Is UWV toondoof in phishing ‘debat’?

Logo en logotype UWV Het Noordhollands Dagblad meldde verleden week onder de kop Criminelen jatten cv’s van sites het volgende:

criminele organisaties plukken van sites als werk.nl van het UWV persoonsgegevens uit cv’s van werkzoekenden. Die worden vervolgens benaderd om tegen betaling mee te werken aan creditcardfraudes, heling en witwaspraktijken.

Het is geen geheim dat de beveiliging van (persoons)gegevens van niet-werkende werkzoekenden niet 100% is. Alleen schijnt het UWV naar aanleiding van dit artikel met een nogal denigrerende reactie te zijn gekomen op BNDeStem (hoewel ik de reactie van het UWV daar niet heb kunnen vinden):

Het UWV vindt dit soort praktijken erg vervelend maar ziet nog geen aanleiding de site beter te beveiligen.

Als dit inderdaad een officiele reactie van het UWV is geweest dan is dat natuurlijk niet slim. Tenslotte stelt UWV haar cv-database om niet beschikbaar aan werkgevers. Gratis toegang? Dat is natuurlijk een magisch woord voor minder fatsoenlijke types die graag tegen minimale kosten hun phishing activiteiten uitvoeren.

Het Noordhollands Dagblad toont aan dat er geen enkele controle zit op het inschrijven als werkgever bij Werk.nl:

Deze krant voerde bij de UWV-site de naam en de gegevens in van een bedrijf dat al bekend staat wegens internetmalversaties. De inschrijving werd geaccepteerd. Het opgeven van een inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel is daarvoor niet nodig. Het account kon onmiddellijk worden geactiveerd waarna een schat aan persoonlijke informatie over werkzoekenden beschikbaar kwam.

Nu is dit niet helemaal waar; tenslotte moet een bedrijf eerst een vacature opvoeren voordat gegevens van werkzoekenden kunnen worden doorzocht. En verder is er de mogelijkheid voor werkzoekenden om anoniem zichtbaar te zijn. Maar dat laatste is een optie, geen verplichting. Met als waarschijnlijk gevolg dat veel ingeschreven werkzoekenden zich met zichtbare persoonsgegevens tonen.

UWV heeft een morele zorgplicht richting werkzoekenden die zich verplicht bij Werk.nl moeten inschrijven. Door haar opmerking lijkt UWV zich niet (voldoende) bewust van die zorgplicht. Waarmee ze toondoof lijkt te zijn richting een doelgroep die ongetwijfeld ontvankelijker zal zijn voor potentieel dubieuze aanbiedingen. En dat is bijzonder onhandig van UWV.

Geef een antwoord