Indeed gaat Glassdoor achterna

Enkele dagen geleden schreef Michel Rijnders er al over; de nieuwe functionaliteit die vertical search engine Indeed heeft gelanceerd waardoor de site nu ook Glassdoor-achtige trekjes begint te vertonen. Werkzoekers kunnen een rating en review van een bedrijf achterlaten of rating en reviews van bedrijven bekijken. De vertical search engine probeert zich blijkbaar steeds meer te transformeren van SEO-fabriek naar een vacaturesite plus.

Een jaar geleden kwam Indeed met haar CV Upload service, gevolgd door het aanbieden van een vanity URL en vervolgens het monetizen van deze service. Hoewel de grote vacaturesites not amused waren en hun vacatures (grotendeels) hebben teruggetrokken, heeft dit Indeed blijkbaar geen enkele schade berokkend:

Volume daily unique visitors, laatste 12 maanden. Bron: Google trends

Volume daily unique visitors, laatste 12 maanden. Bron: Google trends

En nu is er dan dus wat Indeed de Best Places to Work wordt genoemd. Waarbij zoals te doen gebruikelijk op een ongekende manier wordt overdreven. Wat te denken van deze claim:

[…] Indeed’s Best Paces to Work is the most comprehensive and authoritative list of its kind. Employer rankings are based purely on reviews from current and former employees from out pool of 50M  job seekers

Natuurlijk. Misschien is het beter om eens te kijken wat die Best Places to Work nou precies is:

Indeed | Best Places to Work | Leaderboard

Dit is blijkbaar het leaderboard; hoewel ik de volgorde niet begrijp, kijkende naar de overall rating.

Er is een minimum van 5 ratings nodig om een bedrijf op dit leaderbaord te laten verschijnen. Er zijn nog nauwelijks zoek- en verfijningsmogelijkheden en al helemaal geen sorteringsmogelijkheden. MAar dat zal ongetwijfeld gaan veranderen. En vanzelfsprekend zijn bij elk bedrijf de beschikbare vacatures vermeld; want Indeed verdient tenslotte nog altijd het meest aan haar CPC model.

Klikken op een bedrijfsnaam toont dit scherm:

Indeed | Best Places to Work | Overview

 

De bedrijfsinformatie is afkomstig van Zoominfo, waarmee Indeed haar actieradius voor Best Places to Work beperkt tot de VS en de UK. Maar dat lijkt me meer dan groot genoeg. Het betekent naar alle waarschijnlijkheid ook dat we voorlopig niets voor Nederland op dit gebied hoeven te verwachten. Maar dat is op zich geen verrassing, tenslotte is het hele cv verhaal ook nog niet in ons land doorgedrongen.

De vijf sterretjes aan de bovenzijde achter de bedrijfsnaam kunnen ook nog worden aangeklikt:

Indeed | Best Places to Work | Overview, 2

De details van de onderliggende rating. Waarbij me gek genoeg opvalt dat de details zich niet correct lijken te vertalen naar de overall rating, die toch overduidelijk vijf volle sterren toont, terwijl sommige onderliggende ratings lager scoren.

Naast ratings zijn er ook reviews, en dat ziet er zo uit:

Indeed | Best Places to Work | Reviews

 

En als laatste ook nog de Forums tab:

Indeed | Best Places to Work | Forum 

Hier wordt een overzicht gegeven van de laatste discussies.

Door onderaan op de link View all Asurion discussions te klikken ga je naar dit scherm:

Indeed | Best Places to Work | Forum, 2

Waar je kan participeren in bestaande discussies of een nieuwe discussie kan starten. Ook is duidelijk dat Indeeed heeft getracht een tweetal discussies op gang te brengen over salarissen en cultuur maar dat hier geen activiteit op is geweest. Daarnaast is ook zichtbaar dat de bestaande discussies zeer beperkt zijn.

Het aanmaken van een rating/review is bijzonder eenvoudig, wat de kansen op het daadwerkelijk opbouwen van een behoorlijk volume aan ratings en reviews natuurlijk aanzienlijk vergroot:

Indeed | Best Places to Work | Write a review

Indeed verlangt zowel een rating als een review van de bezoeker en natuurlijk enige achtergrond. Hoe ze hier echter haar claim: based purely on reviews from current and former employees mee kan waarmaken is mij een volledig raadsel. Maar dat is natuurlijk een leugentje om bestwil…

Maar hoe komen bezoekers eigenlijk bij de hele ratings en reviews sectie op Indeed. Nou, als ze vacatures zoeken zien ze dit :

Indeed | Zoekresultaat 

Vacatures van bedrijven met een rating tonen die rating en het aantal onderliggende reviews. Waardoor bezoekers mogelijk worden uitgenodigd om daarop te klikken. Het nadeel is natuurlijk wel dat je vervolgens in een totaal ander deel van de site terecht komt waardoor je een eventuele zoekopdracht opnieuw moet uitvoeren. Verder heeft Indeed ervoor gekozen om de link naar het leadeboard in de footer van de site te zetten. Een merkwaardige keuze omdat werkzoekers naar alle waarschijnlijkheid de mogelijkheid om hierin te zoeken zullen gaan missen.

Conclusie
Met het binnenhalen van allerlei ‘unieke’ content zorgt Indeed er ongetwijfeld voor dat zij eventueel toekomstige aanslagen van Google Panda kan overleven. Ze is niet uitsluitend een duplicatenfabriek meer. En daarmee geeft ze vacaturesites wederom haar visitekaartje af. Waar ze zich al innovatiever had getoond dan vacaturesites met haar CV Upload service laat zich dit nogmaals zien met deze nieuwe dienst. Of het een succes wordt is een totaal ander verhaal, maar Indeed laat in ieder geval zien meer te kunnen dan het simpelweg kopieren van vacatures. En dat is sowieso een goede zaak.

Vacaturesites dienen de oogjes open te sperren en goed op te letten wat Indeed doet. Want naast de aanslagen vanuit freemium modellen en social media (inclusief LinkedIn en Glassdoor) is Indeed bezig om vacaturesites op hun eigen terrein te verslaan. Met potentieel zinvolle toepassingen. Hoewel uiteindelijk de werkzoeker de enige is die laat zien of het ook daadwerkelijk als zinvol wordt ervaren. Ik ben zeer benieuwd!

Als laatste vraag ik me af wanneer en hoe Indeed dit gaat monetizen. Het zou me niets verbazen als ze heel goed naar Glassdoor heeft gekeken en daarmee bedrijven uiteindelijk de mogelijkheid gaat bieden om haar eigen content toe te gaan voegen aan die bedrijfsprofielen. Deze mogelijkheid wordt nu al (in beperkte vorm) geboden. Maar bij gebleken succes zal die gratis mogelijkheid zonder enige twijfel worden vervangen door een betaalde versie…

Geef een reactie

1 Comment