CBS: werkloosheid stijgt naar 6,0%

Nederlandse vlag Volgens het CBS is in januari de voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid (in aantal personen) fors gegroeid ten opzichte van december 2011:

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid is in januari 2012 met 18 duizend toegenomen en kwam daarmee uit op 474 duizend personen.

En daarmee is de periode van stilstand van de werkloosheid tot een abrupt einde gekomen; de (voor het seizoen gecorrigeerde) werkloosheid schiet omhoog van 5,8% naar 6,0%. De niet-gecorrigeerde werkloosheid stijgt zelfs op een krankzinnige manier; van 5,4% naar 6,2%. Alleen in januari 2004 is eerder een dergelijke stijging voorgekomen. Tegelijkertijd is het wel altijd zo dat de werkloosheid in januari scherp stijgt ten opzichte van december.

Het langere termijnbeeld van zowel de niet-gecorrigeerde als de voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheidscijfer ziet er als volgt uit:

Niet gecorrigeerde (grijs) en gecorrigeerde werkloosheidspercentages, januari 2003 –  januari 2012. Bron: CBS

Niet gecorrigeerde (grijs) en gecorrigeerde werkloosheidspercentages, januari 2003 –  januari 2012. Bron: CBS

Een stijgende werkloosheid is geen verwonderlijke tegen de achtergrond van een recessie. Tegelijkerttijd weigeren de files nog altijd korter te worden, zitten restaurants overvol en vliegen iPhones en iPads als warme broodjes over de toonbank. Nederland heeft duidelijk nog geen crisisgevoel, en dat terwijl de gemiddelde hersenloze zegt dat we elkaar geen crisis moeten aanpraten.

De crisis dient zich echter ondubbelzinnig aan, en onze grenzen zijn geen firewall. We gaan in de komende maanden de volle omvang hiervan meemaken. Dat is vanzelfsprekend een voorspelling, maar met de wereldwijde economie in een recessie (Japan, Europa, VS (zij liegen gewoon veel beter dan de rest van de wereld)) of in een sterke mate van afkoeling (China) is er geen ontsnappen aan. Tel daar ook nog eens de gigantische schuldenbergen bij op en het is een wonder dat de implosie nog niet eerder is opgetreden. Eigenlijk is het geen wonder, want dat is het gevolg van de massale geldinjecties door VS, Europa en Japan in de eigen economie. Waardoor die schuldenbergen nog veel groter zijn geworden. En de uiteindelijke implosie gruwelijke gevolgen voor onze welvaart gaat hebben.

Verantwoording
Op basis van de maandcijfers over de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking en de gecorrigeerde cijfers van de werkloze beroepsbevolking heb ik de niet-gecorrigeeerde cijfer van de werkloosheid berekend.

Geef een reactie

2 Comments