voor banken. Waarbij deadlines al weken worden opgeschoven en een overeenkomst iedere dag weer bijzonder dichtbij is…

Gisteren werd nog maar weer eens duidelijk hoe dramatisch de situatie in Griekenland eigenlijk is. Wat te denken van deze tegenvaller aan overheidsinkomsten in januari 2012:

Revenues posted a 7 percent decline compared with January 2011, while the target that had been set in the budget provided for an 8.9 percent annual increase.

En dat is niet het enige probleem waar Griekenland mee worstelt.

Want de (officiele) economie van Griekenland lijkt vrijwel volledig stil te zijn gevallen:

Worse still, value-added tax receipts posted an 18.7 percent decrease last month from January 2011 as the economy continues to tread the path of recession: VAT receipts only amounted to 1.85 billion euros in January compared to 2.29 billion in the same month last year.

Wat natuurlijk niet zo gek is als je kijkt naar de werkloosheidsontwikkeling

Werkloosheid Spanje en Griekenland, 2001 – 2011. Bron: Eurostat

Werkloosheid Spanje en Griekenland, 2001 – 2011. Bron: Eurostat

In januari 2011 stond de werkloosheid in Griekenland op 15%, in oktober 2011 (inderdaad Griekenland loopt in haar rapportage 2 maanden achter bij de rest van Europa…) stond de werkloosheid op 19,2%. Een toename van de werkloosheid van 4,2% in 10 maanden. Waarmee de uiteindelijk te rapporteren werkloosheid in december naar alle waarschijnlijkheid de grens van 20% gaat doorbreken. En het zou me niets verbazen als achteraf blijkt dat het allemaal nog erger is en Griekenland Spanje naar de troon gaat steken op het gebied van hoogste werkloosheid…

De Grieken raken dus massaal werkloos. Geen wonder dat de BTW inkomsten zijn ingestort. Werkloze mensen kopen minder. Om nog maar te zwijgen over werkloze mensen die hun werkloosheidsuitkering naar alle waarschijnlijkheid zwaar gekort zullen zien worden.

Ondertussen zijn de talking heads met een nieuwe acte van hun theater begonnen. Volgens Neelie Kroes is een vertrek van Griekenland uit de Euro geen enkel probleem; onze immer lachende premier Rutte denkt dat ook. Als ik me niet vergis was dat ook de gedachte van Hank Paulson bij het faillissement van Lehman. Dat pakte niet helemaal uit als verwacht… Een bijzonder riskante gedachte dus van Kroes & Rutte. Want als het financiele hek om Griekenland niet zo stevig is als het nu lijkt, kan het wel eens bijzonder akelig worden in Euroland. En met de Euro die ons zoveel zegeningen heeft gebracht.

En laten we vooral de situatie in Portugal, Spanje en Italie niet vergeten… Of Ierland, Frankrijk en Belgie… Hoeveel reuzen op lemen voeten hebben we eigenlijk? Drie hoeraatjes voor Euroland en haar megalomane bestuurders. We staan aan de rand van de afgrond. Maar geen zorgen, morgen doen we een stap naar voren…

Geef een antwoord

4 Comments
 • SB
  says:

  Het is met deze dame al vaker gebeurd dat zij iets te snel is met haar mening. Maar dat is niet erg als je de waarheid zegt en dat heeft zij met Griekenland en de Eu wel gedaan, kijk ook maar eens hoe happig Rutte en De Jager hun reactie gaven. 
  In het dossier overname ABN Amro, bonnetjes Peper, aanleunen tegen de vastgoedmaffia Dirk Paarlberg en milieu vervuiler Zegwaard, daar heb ik nog steeds mijn twijfels. En vergeet ook niet dat er innege banden zijn met Sylvia Toth en de duimen omhoog houdster Nina B.

  Maar u ziet ze wordt met de grond gelijk gemaakt door kameraad Barosso.

 • RK
  says:

  Politici: ze kennen het probleem, ze kennen de oplossing, maar ze weten niet hoe ze HERKOZEN moeten worden. Het is aantoonbaar dat het Europese getreuzel ons allen extra geld zal kosten
  Grieken: er is geen uitzicht voor ze, verder bezuinigen leidt tot niets, nodig is: de Griekse staat hervormen met het hele overheids apparaat, dat duurt jaren (een decennium zeker). De Griekse staat functioneert gewoon niet. De fout is gemaakt bij toetreding, maar nu is het erg onredelijk om ze te laten vallen.

 • Menno
  says:

  Natuurlijk acht Kroes stoppen met het Grote Europese Avontuur ondenkbaar. Ze is immers 1 van de avonturiers. Wat weinig mensen door lijken te hebben is dat het zijn van politicus geen baan is, maar een lifestyle. En voor een politicus in Brussel is de Europeesche Politbureau (EUSSR) de speeltuin voor die lifestyle. Het is een middel tot een leven waarin ze de wereld over vliegen, andere mensen met macht ontmoeten, belangrijke dingen bespreken, fantastische diners hebben, in mooie woningen vertoeven.
  Je kan niet verwachten dat de politicus die lifestyle opgeeft, dus Europa moet vooruit, in haar opinie.
  Ik ben wel blij om te zien dat men nu begint te zien dat het loslaten van Griekenland geen ramp is. Correctie, dat men dat nu communiceert naar buiten toe. Want ik denk dat men dat in de beslotenheid van die mooie woningen tijdens die heerlijke diners met knoflook al lang met elkaar wist.