De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Tegen de achtergrond van een recessie laten de vijf grote vacaturesites allemaal een groei in het volume aan vacatureplaatsingen zien. De relatie met de economische en politieke werkelijkheid lijkt op dit moment volledig zoek te zijn. Het wordt hoog tijd dat Jobfeed meters maakt en ervoor zorgt dat we betrouwbare informatie over het aantal unieke vacatureplaatsingen gaan krijgen. Want dit schiet niet op.

Overigens laat de persberichtenfabriek, a.k.a. Jobbird, weten dat het onderzoek van Monsterboard (de Monster Employement Index) niet moet worden geloofd onder de titel: Alarmbericht daling online vacatures "paniekvoetbal". Hoewel natuurlijk al jaren bekend hoort te zijn dat de MEI weinig zegt over het werkelijke volume aan online vacatures, gaat Jobbird dit keer wel heel erg kort door de bocht met de volgende conclusie:

‘Onderzoeker’ Monsterboard baseert zich op het aanbod van traditionele vacaturesites die niet alleen kampen met conjuncturele ontwikkelingen, maar ook en vooral met een afkalvende markt door de opkomst van nieuwe aanbieders. Als deze partijen zouden worden meegenomen, verandert het beeld aanzienlijk.

Maar Jobbird heeft geen enkel idee welke sites er nou eigenlijk door Monster worden meegenomen. Sterker nog, met uitzondering van Monster weet niemand dat. Dus hoe kan Jobbird nu weten dat hier alleen maar traditionele vacaturesites in zitten?

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

En net als vorige week laten ook deze keer alle vacaturesites een stijging van het zelf-gerapporteerde vacaturevolume zien: Werk.nl (+700), Nationale Vacaturebank (+300), Monsterboard (+500), Banenmatch (+1.400) en Jobbird (+1.100). Tja, dan is het tijd voor een beschaafd applausje. Tegelijkertijd is het een opvallende constatering dat het vacaturevolume op alle grote vacaturesites groeit terwijl het CBS uitgerekend vandaag de recessie officieel heeft afgekondigd. Dat is nog eens een echte en onvervalste paradox. Of is dit een echte en onvervalste tegenstelling. Ik hou het toch op het laatste.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Werk.nl is de nummer 1 in social media buzz. Het is me toch wat. Is de site eindelijk na jaren alleenheerschappij van de troon gestoten op vacaturevolume door Jobbird, grijpt de overheidssite de macht in buzz. Hoe is het mogelijk? Natuurlijk scoort Werk.nl ook het hoogst op negatief sentiment, maar dat is ondertussen geen verrassing meer.

Jobbird en Monsterboard delen de twee plaats terwijl Banenmatch volledig ineen stort en van de eerste naar de vierde plaatst afzakt. Nationale Vacaturebank heeft nog altijd niet begrepen op social media gebied en blijft ver achter bij de andere vacaturesites.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Een gemixed beeld met drie duidelijke stijgers en twee duidelijke dalers. Want waar Werk.nl, Nationale Vacaturebank en Jobbird lekker de lucht in schieten laten Monsterboard en Banenmatch het behoorlijk afweten. En dat terwijl de dooi toch volledig is ingetreden. Wakker worden!

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Kijk, dat is nog eens een vrolijk gezicht. Alle lijntjes wijzen weer omhoog, hoewel het lijntje van Banenmatch er maar net een plusje uit weet te persen. Maar de andere vacaturesites laten duidelijke opgaande lijntjes zien. En opvallend genoeg is Jobbird over haal langdurige depressie heen gekomen om deze week een stevig hockeystickje te laten zien.

Geef een reactie

1 Comment