Wat is de waarde van conferenties?

congress Na enkele jaren een fors aantal conferenties al livebloggend te hebben bijgewoond, vind ik het tijd voor een korte reflectie. Waarbij ik me afvraag welke conferenties nou eigenlijk de moeite waard zijn geweest? Met andere woorden, welke conferenties hebben mij zodanige informatie en/of inzichten gegeven dat de geinvesteerde tijd en energie hiermee minimaal werd gecompenseerd.

Na niet al te lang nadenken was het antwoord: niet één. En dat is natuurlijk een nogal teleurstellende constatering. Tegelijkertijd is het geen verrassende observatie. Tenslotte doe ik mijn uiterste best om zo kort mogelijk op de nieuwste ontwikkelingen binnen het online recruitment domein te zitten. En dat heeft tot logisch gevolg dat enige presentatie over dit domein weinig tot geen nieuws zal bevatten.

Maar het is niet alleen het gebrek aan relevantie wat mij tot deze conclusie heeft gebracht. Ook de vorm waarin de meeste conferenties worden gehouden, maakt dat er onvoldoende te genieten valt. Ik ben veel te vaak slachtoffer geweest van gevallen van onbeschaamde zelfpromotie, waarbij uitsluitend een boek of een product werd opgehemeld. Wat niet zelden het gevolg is van de sponsorterreur waar conferenties mee worstelen. De bekende Gold en Platinum sponsors moeten tenslotte hun ei kwijt kunnen. Wat niet zelden meestal tot tenenkrommende onzin aanleiding geeft.

Daarnaast zijn de veelal zelfverklaarde specialisten zelden een knip voor de neus waard. Wat natuurlijk niet verwonderlijk is als je als regelmatig spreker door het leven wenst te gaan. Want in dergelijke gevallen is de kennis van de spreker vaak al jaren verouderd. En loopt de spreker steeds verder achter de muziek aan te blaten.

Het gevolg is ook dat het fenomeen van netwerken op een conferentie volstrekt irrelevant is geworden. Want waarom zou ik met een of andere Jan Doedel contact willen hebben als zijn praatje mij spontaan plaatsvervangende schaamte heeft bezorgd? Overigens heb ik bij het uitdelen van de vaardigheden tot netwerken sowieso niet vooraan gestaan.

Als een gevolg van deze reflectie heb ik besloten om per direct te stoppen met het bezoeken van conferenties. Ik denk dat ik mijn tijd beter kan besteden. Er zullen van mijn hand dus geen liveblogs meer verschijnen. Maar dit kan ook als een oproep worden gelezen voor eenieder die nog wel conferenties bezoekt en het leuk zou vinden om hier verslag van te doen. Want daarvoor is op RecruitmentMatters vanzelfsprekend alle ruimte.

De eerstvolgende conferentie is het eHRM congres over innovatie in HR met nieuwe technologie en media dat op 15 maart 2011 wordt gehoiuden in de Fokker Terminal Den Haag. Het gaat over Innovatie in HR, E-recruitment en Het Nieuwe Werken.

Dus, wie heeft er animo?

Geef een antwoord

10 Comments