Privacyscore: interessant maar (nog?) niet relevant

Privacyscore Iedereen heeft er de mond van vol, maar vrijwel niemand laat het gedrag zien dat hierbij past. Privacy is geen issue. Althans, nog niet. Als het een keer grandioos fout gaat, is de massa er vast als de kippen bij en zal er ineens wel een verhoogd bewustzijn ontstaan waarbij we wat minder royaal met onze gegevens gaan rondstrooien.

Voor de anderhalve man en een paardekop die privacy wel interessant vinden is er nu privacyscore. Een soort actiesite van PrivacyChoice waarmee je zeer eenvoudig de kwaliteit van de privacy richtlijnen van bekende sites kan zien. Waarvan ook Monster en Careerbuilder deel uitmaken.

En dat ziet er bijvoorbeeld zo uit voor Monster:

image

Inderdaad, een soort infographic met een overdaad aan visuals. Maar met een simpele score die aangeeft dat Monster 86 uit een maximum van 100 heeft gescoord. Dat is dus best goed. Hoewel je natuurlijk zou verwachten dat een vacaturesite met een cv database veel hoger zou scoren. Tenslotte hebben we het wel over een bak aan persoonsgegevens. Overigens, hoeveel tracking elementen kan je hebben; Monster heeft er in totaal 58! Wat gebeurt daar allemaal?

De score is als volgt opgebouwd:

image

Het gaat dus om de privacy policy en om de automatische trackers die op de site draaien. Er wordt dus niets gezegd over de mate waarin de gegevens door de site worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang. Misschien is dat te ingewikkeld, maar met alle activiteiten van Anonymous is het natuurlijk wel een hot topic.

Monster doet het overigens een stuk beter dan Careebuilder; laatsgenoemde site scoort op beide onderdelen duidelijk lager:

image

Er kunnen add-ons voor Firefox en Chrome worden gedownload zodat je automatisch de privacyscore ziet van een site die je bezoekt. Vooropgesteld dat die site een privacyscore heeft… Zo ontdekte ik tot mijn verbazing dat LinkedIn nog niet was beoordeeld. Toch wel vreemd.

Slotopmerking
Meer informatie kan gevonden worden op het blog van PrivacyChoice. Nou maar hopen dat een dergelijk initiatief heel snel overal wordt ingezet. Als het tenminste een correcte weergave van de werkelijkheid is. Wat ik met geen mogelijkheid kan vaststellen. Maar het idee is in ieder geval bijzonder sympathiek. Voor die anderhalve man en een paardekop althans.

Geef een antwoord

1 Comment